Isnin, Oktober 31

Makwe sejak lahir

Baru-baru ni ada makwe yang bertanya pada gua samada gua ni anak mak atau tak. Tambahnya lagi leceh kalau bercinta dengan anak mak. Gua tersengih sambil cakap,"Dah kompem-kompem la saya anak mak,Mak saya adalah makwe saya sejak lahir kot dan makwe saya ni tak pernah kecewakan saya walau sekali pun".

Ramai makwe yang beranggapan anak mak ni pesen manja,tak boleh berdikari,sikit-sikit lebihkan mak. Gua tak sangkal statement ni,memang ada yang sesetengahnya macam tu. Pada pendapat gua memang patut kot manja atau melebihkan orang yang melahirkan kita. Ada sesetengah makwe nak lelaki yang lebih pentingkan dia dari mak dan gua cuma boleh cakap makwe pesen macam ni boleh pergi meninggal.

Akan ada sesetengah situasi yang kita akan jadi segan nak kabor "i love u" pada makwe,tengah melepak dengan kawan-kawan misalnya. Nak-nak pulak kawan-kawan kita tu jenis puaka yang kompem-kompem akan gelakkan kita. Tapi kita takkan pernah rasa segan nak cakap i love u pada mak dalam situasi apa pun. Siapa yang segan cakap macam tu pada mak gua rasa ada masalah moral yang kronik.

Ada makwe yang cakap anak mak ni sikit-sikit mengadu dekat mak,kalau nak keluar pun kena tanya mak,asyik balik kampung apa semua. Selain Tuhan,siapa yang lu rasa orang paling sesuai untuk kita mengadu? Gua sangat yakin kebanyakannya akan kata mak dan selebihnya akan kata kawan baik atau pakwe/makwe. Mak adalah orang yang paling memahami kita,jadi gua rasa mak mesti ada jalan penyelesaian terbaik untuk semua masalah kita. Kalau nak keluar kena tanya mak? Habis tu nak tanya siapa lagi? Bomba?

Kebanyakan anak mak dikatakan nak makwe yang serupa dengan mak dia,kalau boleh semua ciri-ciri mak dia kena ada pada makwe tersebut. Tapi bagi gua,takkan ada orang yang boleh sama dengan mak gua. Hatta dikumpulkan semua penghuni bumi dan langit,mak gua tetap satu-satunya. Gua tak pernah cari makwe yang serupa dengan mak gua,makwe tu dapat sayang mak gua pun dah cukup rasanya. Jadi kalau pakwe lu asyik membanding-bandingkan lu dengan mak dia cakap je macam ni,"seperti mana awak tak boleh jadi abah saya,macam tu jugaklah saya tak boleh jadi macam mak awak".

Selain dari tu,anak mak selalunya akan refer pada mak dia bila memilih makwe dan makwe-makwe cukup takut kalau-kalau mak pakwe tak suka dia. Percayalah,kalau takde yang tak kena pada diri lu tak payahlah nak takut-takut dan kalau mak pakwe lu tak suka lu,bukanlah maksudnya lu perempuan jahat tapi mungkin mak dia lebih faham tentang apa yang diperlukan oleh anaknya. Ah sudah,apesal macam berbelit ayat gua ni,lu orang buat-buat faham je la kalau tak faham.

Gua selalu anggap pantun,"nasi lemak buah bidara,sayang selasih hamba lurutkan,buang emak buang saudara,kerna kasih hamba turutkan" adalah pantun paling bangang. Macammana lu boleh tinggalkan orang yang lu kenal selama 20-30 untuk seseorang yang lu baru kenal 3-4 tahun? Bangang kan? Kalau mak lu tak suka dia atau mak dia tak suka lu,bawak-bawaklah belajar redha. Berpuluh tahun diaorang besarkan lu takkanlah diaorang still tak paham pasal lu ye dak?

Tapi kalau lu still nak jadi bangang dan buat semua kerja gila ni,gua sangat yakin pada akhirnya mak akan tetap terima kita apa adanya. Sebab mak adalah orang paling power dalam dunia. Ada orang pernah kasitahu gua,cari lelaki yang sayang mak dia,insyaAllah dia akan sayang lu jugak. Gua sangat setuju dengan ayat ni,cuma kalau dalam kes gua,gua terkecuali. Gua terlalu liar untuk dihandle sebarang makwe,mak gua je boleh..kahkahkah.

Sebenarnya lu patut bangga kalau lu ada seorang yang pakwe yang pesen anak mak. Belajarlah sayang mak dia dan dia akan sayang mak lu jugak. Akhir kata,gua tunggu cakap ayat ni pada makwe yang sesuai.

"Hey sweet animal,i love u like i love my mom!"


Kahkahkah!!!




Nota Cinta : Mempunyai pakwe yang anak mak adalah sejuta kali lagi baik dari mempunyai pakwe yang serupa anak jin.






Ahad, Oktober 30

Kitab Terfaktab dan Awek Chuck Taylor di Helowin Datang Lagi



Jangan lupa ya kawan-kawan. Esok, bertarikh 31 Oktober bertempat di Restoran Rasta Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur, adalah hari berbahagia buat anda kerana anda semua boleh mendapatkan Kitab Terfaktab dan Awek Chuck Taylor di event Helowin Datang Lagi : Pelancaran 8 Judul oleh 7 Penerbit.

Ya, walaupun Kitab Terfaktab telah dilancarkan pada 1 Oktober lepas. Pada event kali ini, ia lebih kepada pelancaran untuk cetakan kedua Kitab Terfaktab (hamboihh). Seperti yang anda maklum, cetakan pertama telah habis di jual. Kerana Kitab Terfaktab telah mendapat sambutan dan permintaan yang menggalakkan , maka kami dan pihak penerbit bersepakat menerbitkan cetakan kedua.

Ala senang cerita. Tumpang kaki apa salahnya ye dak? Buat roadshow sekali. Banyak cerita pula nak terang panjang-panjang.

Ok. Event kali ini bukan setakat Kitab Terfaktab dan Awek Chuck Taylor saja. Malah juga ada buku-buku lain yang maha power dan sensasi. Berikut ialah senarai buku-buku dan pihak penerbit yang terlibat.

8 judul yang akan dilancar ialah:

Buku Fixi:
ZOMBIJAYA oleh Adib Zaini

Dubook Press:
CERITA MALAYSIA TIDAK KE PIALA DUNIA

Fdaus Ahmad:
SEMBANG KENCANG II

Lejen Press:
AWEK CHUCK TAYLOR oleh Nami
KITAB TERFAKTAB

Moka Mocha Ink:
AMERIKA oleh Ridhwan Saidi

SeLUT PRESS:
2 Buku Misteri SeLUT PRESS

Storm:
CANNIBAL VS AH LONG by Megat Ishak

Apa yang pasti. Tema event kali ini ialah berkonsepkan Halloween. Uishh, seram jugak ye dok? Bolehlah anda-anda semua bergaya nak pakai baju pontianak ke, drakula ke, star wars ke, thor ke, malah tak lupa jugak upin dan ipin.

Yang menariknya, anda juga berpeluang menemui penulis-penulis Terfaktab dan juga penulis-penulis yang juga power seperti Lucius Maximus dan Pipiyapong. Aha, Chelsea kalah ye dok? Well, Arsenal memang pasukan paling power di alam semesta. Nak buat macam mana ye kan? Salam 66MU!

Aha, esok juga disediakan jamuan ringan sikit-sikit lah. dan kabornya kepada yang memakai kostum Halloween terbaik akan mendapat hadiah misteri? Peh peh peh!

Itu sajalah rangkuman ringkas kali ini. Marilah, kami mengajak anda ramai-ramai datang esok. Boleh bertegur sapa, bertumbuk, gusti lengan dan berlat tali lat lali tamplong! Jumpa esok!

Sabtu, Oktober 29

Single Bukan Singlet.

Assalamualaikum...

Korang penah tak lalui saat kau tahu kau suka kat seseorang ni tapi memikirkan macam terlampau cepat nak jatuhkan perasaan korang pada dia adalah perasaan suka, maka korang pendamkan saje sampai jadi pekasam, sampai dia dikebas orang, sampai korang berputih mata. Penah tak rase? Eh tak tak. Aku tak penah rase pon, saje tanya. Hukhuk.

Biasanya perasaan yang kita rase ni ada banyak sebab. Ni yang aku nak share sikit ni antara sebab-sebab yang ada. CekiDAUD (bukan anak Musalmah atau Kassim). Huuu.

#1 Tak setaraf

Keadaan tak setaraf ni sbnanye banyak cabang. Tak setaraf dari segi pelajaran ke, rupa ke, harta ke, agama ke, adik beradik ke, erk jadahnye nak setaraf dari segi adik beradik kan. Tapi kalau part yang tak setaraf ni, kita mesti akan macam "Alaaa... Dia hensem, mane mungkin dia nak pandang kita yang muka tak siap ni...", tak pon, "Pehhh, anak orang kaya beb! Kereta mata belalang siap ada kening tu. Takkanlah dia nak pandang insan marhaen macam aku...", tak pon, "Ish... Takmo ah. Tak mungkin aku dengan dia. Dia tu dah jadi propesor, aku ni keje kat kedai baju sekolah propesor je boleh la..." dan sebagainya. Mesti akan keluar ayat-ayat macam ni kan? Kan? Kan? Yang akhirnya menyebabkan korang akan macam "Ermmm... Takpelah... Aku tak mungkin kot dengan dia..."

#2 Takut mencuba

Perasaan yang korang simpan dan tak terluah tu jugak mungkin boleh disebabkan oleh perasaan takut mencuba. Macam aku, aku takut nak mencuba makanan dan minuman pelik macam sayur-sayuran dan teh herba. Okay takde kena mengena. Macam tu jugak kot korang takut nak mencuba. Tak salah kan sbnanye mencuba? Tapi salahnya bila korang frust gila babihutan lepas dah mencuba tu. Memanglah sakit, tapi nak buat macam mana. Itu adalah risiko yang korang perlu tanggung lepas dah mencuba. Belum cuba, belum tahu. At least, kalau taknak cuba direct pon, tak salah kot bagi hints bagai nak gila. Hints tu kalau orang belah sana tak paham gak, okay takyah susah payah nak teroskan. Maknanya dia memang taknak la tu. Mwahahahahaha.

#3 Taknak buang masa

Sbnanye aku rase ramai jugak yang rase macam ni. Macam ada sesetengah orang, okay aku la orang tu, yang berangan nak kawen cepat tapi mak aku tak bagi. Aku selalu je rase macam taknak couple. Bukan masalah berkaitan dengan couple itu haram ke ape ke, cuma aku rase aku taknak buang masa dengan couple-couple bagai ni. Yela, cuba bayangkan. Kalau aku couple tahun ni, tup-tup dua tahun lagi aku clash. Sayang dah gila dah ni, tapi sebab dah clash, maka kecewa yang amat ya Rabbi takyah cakap la. Okay, lepas dah kecewa, mesti rase susah nak move on kan dan akan tersekatlah dalam fasa aku-tak-percaya-cinta selama err contohlah tiga tahun. Baru berbaloi, bercinta dua tahun, kecewa tiga tahun. Kikiki. Okay, dah taknak move on dah tiga tahun, pastu baru nak mula belajar bercinta balik tahun keempat. Masa tu sume orang dah sebok kendong anak dua-dua belah tangan, dalam stroller sorang, kat laki ada lagi sorang. Dan aku? Termenung? Baru nak membirah bercinta balik macam konon-konon aku remaja? Geli hocccayyyyy!

#4 Jodoh ke?

Aku sbnanye suka je kalau orang yang aku tengah suka tu cari gaduh dengan aku. Yela, at least aku boleh tahu perangai sebenar dia. Aku suka claim yang aku benci kat orang yang aku tengah suka. Mahu tak benci. I benci tahu simpan perasaan ni dalam hati I. Rase nak meletup je bagitahu kat U yang tak paham-paham bahasa tu yang I suka kat U! U ingat senang ke haaaa??? =.=' Dalam setiap solat, kalau betul kita nak kat orang tu, tak salah kot kita doa kita nak berjodoh dengan dia. Tapi bak kata sepupu aku yang baru lepas putus cinta, "Aku tahu Allah akan bagi apa yang aku perlu, bukan apa yang aku mahu". Lepas dia cakap macam tu, mahu termenung jugak la aku. Mana tak nye, aku konon berangan nak yang kacak la tinggi la jadah jadah lagi, tapi mungkin aku hanya perlukan sorang laki yang tak bape nak kacak tapi penyayang, yang boleh melayan aku. Mungkin tinggi sikit je daripada aku tapi kuat agama. Dan rupanya aku perlukan laki macam tu. Mana la tahu kannnn... (tapi kalau boleh nak jugak laki yang tinggi dan kacak! mwahahahahahaha)

#5 Jadahnye aku nak tules banyak-banyak. Miahahahahaha. Sbnanye aku tengah runsing dengan perasaan sendiri. Aku taknak kecewakan orang, dan aku lagi la taknak kecewakan diri aku sendiri. Dah kalau terbayang dia pon boleh buat aku senyum, dah acane? Tapi tulah. Benda macam ni bukan mudah tapi tak susah pon sbnanye. Aku cuma boleh berdoa yang dia pon ada rase yang sama walaupon tak diluahkan. Dan kalau dah macam gitu gamaknya, apalah salahnya awak masuk je meminang saya dan kita bina hidup bahagia bersama, insyaAllah. Hikhik. Malu pulak bila tules cenggini. >.< 


Cinta itu hadir tanpa perlukan sebab. Serius. Ia mungkin kedengaran klise, tapi bila ia berlaku, kita takkan mampu menghalangnya mahupon memaksanya. Dan kalau cinta itu tiada, ia sbnanye bukan hilang, tapi ia sbnanye memang tak penah ada. Mungkin yang ada selama ni hanyalah pura-pura. Define perasaan anda sekarang!


Haih, payah jugak kalau yang aku mampu buat hanya memeluk mimpi.

Frust punya pasal, sampai lupa nak tules 안녕... T__________T

Khamis, Oktober 27

#1 Musalmah dan Kasim

[gambar sekadar hiasan]

Musalmah, gadis yang baru sahaja melepasi fasa rabak dalam hidupnya. Hampir hampir jahanam juga lah. Namun berbekalkan semangat yang kuat, Musalmah berjaya melepasi fasa rabak itu tanpa menjahanamkan hidup nya sendiri walaupun sebelum ini dia merasa seolah olah hilang harapan untuk hidup.

Petang itu Musalmah bersiar siar dengan Kasim di sebuah taman. Sejak akhir akhir ini Kasim selalu menemani Musalmah. Musalmah senang sekali berbicara dengan Kasim. Kasim ini, hobinya mengambil gambar. Musalmah pula gemar bila gambarnya di ambil. Petang itu, ini lah aktiviti mereka.

Musalmah duduk di tengah padang.

"Pakcik, ambik gambar makcik duduk tengah padang boleh?"

"Boleh. Pergi duduk. Posing lah macam mana pun"

Lalu Musamah duduk bersila di tengah padang yang luas hijau. Selesai dua tiga petikan, Kasim join Musalmah duduk di tengah padang.

"Err.. Makcik.. pakcik ada benda nak kasi tahu makcik"

"Apa dia?" tanya Musalmah seraya itu memandang wajah Kasim.

"Err.. pakcik kan.."

Dengan tak semena mena, cuaca yang tadinya redup berganti terang. Cahaya matahari bersimbahan.

"Eh dah panas la pakcik. Jom duduk bawah pokok"

"Ok"

Mereka berjalan beriringan menuju ke kerusi batu bermozek biru di bawah sepohon pokok. Kelihatan anak anak cina masih girang bermain frisbee i tengah padang hijau.

"Makcik, pakcik ada benda nak bagi tahu makcik ni"

"Apa dia?"

"Hmm.. takpe lah. tak ada apa apa"

"Okey"

Mereka melabuhkan duduk di atas kerusi batu bermozek biru. Musalmah menghalakan pandangan lepas bebas ke tengah padang hijau.

"Makcik, pakcik ada benda nak bagi tahu ni"

"Ya rabbi.. apa dia pakcik"

Kasim berdehem pendek sebelum kembali berbicara.

"Pakcik sebenarnya suka kan makcik"

Musalmah terkesima. Air liur yang ditelannya terasa bergumpal di tekak.



... bersambung

Rabu, Oktober 26

TROLL: Sound Sikit Pasal Cinta

Sekian lama gua nak petik cerita pasal benda ni. Tapi, gua asyik sekat diri gua nak cerita, mengenangkan kontroversi yang mungkin berlaku. Haih, dia punya feel simpan benda ni macam nak berak tapi tahan sampai majlis tamat. Lu pernah rasa? Gua pernah rasa. Balik dari majlis, lepas hajat. Dia punya lega ya amat. Jadi, ini kali. Gua tak nak simpan, gua nak lepas apa yang gua dah simpan sejak gua menubuhkan Terfaktab.

Sejak menjak ini dah ada dah gua dengar banyak suara-suara memperlekehkan Terfaktab. Ok, tak lah memperlekehkan. Just kritik dengan cara 'baling batu, sembunyi tangan'. Kritik nya macam biasalah, yang gua dah agak. Dari segi Islamik punya jenis. Macamlah korang tak faham-faham kan? Sekarang kan zaman orang nak kongsi ilmu agama kerana merasa perkembangan sosial negara kita terlalu teruk. Ya, teruk. Gua akui. Memang teruk. Dengan kes buang anak lah, cerai lah, main lah, romen dalam taman lah, dalam kereta lah, panggung wayang lah, tak pakai kondom lah, dah berbini berlaki tapi curang lah. Ini semua menjadikan masyarakat kita terutama yang Muslim berpraktis menjadi lebih prihatin. Ada yang prihatin, tapi jangan lupa. Ada juga yang saja nak tunjuk dia pandai dalam ilmu agama. Dan juga ada yang kongsi benda alah tu semua tapi tak praktik, atau dia pun sama dua kali lapan buat kerja tak elok jugak.

Jadi, bila benda-benda ni berlaku. Gua tak tahulah. Mungkin atas sebab prihatin ke, cemburu ke, nak tunjuk hero ke atau saja nak sound kasi lemahkan semangat ke. Diorang tahu Terfaktab ini mengetengahkan isu cinta dan relationship. Maka di situ dia petik benda alah ni;

Couple itu haram.

Hahaha. Gua dah agak. Gua dah agak. Sampai masa mesti ada orang akan hubung-kait benda alah ini dengan Terfaktab. Dakwa Terfaktab mengagungkan cinta lah. Lebih-lebihkan cinta manusia lah dari cinta pada Tuhan. Orang-orang yang ikut Terfaktab ni (membaca) boleh masuk neraka lah sebab agungkan cinta. Galakkan maksiat dengan couple lah. Pumpang-pumpang banyak lagi. Gua malas nak petik semua. Pergi balik sama juga pointnya ye dak?

Kalau lu orang tanya gua adakah 'Couple itu haram?'. Adakah gua terima fatwa ni, ada orang cakap, hukum, sebab benda-alah ni dah dibincang oleh para ulama. Ijtihad lah senang cakap. Gua sebenarnya... Ok. Gua bukan nak cakap gua buat penafsiran sendiri. Tapi, masa gua menuntut ilmu di universiti dulu, hal 'Couple Itu Haram' dah berlaung di universiti gua dulu dengan pelopor dia mestilah dari Persatuan Mahasiswa Islam. Mestilah kan? Takkan lah Persatuan Pelajar Sains Farmasi nak jadi pelopor benda alah sosial macam ni. Segenap banner dan flyers di sebarkan untuk menengahkan fatwa ini. Khasnya untuk membendung masalah couple yang berleluasa di peringkat universiti dan masyarakat. 

Pandangan gua mengenai couple ini mungkin tak sama dengan lu orang di luar sana. Di luar sana, ramai menafsirkan couple direct kepada persepsi Islamiyah. Gua tak. Gua lain. Gua kalau nak tafsir satu benda ni, gua akan bermula dari benih dulu. Tak sama macam di luar sana yang menafsirkan couple sebagai;

Pasangan bercinta yang terjebak/hampir kepada zina.

Sedangkan gua menafsir couple sebagai;

Pasangan. Dwi. Dua pihak yang terikat.

Beza bukan? Lu nampak tak beza penafsiran direct ke dahan pokok dengan penafsiran bermula dari benih? Inilah masalahnya antara lu dengan gua. Lu nampak couple ini sebagai suatu yang lu dah nampak akibat impak sosial. Tapi, gua masih nampak couple ini dari segi sesuatu yang normal dalam aspek kejadian Tuhan.

Bagi gua (dari penafsiran gua tadi), couple merupakan sesuatu yang harus. Dua pasangan yang berkahwin. Dua molekul bercas positif dan negatif. Dua atom terikat H dan Cl. Dua pihak menjadi partner dalam permainan badminton beregu lelaki. Dan termasuk sekali dua orang pasangan yang bercinta.

Tetapi dinihari, setelah mengikut kerelatifan masa. Masyarakat dan manusia-manusia melihat couple sebagai suatu budaya luar kerana istilah couple ini acapkali di label sebagai 'dua pasangan yang bercinta dan menghampiri zina'. Atau dua pasangan yang belum berkahwin menonton wayang. Mungkin juga dua orang pasangan lelaki perempuan yang berjalan di taman berpegangan tangan. Paling terkesan, dua pasangan lelaki dan perempuan yang belum berkahwin sedang melakukan hubungan seks di ranjang dan videonya terdedah di laman web awek impian.

Couple telah menjadi berevolusi ke lembah hina.

Bagi gua, ok. Couple macam tu (berpasangan lelaki dan perempuan secara melebihi batas) memanglah haram. Enough said. Couple yang melebihi batas sememangnya haram dan terus-terang kalau dah terjadi macam tu, baik pisahkan. Ya, pisahkan.

Namun, adakah semua couple itu hina? Adakah semua couple itu melebihi batas? Gua rasa, dan gua yakin masih ramai orang di luar sana yang berpasangan tetapi tidak melebihi batas. Masih pandai menjaga diri. Masih waras akal. Masih baik. Apa? Lu tak percaya masih ada orang baik di dunia ini? Kepala otak lu tak betul ke apa? Apa lu ingat semua orang jahat macam lu nampak di Harian Metro atau di I Luv Islam? Ke lu sorang je perasan diri lu baik? Heh.

Ok, gua sambung. Gua sebenarnya... rasa tak adil. Iaini gua rasa dengan menjatuhkan fatwa ke atas terma 'Couple' sebagai haram semata-mata adalah tidak adil. Ya, tidak adil dan perlu rombak semuala. Sebab apa? Yang jatuhkan fatwa ini macam terlalu menghukum. Tapi, serius shit bagi gua. Dia ulama ke, ustaz ke hatta mufti sekalipun. Dia tak fikir panjang dan kaji betul-betul. Dia tak turun bawah melihat situasi sebenar, suara majoriti, pandangan peribadi, pandangan dan situasi sekeliling. Yang dia tahu ialah buat kerja gaji buta, penuhkan kocek dengan duit ceramah dan populariti sebagai 'fakta kaum beruk'. Gua tahu, setiap kali kita (orang Islam) hadapi masalah, kita dinasihatkan, malah diwajibkan kembali kepada Al-Quran dan As-Sunnah bukan? Namun, kita perlu ingat bahawa, sekembalinya kita kepada Al-Quran dan As-Sunnah macam mana pun, kalau kita menafsir dengan akal yang lemah, dengan tidak mengkaji betul-betul. Celah guna apa kembalinya? Kau tengok Ajaran Kahar sudahlah. Dia claim diri dia kembali merujuk pada Al-Quran, tapi macam mana dia kembali? (tafsir). Ngaku diri dia Rasul Melayu dan siap letak jawatan lagi. Kehkehkeh!.

Itu maksudnya apa? Itulah maksudnya kalau kau nak kembali dan berpegang kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Kau juga perlukan ijtihad yang adil dan saksama.  Sekarang mengenai isu couple ini? Gua tak rasa ia adil dan perlu rombak balik. Gua tegaskan di sini sekali lagi. Tak adil dan rombak balik.

Sebab apa? Sebab pertama gua dah cakap. Bagaimana dengan orang yang bercouple (ikut tafsiran semasa) tetapi menjaga batas pergaulan?

Kedua. "Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah" (51:49).

Kat sini saja sebenarnya lu dah salah kalau lu terus tafsir 'couple' itu dari penafsiran ke dahan sedangkan Allah Taala dari ayat tersebut, jelas pernyataan-Nya merujuk 'pasangan' atau couple sebagai terma yang harus. Jadi, lu siapa mahu lebih hebat dari Tuhan nak tafsir perkara yang asasnya harus menjadi haram mengikut situasi semasa suka-suka hati. Lu salah bai. Inilah dikatakan lu dah kira mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram. Tanpa lu sedar.

Ok, mungkin lu boleh bagi nas mengenai zina, hampiri zina semua tu. Itu memang benar lah. Tapi, fikirlah semula. Kalau lu yang basic ni pun dah memandai haramkan. Celah mana adilnya? Celah mana yang betulnya penafsiran lu ni? Yang berzina, memang salah. Yang tak berzina, lu nak heret sama sekali salahnya?

Ketiga. Mengapa lu juga perlu salahkan atau heret dengan cinta? Apa ke sialnya kerana masalah couple, lu perlu kecah sibuk-sibuk claim cinta itu mengarut, cinta tak perlu, cinta bawa derita, dan sampai kata cinta juga mengheret pada zina? Tak payah bercinta katanya, tunggu je cinta tu datang. Kahwin. Wak lu bai. 

Lu ingat kahwin ni macam tunggu bulan ke riba? Apa lu ingat lu cuma tinggal berdua dalam bumi ni? Hello!! You're not alone. Ada dua puluh lapan juta manusia dalam Malaysia ini. Ada enam billion manusia di muka bumi. Apa lu ingat kalau lu jadi perfect solehah solehin sampai maksum sekalipun, lu pasti cinta lu boleh datang tanpa usaha? Dan lu ingat semua orang mempunyai effort yang sama? Takdir yang sama? Tengkorak kau bai. Lu ingat Tuhan cipta lu sorang je ke atas muka bumi ni? 

Cinta itu percuma. Percuma untuk semua. Tuhan tak cas enam persen pun untuk cinta yang manusia ni terima. Buatlah apa pun dengan cinta asalkan ke jalan kebaikkan. Carilah cinta. Usaha cari cinta untuk dapatkan pasangan. Atau lebih tepat, the right partner. Ni bukan kisah Adam dan Hawa mahupun kisah Nur Kasih. Siti Khadijah tu walaupun dah menjanda, masih mencari cinta, rezeki dan takdir dia cintanya itu ada pada Rasulullah SAW. Lu yang tak maksum ni boleh pulak cakap lu nak tunggu tanpa berbuat apa. Oh, buatlah sikit katanya. Jadi orang baik, masak sikit-sikit. Nanti adalah orang jenguk sunting bunga di taman. Sunting MY ASS kalau lu semua benda nak merungut bagai.

Keempat. Gua fikirkan benda ini sebagai qiyas. Tuhan melarang kita (orang Islam) makan daging babi. Haram makan daging babi. Tapi, bila sampai masa iaini darurat, kita dibenarkan makan daging babi. Di sini, apa yang gua fikirkan. Walaupun Tuhan larang memakan babi, tetapi kerana Tuhan itu Maha Adil. Maka ada kelonggaran untuk di makan babi mengikut sesuatu faktor yang membenarkannya.

Jadi, mengapa ini tidak terjadi kepada Couple seperti yang lu olah dan tafsirkan? Mengapa lu secara terus cap couple itu haram tanpa lu beri sedikit kelonggaran yang membenarkannya? Kenapa lu kejam sangat? Kenapa lu jadikan lu lebih power dari Tuhan ha? Senang cerita, fatwa lu ni adil ke tak sebenarnya?

Gua dah cakap tadi. Memang tak adil. Bagi gua, gua cadangkan macam ni. Kita patut rombak dan gubal pernyataan 'Couple itu Haram' kepada dua tafsiran cabang iaini;

"Berpasangan atau couple secara melebihi batas, memudaratkan dan menghampiri zina adalah Haram. Tiga pilihan-cara mengatasinya; Berpisah, bertaubat atau menyegerakan pernikahan! Tetapi, berpasangan atau  couple secara tidak memudaratkan, tidak melanggar batas dan menjauhi zina adalah harus.".

Gua taknak cakap ia halal. Gua claim sebagai harus. Sebab dalam terma menjatuhkan fatwa, halal dan haram bukan boleh dibuat main-main. Sebab couple (berpasangan) ini bagi gua adalah suatu kejadian yang Tuhan ciptakan seperti yang dah di sebut dalam Al-Quran terang-terang.

See? Nampak panjang, tapi ia simple to follow. Simple to understand. Budak darjah satu sampai nenek menopause pun boleh faham. Takdelah ramai orang menggelabah nenen nak tunjuk power bukan-bukan sana sini. Cursed orang macam celaka. Perlekeh dan ejek orang lain. Ini budaya apa ni? Budaya Yahudi yang nak jadi lebih terer dari Tuhan?

Kamonnlah wehh. Stop being ridiculous. Stop being paranoid with 'couple itu haram' terms. Marilah kita perbetulkan balik persepsi kita ini dengan meningkatkan dakwah yang tak buat orang naik darah dan bergaduh. Kesian weh dekat orang yang tak bersalah panik semacam sampai putus cinta, putus sahabat, putus sedara, putus jiran kerana tafsiran dan fatwa yang salah serba mengarut ni. Lu pun tahu kan kalau kita putuskan persaudaraan sesama agama lebih tiga hari jatuh hukum apa?

So, adakah Terfaktab menggalakkan maksiat dan zina dengan isu cinta? Gua nak cakap; Kepala hangguk kau. Lu ingat ni laman porno ke? Ini laman perbincangan cinta dan relationship ke arah kebaikkan, ilmiah, logik, hiburan ringan, sindiran dan trollisme. Faham? Baca tak deskripsi sebelah side-bar tu?

Ni pandangan gua. Kalau lu terasa, nak marah, gua peduli apa. Lu nak kata gua tak Islamik, tak percaya, tak follow dengan ulama, mufti, ustaz azhar, ustaz zaharuddin, ustaz kazim elias, imam muda ashraf, haron din, nik aziz bahkan rosmah puaka sekalipun apa gua peduli. Kalau lu sedia awal baca blog gua (lensarosak), lu dah tahu siapa yang gua rujuk selalunya dalam hal Islamik macam ni. Kental gua pada Syeikh Nuruddin, pada buku-buku tulisan Syeikh Arsyad Al-Banjari masih membara. Pergilah cari Kitab Nuqtatul-Ajlan kalau lu nak tahu sangat pasal wanita dan hal suami-isteri macam mana gayanya.

And, finally. Terus-terang gua tubuhkan Terfaktab dengan niat yang baik. Menyemai semua orang dengan cinta supaya kita semua ni tak bergaduh. Kahwin cepat, kahwin bahagia. Cinta adalah benda paling tertua dalam sejarah manusia. Sebab masa Adam dan Hawa wujud. Cinta lah benda awal yang terjadi. Bukannya politik, bukannya bola sepak mahupun cerita pasal kiamat. Takdelah nas bila Nabi Adam terjadi je dia tanya; 'Bila kiamat?'. Tak, tak. Adam sujud pada Tuhan kerana syukur, kerana cinta dan dia rasa dia sunyi hidup sorang-sorang tahu? Nak peneman. Maka, terjadilah Hawa. So, takdenya gua nak agung-agung kan sangat cinta manusia. Bagi gua cinta manusia dan tuhan kena seimbang. Baru lu rasai kemanisan jadi manusia yang baik macam mana. Paling penting, Terfaktab ni memang landasan mengembalikan semangat orang yang putus cinta. Sebab, gua tengok setakat ini, dah ramai benor orang putus cinta sampai nak bawa bunuh diri. Lu tak nak kesiankan cinta orang, tapi lu kesiankanlah mak bapak lu yang dah bercinta sampai lu keluar kat muka bumi ni sudeyhhh. Orait?

Chalo asalamualaikom!

p/s : sebenarnya, mmg rasa tak sedap bila kita ada makwe/pakwe. tiba2 ada datang sekor makhluk ckp; 'woi, couple itu haram'. series kau nak makan kasut ke? bahasa tu jaga skit beb. ingat semua org ni jahat ke?

Selasa, Oktober 25

Awak Belajar Tentang Dia Setiap Hari




Selamat datang kasih sayang.
Selamat datang segala dugaan.
Selamat datang pahit manis kehidupan.
Selamat datang kebahagiaan perasaan.
Selamat datang kegembiraan.
Selamat pulang kedukaan.

http://farm7.static.flickr.com/6239/6262582299_9abd851404.jpg
[Koleksi peribadi] : Cawan atas meja kerja.

Awak.
Setiap hari adalah proses pembelajaran.
Pembelajaran yang menyeronokkan. 

Setiap apa yang dilalui ibarat kelas Sosiologi - belajar mengenai manusia dengan lebih mendalam dengan memahami tabiat, perbuatan, naluri dan sebagainya. Apa yang dihadapi setiap hari adalah perkara baru yang membawa kepada perkongsian yang menggembirakan setelah melalui kepayahan yang panjang.

Awak.
Dia kata awak tidak mendengar.
Tetapi pada awak, awak sudah mendengar.
Awak sudah berikan perhatian dalam setiap butir bicara.
Bahkan awak boleh mengulangi setiap perkataan yang dia hamburkan.
Tetapi pada dia, awak sekadar mendengar.
Apa yang dia mungkin harapkan lain. 

Dan di situ awak sedang belajar.
Dan dia juga perlu belajar.

Awak.
Dia kata awak tidak ambil kisah.
Padahal dia adalah manusia yang awak paling ambil kisah.
Manusia yang awak jaga dengan sepenuh hati.
Tetapi itulah, naluri awak dan dia tidak sama.
Awak dan dia perlu memahami persamaan dalam menilai perhubungan.
Dia mungkin perlu tengok awak sangat mengambil berat.
Awak mungkin perlu tunjukkan yang awak paling mengambil berat.
Aneh?

Dan di situ awak sedang belajar.
Dan dia juga perlu belajar.

Awak.
Dia kata dia tidak rasakan awak bersama dia.
Padahal awak sedang berdiri di hadapan dia.
Renung mata dan amati gerak geri dia.
Pelik dengan cara dia.
Mungkin bukan kehadiran fizikal yang dia mahukan.
Mungkin benda lain.
Mungkin perasaan itu yang perlu ada.

Dan di situ awak sedang belajar.
Dan dia juga perlu belajar.

http://farm7.static.flickr.com/6099/6265235667_4143273d0a.jpg
[Koleksi peribadi - Flickr] : Ya, tangan aku.

Dan apa yang awak pelajari itulah sebenarnya bakal menguatkan awak dan dia dalam perhubungan. 
Awak akan menikmati satu rasa yang lebih baik (mungkin) setelah awak lebih kenal dia (dan dia kenal awak) dalam menyulam rasa.

Awak, ingat lagi kata kunci kita berdua?
Kata kunci hati kita berdua.
Awak ingat lagi?

Masa kita mula-mula kenal, awak cuma nampak permukaan jiwa saya.

Masa mula-mula kita kawan, awak cuma nampak luaran hati saya.
Tapi awak terima dan awak mula tamak.

Awak berdiri di luar hati saya.

Awak ketuk perlahan-lahan.
Awak datang setiap masa, setiap hari.
Awak tanya, bila agaknya awak dapat masuk ke pintunya.

Awak datang setiap hari sehingga saya kehilangan diri.

Awak marah saya - awak kata saya menyelinap masuk ke dalam hati awak tanpa perlu usaha.
Saya termangu - saya dalam hati awak, jiwa awak?
Awak merayu - berikan awak kunci, kata laluan atau apa sahaja agar awak bisa masuk ke dalam.

Saya berikan awak kata laluan.

Awak buka dengan perlahan.
Awak mula berikan sepenuh tumpuan dengan tinggal di situ.
Awak baca setiap helaian manuskrip dalam hati saya.
Lembaran demi lembaran awak baca.

Awak, bila tiba halaman yang sukar untuk difahami, mengapa awak berdiam diri?

Mengapa awak tidak mahu lebih mengerti?
Mengapa awak tidak mahu bertanya kepada saya, tuan punya diri?

Awak, hati yang awak masuki adalah hati saya.

Kamus yang awak perlukan adalah saya.
Awak, adakah awak masih mahu membaca lagi?
Atau mahu berpaling pergi?



Itu sahaja.
Tinggal dahulu.

Selingan :
Kau tanya aku bagaimana menghirup udara yang kadangkala menyesakkan nafas dan menendang nyawa? Jawapannya mudah sahaja. Kau lebih tahu apa penapis untuk membiarkan kau terus bernyawa dan menikmati bahagia.

Lord Zara : Benar barangkali cinta itu penawar. Kerana asakan cinta, manusia menjadi kuat, menjadi lebih tabah dalam menjalani kehidupan. Sesuatu yang indah, apa perlu lagi kita merosakkan dengan sikap yang tiada ertinya dalam kehidupan kita sendiri?


Ahad, Oktober 23

Saat Tika Kau Terpegun

Entri ini tak semestinya dtujukan kepada lelaki sahaja. Kauorang perempuan pun ada jugak berdepan saat seperti ini. Tika mana kau terpegun dan berkata, "Oh maii, handsome nya mamat ni!" ataupun "OMG, he is super hot!".



Ada ke kau anggap perempuan macam bas Rapid. Marah perempuan tu kang. Hahaha. Tak usah ambil serius sangat lah eh strip ini. Hanya seqadar hiburan.

Terima kasih!


Nota Kaki- Maafla gambar besar gedabak. Kalau kecil, susah pulak nak baca.

Status & Facebook.


Aneh ya kalau lagi ngomongin soal cinta itu, kaya gak pernah ada habisnya. Gak pernah bisa nemuin titik ujungnya. Belum dihitung yang mana perjalanannya itu panjang, di sepanjang jalan itu juga lho coba deh dihitung sana berapa banyak tuh cobaan yang kalian hadepin.

Berhubung kita lagi ngebahas tentang cinta, yang pada pacaran udah sekian waktu, kalau gak banyak pasti ada dikit tuh perasaan jenuh, bosen ,perasaan “udah ah si dia gak cocok ama gue”. Pengen punya pacar baru yang lebih romantis, yang lebih ganteng, yang lebih cantik, yang lebih segala semua intinya.

Tapi tar kalo udah punya pacar baru. The same cycle goes again. Jenuh lagi. Bosen lagi. Akhirnya cari pacar baru lagi. Ampun deh. Mau kamu apa sih sebenarnya? Nyari pacar kaya nyari makanan. Tiap hari seleranya beda beda.

(sumber foto)

Nah kasus kasus seperti ini nih, suka gonta ganti pacar. Kalo diem mungkin masih gak papa juga. Tapi kalo sampe ganti pacar terus, dan tiap putus itu langsung diupdate ke status facebook.

“In a relationship → single”

Status: Miss you badly *nangis darah*

1 hari…
2 hari…
3 hari…

“Single → In a Relationship”

Status A: Found my true love. I love u with all my heart B.
Status B: Love u too A.
Status A: Love u so much too B.
Status B: Love u so much more A.
Status A : Love you so much more more B

(duh, ni kapan endingnya nih?)

Capeee deh. Baru putus udah found true love? Ngga banget. Paling nggak itu cuma rebound. Cuma buat manas manasin sang mantan. Putus lagi, nangis darah lagi. Again, udah itu same cycle flows over and over again.

Aduh, parah lo. Please deh ya, gak semua orang tu eager to know what are you up to with your boyfriend/girlfriend. Satu dua news feed itu masih ok, maklum kebawa emosi. Tapi kalo udah semuanya bersangkut pacar, apalagi pas diupdate itu in the next few minutes,

Hey mate, are you the only one with a facebook account here?

*Mentally disturbed scrolling at the news feed* (T_T)


PS : Sekedar tanggepan sendiri, mungkin ada yang bisa nerima ada juga yang gak bisa nerima :)


Sabtu, Oktober 22

We Only Share One Thing In Common...


Assalamualaikum. 안녕... *melambai dengan penuh semangat dan sengihan lebar terukir*

Rase macam dok obesi pon ada jugak bila tules tajuk dalam bahasa omputeh. Miahahahahaha. Saje je nak nampakkan yang aku pon boleh tules dalam english walaupon sekadar tajuk. Kikiki. *blushing*

Recently (kemaen!) kalau yang ada like page terfaktab, mungkin ada yang perasan kot aku selalu up status yang bajet aku tengah angau kat seseorang kan. Sbnanye aku bajet jettew. Yela. Nak menghayati watak sebagai admin terfaktab yang tak pandai menggoda ni ingat senang ke? Selama ni aku macam tak berusaha je kan (memang pon), so kali ni aku cuba mengaktifkan diri supaya aku dapat jugak la tandingi sape-sape yang patot. Hukhuk.

So, memandangkan kerajenan aku mengapdet entri bagai burung mati kena langgar, (haaa nampak tak betapa tak kerapnya aku update sebab aku jarang tengok burung mati kena langgar) so kali ni aku nak tules tentang apa kemungkinan yang mungkin berlaku dalam pasangan yang memungkinkan mereka dimungkinkan dengan kemungkinan yang aku nak tules ni yang memungkinkan korang rase macam nak memaki aku dengan kebanyakan perkataan mungkin yang aku dah tules dan membuatkan aku lupe apebende yang aku nak tules tadi. Okay, tipu je.

Okay, okay, serius eh. Korang penah dengar tak, 'Opposites attract'? Ape? Tak penah? Okay, sebab aku gadis yang baik, aku dah gtau korang dan korang mesti dah dengar kan (bayangkan aku berbisik di telinga korang dengan suara yang paling halus di alam nyata. HAHA). Kenape wujud eh frasa ni? Bagi aku, sebab kita memang biasanya akan tertarik dengan orang yang berbeza dengan kita. Ada jugak yang kate kalau sama, cepat bosan.

Ada yang berbeza tu sampai tahap, takde satu pon benda yang korang boleh cari persamaan dorang. Bagi aku, pasangan yang macam ni still boleh hidup bahagia sebab dorang belajar untuk terima perbezaan dan kelainan pasangan masing-masing and in a way try to adapt well. Lagipon, dorang mungkin tak kongsi persamaan hobi, makanan dll tapi dorang tetap rasa satu perasaan yang sepunya. Perasaan dalam perhubungan adalah yang terpenting. Kita bukan mencari persamaan antara satu sama lain sebab persamaan tu biasanya hanya kita akan gunakan untuk gain more interest. Tapi, kalau dah ada perasaan sayang, apa pon boleh. Serius.

Biasanya kalau kita found out yang kita share minat yang sama, kita bukannya nak buat apa pon tapi kadang-kadang itulah yang akan jadi topik perbualan. Berkongsi minat yang sama boleh mengeratkan lagi hubungan. Tapi, kalau tak punya minat yang sama pon, bukan takleh eratkan hubungan. U try apa yang I minat, I try apa yang U minat. Bagi aku, takde masalah pon.

Kita mungkin berbeza bagai langit dan bumi, siang dan malam, anjing dan kucing, nokia 3310 dan iphone 5 dan banyak lagi, tapi kita masih kongsi satu perkara yang sama. Bukan katil, bukan bantal, bukan baju tapi hati. Sbnanye aku pon taktau jadah apa yang aku dah carotkan sepanjang-panjang aku tules ni. Serius aku rase bersalah kat korang sebab terpaksa baca bahan bacaan yang diakui tak ilmiah ni, tapi tulah, nak delete sayang. Kehkehkeh.


notakakikudiperutmu: Sape kate batuan magnet je yang boleh tertarik antara satu sama lain? Kita pon sama apa, awak kutub utara dan saya kutub selatan. Saya malu sbnanye nak tules cenggini. Tapi, tulah, nak delete sayang (awak). Mwahahahahahaha. Annyeong~

Merajuk Hal Remeh

Biasalah, bercinta mesti selalu merajuk. Baik lelaki mahupun perempuan. Tapi kadang-kadang hal remeh pun merajuk payah juga. Sampai berpanjangan. Ada yang jenis merajuk kecik punya hal pun mahu putus. Susah macam tu.



Ini hanya sekadar hiburan saja. Kalau ada yang tak kena mana-mana, tegur lah. Komik diatas tidak ada kena-mengena penulis/pelukis.

Terima kasih!

Jumaat, Oktober 21

5 ayat mudah untuk minta putus dengan makwe atau pakwe korang.

Kehilangan idea untuk minta putus dengan makwe atau pakwe korang? Mungkin kau kau dan kau boleh cuba ayat-ayat minta putus yang sangat rare ini :p

Kalau berhasil, jangan lupa inform kat sini ok? Kalau tak berhasil, cuba lagi sampai dapat.









Agak-agak yang mana pilihan kau? eemuahahahaha!

Rabu, Oktober 19

paksa - rela



Assalamualaikum wbt..

eceh !
aku ni ada masa sibuk macam ibu ibu beranak lima. tapi tu kadang kadang je la. tadi siang aku bercengkarama di page terfaktab. tertangkap dek pandangan aku wall post pasal kahwin paksa. tak tahu bila punya post. kat bawah bawah ala jugak. aku merasa terpanggil untuk berkata kata sedikit tentang isu ini.

kahwin paksa.
dari segi istilahnya, maksud dia perempuan dengan lelaki, di kahwinkan bukan dengan kerelaan.

selalunya perkahwinan yang kita namakan dia 'kahwin paksa' ini di aturkan oleh keluarga. pasangan yang ingin dijodohkan mungkin saling tidak mengenali, apatah lagi menaruh perasaan antara satu sama lain. pasangan ni pulak mungkin dah ada calon pilihan sendiri. atau mungkin tak mahu urusan masa hadapan mereka di atur sedangkan mereka sudah cukup dewasa untuk mengatur kehidupan sendiri.

okey potong ! mukaddimah panjang benor.

gini lah.

Allah pernah kabo dalam perutusan warkahNya untuk kita kita


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak tahu."

Surah. Al Baqarah:216


Kata kunci dia REDHA.

aku nak share satu cerita yang aku dapat daripada seorang penceramah sewaktu menghadiri satu kursus tempoh hari. ada dua orang lelaki pernah bertemu dengan penceramah ni. dua dua ceritakan masalah yang serupa.

LELAKI 1:

"saya nak kahwin ustazah"

"ye ke? Alhamdulillah"

"tapi saya kahwin ni terpaksa. pilihan orang tua"

"tak pe la. semoga bahagia"

LELAKI 2:

"saya nak kahwin ustazah"

"Alhamdulillah, dengan siapa?"

"pilihan mak bapak ustazah. tapi tak apa lah. saya redha"

a few years later, lelaki 1 dan lelaki 2 ni bertemu semula dengan ustazah tadi. lelaki 1 dah bercerai dan lelaki 2 pulak bahagia dengan isteri dan dikurniakan dua orang permata hati.

kata kuncinya REDHA.

nampak senang. cakap senang. it's easy said than done. tapi ini realiti dan hakikat yang mesti kita terima dan akui kebenarannya. kita tak tahu apakah hikmah sesuatu itu terjadi kepada kita. kita tak dapat nak predict apa yang bakal berlaku ke atas kita di masa akan datang. 

mendurhakai titah ibu bapa, tidak akan membawa aman. kalau pun sungguh sungguh tak mahu, jangan pernah jemu dan penat meminta minta pada Allah. bunyi macam cliche tapi memang ini lah realitinya. 

bahagia dan derita kita bukan sesuatu yang memang ditakdirkan ke atas kita. bahagia dan derita itu pilihan kita sendiri. kalau kita pilih untuk bahagia, maka bahagialah kita. kalau tidak, maka sebaliknya lah yang berlaku. 

kalau kita tak beri peluang kepada diri kita untuk mengenali pasangan kita, apa kita akan kenal dengan dia? dan bila kita tak kenal dengan dia, macam mana kita nak tahu kita boleh mencintai dia atau pun tidak kan?

it's my two cents untuk kamu kamu. xoxo

Terkini Dari Terfaktab

Salam 2-0 kepada semua. Sejak akhir-akhir ini, pejabat Terfaktab nampak tenang sedikit setelah kelancaran launching dan roadshow untuk Kitab Terfaktab. Pihak skuad mengucapkan ribuan terima kasih atas sokongan kalian semua, peminat dan proksi kerana membeli produk kami iaitu Kitab Terfaktab Edisi #1 dan tegar membaca hasil penulisan kami di blog ini. 

Mengenai Kitab Terfaktab, hasil perkhabaran yang telah kami terima dari pihak penerbit iaitu Lejen Press menunjukkan hanya tinggal lima belas (15) buah buku cetakan pertama yang tinggal untuk di beli. Sebarang cetakan kedua menurut hebahan rasmi setakat ini bergantung kepada pihak penerbit yang akan menguruskannya.

Pihak skuad telah menerima beberapa aduan dari para pembeli mengenai hal kelewatan mendapatkan Kitab Terfaktab. Umum yang kamu tahu dalam hal ini, pihak penerbit iaitu Lejen Press telah pun melakukan penghantaran pos secara berjadual pada hari Rabu dan Jumaat. Telah dikenal pasti bahawa, masalah keterlambatan ini mungkin terjadi kerana beberapa sebab iaitu;

i) Kelewatan dari pihak Pos Laju menghantar Kitab Terfaktab ke rumah anda. Terdapat beberapa pesanan yang dihantar telah dipulangkan semula oleh pihak Pos Laju kepada pihak penerbit kerana masalah kesalahan alamat, penerima pesanan (pembeli) tiada di rumah. Juga kepada pembeli yang tinggal di kolej kediaman, desasiswa mahupun fakulti. Kemungkinan Kitab Terfaktab anda tersangkut di pejabat kediaman atau di pejabat Pos Laju sendiri. Kami menggalakkan anda memeriksa pesanan anda itu terlebih dahulu kepada pihak kolej dan Pos Laju.

ii) Masalah pesanan yang tidak menyertakan bukti pembayaran. Segala pesanan yang tidak disertakan bukti pembayaran berupa gambar slip, scan slip, info-transaksi (internet banking) dan tidak dihantar (baca : email) kepada pihak Lejen Press, maka proses pembelian tidak diproses. Oleh yang sedemikian, kami menasihatkan para pemesan Kitab Terfaktab mengambil berat hal ini dengan menghantar bukti pembayaran, (secepat mungkin) kerana tanpa bukti pembayaran, proses penghantaran tidak berjalan dan lebih rumit, pihak penerbit mahu mencegah dari penipuan pembelian.

iii) Masalah nama pemesan yang menggunakan nama samaran. Pihak kami sebenarnya boleh dikatakan nak pecah perut tergelak dalam hal ini. Mengapa mesti menggunakan nama samaran? Jadi, ini akan menyukarkan pihak penerbit mencari nama anda (yang menyamar) ini dalam rekod transaksi bank. Hal ini juga akan melewatkan penghantaran atau dengan erti kata lain, urusan pembelian anda tidak diproses. Pihak kami dan pihak penerbit memberi jaminan, nama anda tidak akan di dedahkan lagi setelah satu mesyuarat ringkas yang di adakan pada 2 minggu lepas. Disebabkan itu lah, tiada lagi kemaskini nama pembeli sejak 7 Oktober lepas bagi menjaga hak-hak pembeli. Harap maklum.

Baiklah, di sini juga kami ingin membuat satu pengumuman gembira kepada semua pembaca blog dan kitab Terfaktab. Hari ini, skuad Terfaktab akan menantikan dua ahli skuad yang terbaru. Dua ahli skuad yang terbaru ini terdiri seorang lelaki dan seorang perempuan. Kami berharap dengan kehadiran dua tonggak baru ini mampu memberi nafas baru kepada skuad Terfaktab dalam memperkasa misi definisi cinta infiniti yang mahu diperluaskan dalam menjaga kesaksamaan perhubungan cinta antara sesama manusia dan ilahi. Pemilihan dua tonggak baru ini dibuat kerana melihatkan beberapa faktor kepemergian dua tonggak skuad Terfaktab yang bercuti panjang, berhenti dan mahu menumpukan kepada misi peribadi masing-masing. Mereka ialah DorkyGuy dan HuskyPusky. Marilah kita memberi tepukan dan ucapan selamat serta terima kasih atas jasa yang mereka curahkan di medan Terfaktab ini. Semoga mereka kembali ke Terfaktab dengan gaya baru dan gaya cemerlang. Pihak Terfaktab sentiasa terbuka menerima mereka kembali dengan senyuman kebanggaan.

Untuk itu, dua tonggak yang baru yang terpilih ini, hasil dari scout yang kami jalankan sejak beberapa bulan lepas. Mereka ialah.

- Seorang pengkarya yang berbakat besar dalam lukisan komik. Lukisan komik Scraflet Girl amat mencuit hati dan entah macam mana Isaac hendak mengaplikasi lukisannya di sini, marilah kita nantikan dengan penuh debaran.

- Gadis dari Singapura ini mempunyai sebuah karektor penulisan yang sangat mendalam. Ia merupakan sebuah penghormatan bagi Terfaktab untuk mempunyai 'awang import' dalam memperluaskan terjemahan hubungan manusia agar tidak terbatas di Malaysia sahaja.

Juga terdapat pengumuman ringkas seperti;

i) Terfaktab akan menyambut ulangtahun pertamanya pada bulan hadapan. Agak-agak kalian, macam mana?
ii) Permintaan atas t-shirt Terfaktab semakin meluas, tetapi buat masa ini t-shirt itu terhad. Akan kami kemaskini hal ini di masa lain.
iii) Roadshow Terfaktab masih dalam tahap perbincangan. Namun yang pasti, Kitab Terfaktab akan dijual di October Tweet Fest bertempat di DIGI Hq pada 22 Oktober ini dan juga di event Haloween Datang Lagi bertempat di Rhasta TTDI pada 31 Oktober ini. Ayuh rebutkan!

Itu sahaja rangkuman terkini dari skuad Terfaktab. Semoga kalian ceria menempuh hari-hari yang mendatang. Sekali lagi, salam 2-0 dari pihak kami. k3h k3h k3h!

Minimal:Scarves

tumblr here

Love us for who we are.
We are not backwards if we don't wear the latest clothes.
We are not "skima" if we don't follow the latest trends.
We wear what we should be wearing
Even before it was cool to wear them.
And we stayed that way,
Even when one day it's not cool anymore.
We don't wanna follow the common route,
because like Yvest Saint Laurent said,
fashion come and go, style is forever.
And this hijabi is the islamic style
that has been, and will always be. 
So let me ask you--boys;
when we are less stylish, 
Does that makes us less "bachelorette-eligible" to you? 

Selasa, Oktober 18

Are You A Bimbo?

Bimbo is a term that in popular English language usage describes a woman who is physically attractive but is perceived to have a low intelligence or poor education. The term can also be used to describe a woman who acts in a sexually promiscuous manner. The term itself is not explicitly negative, but is most often used as a derogative insult towards a woman.


Alright now, tell me. WHO WANTS TO BE A BIMBO ANYWAY?


The fact that there's fuckin hell lotsa bimbo berkeliaran siang dan malam diluar sana is inevitable. They exists, in a very attractive form in a shape of human. Right? Siapa yang tak suka benda yang lawa, cantik, gebu, monggel, putih, ni? Even modal artis2 kpop and jpop tu semua betina2, eyh? perempuan2 cantik yang suara sebijik tapi dalam kiraan yang ramai membuatkan depa sold out dengan sangat berjaya sekali. Even perempuan2 and lelaki2 dekat malaysia yang tak sedar diri tu melayu, kulit kaler orang melayu cuba untuk tiru gaya depa.


#sadfact : i knew lotsa guys in my circle who loves kpop and jpop so much that i feel like barfing all day long.


But who am i to judge? Thats your preferences, yet i might say, your preferences sucks. hahaha! I'm mean liddat.
Amoi, no offense. I just can't stand seeing my friend dancing like them in the vicinity of life.


Ok, lets get back to the topic. Profounded in United States as the wikipedia said on top of this article, masalah bimbo ni semakin menular kedalam ruang lingkup malaysia yang maha kecil ini. Kira kecil la kalau nak dibandingkan dengan United States yang humongous tu hah. Maksudnya, virus virus bimbo ni tak perlukan medium untuk tersebar. Siapa siapa sahaja mampu menghasilkan baka baka baik yang kemungkinan besarnya mempunyai attribute luaran yang sangat menggiurkan namun gagal menggunakan otak dengan berkesan. Thats the beauty of balance. Nothing is going to be perfectly perfect.


Lets get back to the topic, I am hastily sure that a lot of guys out there will be looking upon the so called 'beauty' that is being represented. But how many of us, is having the urge to  actually find the beauty of having a partner with brain? Thats the mathematics for the day.


Sure, everybody wants to find someone beautiful to spend their life with, eventhough for a mere second of life, contohnya, when u have that relationship as a couple. Kahwin pun ramai yang #phail, inikan pulak couple yang tak ada apa apa hubungan sah disisi undang2. 


Memang la seronok having that beautiful creature by the side of life, tapi berbaloi ke simpan depa lama lama kalau  otak jarang pakai?


The fact that ramai pembaca terfaktab is consists of girls aint amazed me at all. Tapi thats exactly the right audience i've been looking for. At least i can inject some sense of urgency to put a little general knowledge in your bloody fucking mind. 


Gwa yakin, having a beautiful partner is a blessful thingy to embrace, but do you want to spend your time/life talking about nonsense and bullshit all the time? It'd be a right proposition if that bimbo is marrying another bimbo versi lelaki. I've been searching for a good name to use, but i still haven't found it. Is it himbo or something? sounds stupid. haha


Tapi lu rela ke habiskan riwayat hidup kau again and again bercakap tentang benda benda yang tak berkembang langsung? I'd surely surrender on that. 


Cukup la ramai sangat ignorant brat yang dah dilahirkan dekat luar tu, takkan lu orang semua nak jadi apart of the bimbo who can't even blend into any intellectual conversation. Its not like we need those intellectual conversation each and everytime we have to talk, but c'mon. I do indulge a good, eventhough its a pseudo intelligent conversation with another species of women. I like it that way. At least, i can learn something new. Setakat cakap pasal emosi, emosi, emosi all the time, binatang pun boleh buat wey. My cats did it all the time. Crying non stop for food, and love. 


Cuba inject a little sense of knowledge into you. Takde la rasa awkward sangat kalau nak borak pun. Ni dengar lagu lady gaga, justin bieber, ntah ape lancau lagi. Layan drama banyak sangat sampai suka sangat hidup dalam kitaran dramaswasta murahan. Cuba berkembang sikit. Gwa syak kalau bimbo ni ajak borak pasal good music, or history, or anything scientific, or anything better off than something totally useless talking to, mesti lidah masing2 kelu. Macam kena sumpahan kebodohan. 


Honestly, gwa pun sembah jugak #hedonisme kadang2, tapi takde la sampai gwa ignore semua benda yang berlaku depan mata. Gwa sumpah tak boleh cope dengan conversation bimbo bimbo yang berlaku disekitar alam ni. Sebab most of the conversation tak buatkan gwa at least berfikir dengan kritis n kreatif. 


Bimbo ni buat awek memang best. Gwa terpaksa admit. Best part cuddle, part intim2 semua memang best, but another essential of having a good conversation with the person u love tu hilang into the thin air. Hidup dah berabad, tapi cuma tau cakap pasal benda2 yang only revolving with their life, only. C'mon. Get the fuck out of the fucking center of the universe. Your life is not the centre of the universe. You can't compete with the sun. 


So, banyakkan lah membaca, banyakkan lah tambah general knowledge lu orang semua. Takde la tanya siapa perdana menteri malaysia pun nanti terpinga pinga nak jawab. Cantik, tapi bodoh. Lu orang nak ke generasi lu orang yang seterusnya menghidap penyakit tu? 


Last but not least, stop being a bimbo. There's no pride in it. U might be the attention for a short while, but your physical attributes won't last forever. There's always a time limit in everything, that include the life we've been living in. Death will eventually swallow every soul on earth. Cuba jadi manusia yang akan diingati for being witty and sexy and beautiful rather than just being remembered as a phony beautiful person. 


Ciao.

Troll : Jenis Lelaki Keji



Lelaki oh Lelaki,
Ditujukan khas untuk jenis lelaki yang akan butthurt sendiri,
Bukan semua lelaki,
Hanya yang terasa hati,
Jenis kalau kau gebang habis satu negeri,
Kau kata kau lah yang paling power sekali,
Isu politik, isu agama, isu semasa, isu basi,
semua kau bantai sekali,
kononnya nak impress si puteri-puteri,
kononnya kau lah lelaki idaman di abad ini,
kononnya kaum Hawa ni senang je kau nak kasi jatuh hati,
kononnya lelaki lain memang dah tak boleh nak pergi,
kalau kira peperangan kau mestilah yang depan sekali,
kaulah sempurna walaupun doa qunut pun tak lepas-lepas lagi,
kau kondem orang sana-sini,
lagi lagi perempuan yang kau rasa macam tak mengerti,
yang tak se'power' dan hanya setaraf kau punya kaki,
tapi perempuan perempuan ni juga lah kau cari kalau terasa hati,
atau nak mengadu pasal jiwa dilukai,
nak mengadu pasal kena troll di dalam entri,
eh eh eh, bukan tadi macam berani mati?
kesejatian kelelakian kau memang kami ragui,
bak mai depan depan, ada berani?



Jenis berbual lucah sana sini ingat orang nak pandang tinggi?
Kalau jenis betul-betul power takpe lah lagi,
Ini diri sendiri pun duit mak bapak lagi yang bagi,
Kau nak hina sangat perempuan, baik pergi mati,
Kau taktau kami disini hanya tergelak dalam hati,
Macam ni bodoh punya orang pun ada lagi?
Kalau nak bersembang lebat hanya dengan puteri-puteri,
Pergi la sembang sesama lelaki,
Tengok macam mana dia punya pergi,
Silap-silap kau duduk diam-diam makan kaki,
Jenis tunjuk hebat macam babi,
Kau ingat semua perempuan bodoh macam bakal kau punya bini?
eh eh eh, kau nak rasa makan guna bontot ke hari ni?



Jenis melenting sana-sini tak ingat diri,
Nak berlawan kata sesama lelaki tak berani,
Pesen cakap belakang dan bergossip mengalahkan kaum kami,
Kau ingat kau tu jenis nak dibuat suami?
Kang kalau bagi cermin tak sanggup nak tengok diri sendiri,
Takut terkeluar 'Eh, losernya aku ni.',
Tapi memang tu kenyataan paling pasti,
Kami semua InsyaAllah mengerti,
Lelaki kurang matang macam kau ni kami dah lali,
Berbual pun takde lah power mana lagi,
Takpe, kau boleh cuba lagi,
Kaum kami pun ada lagi yang sengal-sengal ubi,
Yang jenis akan simpati,
Dengar cerita kau tanpa peduli,
Konon hot stuff yang dicari-cari,
Takpe, kami yang lain tumpang simpati,
Tapi nak buat cam mana lagi?
Jenis sama sama keji, biaq piiiii.. 

Jumaat, Oktober 14

Perasaan Yang Sementara.


Assalamualaikum. 안녕...

Aku sentiasa fikir yang setiap hari mesti kena ada penambahbaikan yang kita buat pada diri kita. Jadi, bila setiap kali aku fikir aku dah pon move on, sbnanye aku tau deep inside aku belum lagi move on. Aku belum jumpa lagi orang yang betul-betul boleh menggetarkan sanubari aku dan membuatkan tido aku tak lena, baik siang atau malam. Aku secara serius belum jumpa lagi orang yang mampu buat aku masih tersenyum di saat badai melanda (ayat kemaen) dengan hanya memikirkan bahawa dia ada di sisi. Serasa aku, aku masih lagi belum jumpa orang tersebut.

Nak dijadikan cerita, hari tu aku ada pegi satu pertandingan ni dan oleh sebab perjalanan yang memakan masa selama enam jam, dan aku tak tido langsung sebab, takot lecturer aku ngantok satu, takot dia sesat pon satu. So, kitorang berborak macam-macam benda. Dan tiba-tiba dia buat tafsiran dia pasal diri aku. Macam mana pandangan dia kat aku. Aku tak terkejut pon sebab normal la tu orang judge kita the way they want. Cuma, apa yang menarik perhatian aku bila dia kate aku jenis yang menyembunyikan rasa dan taknak orang baca perasaan aku yang adakalanya sedih tapi aku berpura-pura gembira. Aku jugak tak menampakkan yang aku lemah dan atas dasar tu, lelaki susah nak dekat dengan aku.

Aku gelak je masa mula-mula tu sampailah tetiba dia suggestkan untuk aku buatkan orang boleh dekati aku kat pertandingan tu nanti. Dia bimbang sebab umur aku yang dah maken meningkat sedangkan dia taktau luka lama masih dalam proses untuk diubati. Tapi, aku layankan jela. Bagi aku, standard la tu bila orang tua risaukan pasal soal hidup anak-anak muda ni tapi aku takde niat langsung nak carik pasangan kat sana.

Sesampai aku kat sana, ada sorang lelaki yang menarik perhatian aku tapi aku rasa aku tertarik kat dia sebab dia hensem, tinggi lagi sasa. Aku sure mana-mana dia pegi, dia mesti akan draw attention ramai orang sebab figura dia yang sebegitu menarik. Tapi, bila aku jumpa dia esoknya, aku rasa dia biasa-biasa je orangnya. But as time goes on, aku gurau dengan junior aku, kitorang gelarkan dia 'jodoh aku' dan konon-konon siap doa masa tengah hujan lebat. Bajet doa makbul kan.

Dan bila tetiba kitorang contact dan berada dalam fasa untuk mengenali antara satu sama lain, aku selalu wonder; Adakah perasaan ini hanya sementara seperti perasaan aku yang sebelum-sebelumnya? Atau adakah dia datang untuk membawa aku keluar dari perasaan yang kononnya masih belum jumpa lelaki yang bisa menggetarkan sanubari ni? But at the end of the day, aku selalu membuat keputusan bahawa perasaan ini adalah sementara. Dan sementara ia masih ada, biarkan aku. Sebab aku pon taktau sampai bila perasaan yang sementara ini dapat aku nikmati dan andaikata ia bukan sementara sekalipon, aku masih mahu menganggapnya sebagai sementara since he is too good to be true.


p/s: Untuk awak, saya harap kita tak terburu-buru dalam membina perasaan yang entah ada entah tidak ni. =.='

TROLL : Tunang Tanpa Sedar?

Asalamulaikum ya habibi habibah! Ah lan wah salan. Kaifa halaki? Sihat? Bagus-bagus. Ini hari ana ada bendalah mau share sama ente semua. Ana bukan saudagar tahi burung mahu jual itu tahi pada ente semua. Ana ni saudagar cinta lah. Itu macam-macam minyak cinta ana jual pada ente-ente sekalianlah. Minyak pengasih ada, nasi kelengkang ada. Haha, ana guraulah. Jangan ambil hati lah? Tapi, ya ahlul sahabat semua, ini hari ana mau kongsi satu cerita lah yang ana dapat dari laman fesbuk lah. Ya, fesbuk lah mana lagi. Yale yale yale!

Ini cerita ana mau share sebab ana tak berapa setuju lah. Itu pasal lah ana mau kasi cuit kasi ingat lah. Kalau ahlul-ahlul pernah baca tentang pasal benda ini. Pasal tunang lah, itu ana lihat ada ramai orang mahu kasi untunglah share cerita pasal tajuk 'Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar'' di fesbuk lah. Ana rasa sudah lapan ribu orang macam sudah kena kencinglah.

Ana bukan apalah. Ana kelakar sama ini cerita dia suka-suka hati lah mahu letak itu tunang sudah macam couple lah. Ini tak patut. Ini kalau sultan kita dengar, mahu dia cari ini orang kasi pancunglah depan masjid. Masyallah, tak mahu lah, tak mahu. Jadi, ana tak mahu cerita panjang lah, kat sini ana kopi dan paste lah apa yang ana baca tu lah. Mari kita dengarlah, dan ana akan bagitau sekali lah apa yang ana mahu cakap, Insyallah;

Menjadi Tunang Orang Tanpa Kita Sedar?

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut. <---- Ini betullah, ana setuju lah!

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon. <---- Ini gilalah. Ana tak setuju lah. Mana bolehlah dengan lafaz saja tiba-tiba ente sudah jadi tunangan orang lah. Masyallah masyallah! Kalau ana cakap itu lafaz pada makwe-makwe ana yang ada sepuluh orang, dan sepuluh-sepuluh makwe ana cakap mahu kahwin. Subahanallah, ana sudah ada sepuluh orang tunanglah. Ya habibi, syukran syukran jazakallah!

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram. <--- Astaghfirullah. Untungnya ana! Sepuluh-sepuluh tunang ana tidak boleh orang lain kacau. Haromm kalau kacau lah. Padan muka dioranglah. Ana boleh jadi best men win lah! Ente-ente jangan jeleslahh!

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting? <--- Ya habibi, ya habibah. Mana boleh lah kita banding-bandingkan antara Islam dan adat lah. Kita ada 'uruf lah. Ente-ente tahukah apa itu 'uruf kah? Kalau adat itu baik, kita boleh guna dalam Islam lah. Dan tak bolehlah kita guna 'uruf tempat lain masuk dalam 'uruf di sinilah. Masyallah masyallah ini orang. Ana mahu ketuk kepala dia lah.

Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri. <--- Subhanallah, ente tidak tahukah apa itu maksud 'pihak'? Pihak itu bukan bermaksud lelaki dan perempuan itu sajalah. Itu pihak bermaksud; 'Termasuk dengan keluarga lelaki dan perempuan lah'. Kalau pihak lelaki, bermaksud lelaki dan keluarga lelaki lah. Kalau pihak perempuan bermaksud perempuan dan keluarga perempuan lah. Ente bukannya berkahwin dengan janda atau duda lah. Yale yale!

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut. <--- Ini pun ana kabur-kabur lah. Apa ente ingat ini bertunang sudah mahu setaraf dengan kawan-kawan macam couple kah? Ya maulana, ya maulani. Jangan letak standard tunang macam standard 'kawan-kawan' lah. Sudah tiada maslahatlah nanti itu pertunangan. Agaknya nanti kalau ente si suami cakap pada seorang perempuan bujang mahu ajak kahwin, itu perempuan setuju dan ente sudah jadi tunang. Apa agaknya lah isteri ente punya perasaann. Masyalallah masyallah. Simpang malaikat empat puluh empat lah. Kiamat sudah mahu dekat lahhh.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini. <--- Ana simpulkan di sini, jangan suka-sukalah main langgar tafsir itu hukum-hakam dan kasi sebarlah dalam fesbuk. Ini tak baiklah untuk umatt. Kalau ada yang benak di kepala main terima, itu sudah memesongkan fahaman lah. Lepas ini semua orang boleh cakaplah dia sudah tunanglah, macam pesen Ashton Kutcherr dan Demi Moore lah. 


Baiklah, ana mau sikit saja. Sikit saja mau kasi sampai-sampaikan pesananlah pada ente-ente semua. Bagi ana, ini semua masalah ketidakfahaman dalam 'uruf lah. Budaya. Budaya pertunangan di Malaysia tidak samalah dengan negara Arabiya di sanalah. Ini cerita bagi ana ialah 'uruf di negara Arabiya sana yang mahu disebar dalam ini Tanah Melayu lah. Salah lah. Dalam perbincangan yang ana fahamlah dari ijtihad mengenai 'uruf. Hal 'uruf ini ada had lah. Tidak sesuai diguna untuk tempat-tempat yang lain lah. Ia cuma eksklusif untuk sesuatu kaum lah. Asimilasi. Jadi, hamba Allah yang buat artikel ini sebenarnya ana pun tak tahulah. Mungkin dia sudah jadi Minah Arab Celup ka, jadi Wahabi ka, geng Abuya ka, atau tangkap cintan sama orang Arab ka, kita tak tahulah.

Tegas sini bagi ana mengatakan. Pertunangan yang sah dari segi syarak di Malaysia mengikut Sunnah Wal-Jamaah, mengikut Imam Syafiee, ialah pertunangan yang di adakan majlis kecil-kecilan saudara mara, dan mendapat persetujuan/pengetahuan dari kedua-dua pihak termasuk keluarga dan paling penting sekali. Kalau bertunang, seperti dikatakan habibah Shahirah Khairudin, lebih baik dirahsiakan lah dari pengetahuan umum bagi menjaga maruah kedua-dua pihaklah.

Yang penting, itu main lafaz tadi memang kelakar dan salah-lah. Hahaha. Mana ada tunang tanpa sedarlah. Lainlah kalau ente time bertunang, ente pengsan tak sedarkan dirilah.

Oklah ya ahlul-ahlul semua. Jangan jadi bahlul ya? Ana mahu mengundurkan dirilah. Kita jumpa lagilah kalau ana mahu jual minyak cinta, minyak senyonyonglah. Yale yale yale. Wabilahitaufiq walhidayah, wasalamualaikum, warahmatuallah, hiwabarokatuh. Kita tangguhkan dulu dengan tasbih kifarah dan suratul-as. 

p/s: troll je dik, jangan bontot berdarah sudeyhh. kehkehkeh!