Ahad, Julai 31

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak!


Selamat berpuasa kami ucapkan kepada pembaca-pembaca Terfaktab yang beragama Islam. Semoga bulan puasa sebegini, menambah berkat cinta kita antara sesama manusia. Cinta yang jujur, suci dan di redhai.

Blog Terfaktab tetap berjalan seperti biasa di bulan Ramadhan, dengan sedikit kesibukkan menyiapkan projek buku. Mungkin pihak kami akan lebih banyak menyiarkan penulisan kiriman pembaca selepas ini. Ramai di antara pembaca-pembaca Terfaktab berbakat besar dalam penulisan. Dan kami berbesar hati kerana dapat berkongsi bersama kalian.

Akhir kata, berpuasalah dengan istiqamah. Di lamun cinta itu pasti ada, namun biarlah ingat batas-batas pergaulan ya? Jangan di ikut nafsu sangat. Syaitan kan dah kena ikat. 

Wassalam.

Ikhlas dari,
Skuad Terfaktab

Khamis, Julai 28

Cerita Hari Ahad: Cerita Adik Gua Kahwin.


"Baby baby nak punk rock wedding acani leh tak, leh tak? kekekekeke!"

Pagi Ahad tu gua agak busy sikit - sebab adik gua dah kahwin. Gua bukak Twitter pun nampak bos @_aqram dah bising pasal assignment dia suruh buat, gua cakap "opp sorry bos, hari ni adik gua kahwin. Pagi agak busy - so memalam tu sikit gua hantar". Sebenarnya gua dah siap lama dah tapi sebab ada banyak benda nak buat - so tak terhantar-hantar kerja si Aqram bagi. Relax la, gua dah siap pun anyway.

Sebelum tu - biar aku cerita latar belakang family aku so korang faham. Aku paling sulung - 27 tahun, nombor dua adik perempuan umur 26 tahun, dan adik lelaki aku umur 25 tahun. Yang kahwin pada hari ini adalah adik lelaki yang umur 25 tahun. So basicly abang dia dengan kakak dia masih lagi bujang walaupun sudah berpacaran.

Majlis berlangsung di Dewan Sukan Bangsar di Jalan Terasek. Sesape yang biasa di Jalan Telawi ke area-area situ mesti tahu. Oleh sebab aku hampir setahun aku mengghaibkan diri dari keluarga so aku langsung tak tahu menahu adik aku kahwin. Aku tahu pun bila lagi dua minggu sebelum dorang kahwin. Memang kelam kabutan.

By the way adik aku ni dah berpacaran dengan isteri dia ni sejak 2003. Hampir lapan tahun. Aku rasa masa tu aku baru je clash dengan first girlfriend aku. Now Erica is #10. Nampak sangat gua ni asyik bertukar-tukar pasangan berbanding adik lelaki aku yang setia walaupun kekadang ada jugak gua dengar ada skandal-skandal. Tapi tu dululah. By the way girlfriend adik aku ni umur dia tua setahun dari adik aku - so aku rasa sebenarnya cari awek yang lebih tua ni agak berat sikit sebab kena kejar masa. Buying time kata orang puteh. Berbanding aku yang selalu cari yang lebih muda - adik aku ni somehow boleh sangkut dengan yang lagi tua. So nak mengejar masa tu agak berat sikit. Kau 25 awek dah 26. Memang penatlah nak kena kejar.

Pagi tu aku dikejutkan dengan satu berita - gua kena makan beradab. Ini celaka - gua mana ada adab. Gua fikir gua nak duduk belakang sambil main wrestlemania dengan sepupu-sepupu gua je. Atau nak ambik pot belakang so aku boleh celah keluar ghaib tanpa didetect saudara-mara. Kang tanya soalan ini soalan itu gua jadi tension. Lagi tension kalau ada yang tanya "adik awak dah kahwin, awak tu bila lagi?" konfirm gua sembur air sirap.

Anyway gua sampai-sampai time Zuhur. Time tu orang mula nak masuk ke dalam dewan. Adik gua yang perempuan ditemani oleh boyfriend dia, member serumah gua ditemani girlfriend, dan aku ditemani Erica. Sumpah serius dah macam red carpet. Paling puaka bila pengambil gambar ni shoot dari jauh gambar gua tengah betulkan penyepit rambut Erica. Gua belum jadi artis gua dah kena macam ni - let alone kalau gua jadi artis.

Disebabkan gua ni dah setahun ghaib dari khabar berita saudara-mara maka macam-macam orang tanya aku. Disebabkan aku bawak Erica juga - ramai yang bertanya siapa gerangan minah ni. Kenapa awek ni nampak macam budak Form 5 walhal sebenarnya umur dia lebih tua dari Form 5. Agak-agaklah gua bukan pedo! Dah dia comel dan maintain muda nak buat macam mana?

By the way - mak dan abah aku tidak hadir dalam majlis tu. Adapun begitu aku tak boleh sebut apa reasonnya - ini adalah hal ehwal keluarga. Tapi disebabkan ketidakhadiran mak dan abah aku tu maka aku kenalah duduk di meja paling depan. Ini buat gua jadi canggung. Gua tahu lauk makanan meja gua lagi best sebab ada udang harimau goreng dengan buah-buahan berbanding meja lain - tapi aku rasa tak best sebab aku nak main wrestling kat belakang dengan sepupu-sepupu gua. Ini beradab-adab ni bukan gua ni.

Pengantin bersanding. Gua tak bagi tepung tawar sebab time tepung tawar tu gua boleh belasah hisap rokok dengan sepupu gua dengan member-member gua. Jadi gua tak tahu la time tepung tawar tu siapa yang jadi wakil untuk tepung tawar. Dan time orang majlis kahwin tu gua sebok bertweet lagi. Especially bila boss si Aqram tanya bila nak hantar. Nasib baik gua dah siap - gua cool je. Tapi bagilah adik gua kahwin dulu beb.

Ada beberapa perkara yang gua tak berkenan dalam perkahwinan Meleis:

1)Set perkahwinan kitsch. Gua rasa set macam ni gua dah nampak dah dekat 3-4 kali gua pergi majlis kahwin. Member gua kahwin pun setting macam sama. Dari gerbang nak masuk dewan, dari gubahan meja, dari pelamin. Balik-balik design sama.

2)OK this time around my brother take my advice - no Pakcik Karaoke around - tapi dia panggil band yang suaranya ke laut. Alasan sebab band tu dari Sarawak baru sampai. Kejadah? Abang kau sendiri pun ada band, kakak kau sendiri ada band - apa kes kau pergi panggil band Sarawak ni? Paling tak boleh blah dorang nyanyi lagu Justin Bieber - Baby. Yang ni bikin gua facepalm.

3)Aku ni seorang bon vivant. Bagi aku lauk rendang, ayam masak merah, dan acar buah dah kitsch dalam perkahwinan. OK ikan kering dengan gulai masak lemak tu aku tak tahu nak gandingkan dengan nasi minyak sebab nasi minyak selalu kena dengan kari atau kurma je. Tapi aku tertarik kalau sesapa yang Melayu tapi buat menu Chinese wedding. Cool beb - sebab barulah gua tak rasa sama je macam kahwin-kahwin yang lain.

4)Baju bersanding - yang tu gua dah tak boleh buat apalah. Cuma gua tengok bini adik gua nampak sedikit chubby. (ye la tau la awek kau tu petite chic comel cute sentiasa muda dan ayu cN - tak payah la bukak story banyak!).

5)Pakcik baca doa timing tak betul. Time orang tengah nak makan time tu kau nak baca doa apa hal? Dah orang nak menadah-nadah tangan dalam keadaan tangan penuh dengan nasi. Tengoklah keliling dulu orang yang datang tu tengah buat apa.

So balik tu gua ada discuss jugak dengan girlfriend macam mana nak setting kahwin tu. Dia ada cakap dia nak garden wedding ala omputeh. Bagi aku tu cool. Asalkan aku tak memakai baju songket - aku happy. Aku nak pakai baju batik Jawa macam member gua @arilunited boleh tak? But then, kalau dah garden wedding tu dah tentu gua kena pakai tuxedo dan awek gua pakai gown. Tu blah dia. Blah gua pulak gua nak kahwin ala punk rocker. Gua pakai leather jacket ada spike-spike sambil pakai Doc Marten. Awek gua pulak pakai ala-ala Nancy Spungen. Gua nak majlis kahwin gua ada gig - amacam? Ada pogo, slam, moshpit - cool. Konfirm mak bapak gua facepalm kalau gua cakap macam ni. Tapi serius gua tak nak pakai tanjak dan baju songket - sebab gua ni republikan. Lagipun dah kitsch dan benda-benda macam ni.

Definitely no pakcik Karaoke. I found it very annoying. Ini majlis kahwin gua dan pasangan - patut senarai lagu biarlah kami yang decide. Ini lagu satu apa pun aku tak boleh nak sing along nak rasa memorable macam mana kan? Lagu wajib mesti ada Kiss Me by Sixpence None The Richer dan You Get Me dari Michelle Branch. Bagi aku dua lagu ini adalah lagu cinta paling epik dalam seumur hidup aku. Kalau band tu main lagu Justin Bieber memang gua perintahkan supaya dihalau band tu dari bermain muzik dalam majlis aku. Celanat!

Aku rasa dah kerap sangat orang kahwin makan nasi. Kadang-kadang aku ada fikir jugak kalau kahwin gua ni ada majlis BBQ. Buat malam ke so takde la rasa panas merimas sambil mendengar anak melalak-lalak. Aku kesian tengok budak sebenarnya. Kalau kahwin buat majlis BBQ sambil ada live band yang main lagu-lagu yang slowbeat memang awesome.

Tang baca doa - aku sebenarnya tak berapa kisah sangat sebab aku ni agak secular. Tapi karang orang cakap aku macam-macam then okay lah - tapi make sure kau jangan baca panjang sampai satu surah. Cukuplah bacaan yang ringkas dan tak payahlah Arab sangat. Kau baca Arab pun bukan aku faham apa kau baca. Pendek kata aku tak nak buat majlis kahwin aku ni tipikal la. Aku tak nak majlis kahwin aku sama macam adik aku, macam member aku atau macam ex-girlfriend aku. Aku nak bakal isteri aku rasa - "we are different" dan at least kami boleh jadikannya satu kenang-kenangan. Kata orang, "kereta bikin lagi best dari custom-made", betul tak?

Kalau ikutkan majlis perkahwinan yang ada dalam kepala otak gua ni takde lah mahal sangat pung. Aku tak tahu lah bajet perkahwinan memandangkan aku punya permintaan ni lain daripada yang lain. Tapi yelah, kahwin tu sekali je kan (aku tidak menyokong poligami, dan harapnya begitulah) - so, kenapa nak buat sama macam orang lain?

Perjalanan masih jauh. Aku dengan Erica baru dua bulan bercinta. So much thing kena hadapi bersama. Aku harap dia ni yang akan berjalan dengan aku menuju ke pelamin nanti. Dan aku mahu Elly tersenyum di sana. Sebenarnya aku pernah cakap macam ni dengan arwah Elly dan dia sebenarnya memang nak macam aku pun.

"Maybe I'm right, maybe I was wrong, but this is the one, I waiting for" - This Is The One, Stone Roses.

Rabu, Julai 27

[Entri Bergambar] Lelaki Cemburu? HAHA!

















source

Selasa, Julai 26

cinta bantal busuk





"lama sangat dah kau macam ni. kau nak yang macam mana lagi? yang tu kau tak nak, yang ni kau buat tak peduli. tak baik tau"

"lebih baik lah aku buat tak tahu, terus cakap tak mahu, daripada aku tipu hati sendiri, dan mainkan perasaan orang lain. aku tak suka, maknanya aku tak suka la"

"aku tak faham. kau memilih sangat lah"

*diam. senyum sekilas*

"kau rasa aku memilih ke? aku cuma nak orang yang boleh buat aku rasa selesa. macam bantal"

__________ _ _ _ _ _ __________

kisah sendiri, beberapa tahun yang dulu.

empat tahun yang serius orang kata membazir dan buat kawan-kawan aku buntu, lansung tak faham apa mahu aku.

aku tak ada menetapkan satu satu kriteria khusus dalam memilih pasangan. misalannya, tinggi, putih, berkaca mata, ada lesung pipit, tak gemuk, banyak duit, bla..bla..bla..bla.. ah ! penat nak tulis banyak-banyak. pada aku, kriteria kriteria tu semua adalah bonus. kalau ada, menggelupur suka, kalau tak ada, asal hati dah suka, apa pun tak apa. 

yang penting, boleh membimbing aku. cukup.
ada satu lagi.. yang penting, boleh buat aku merasa selesa. cukup.
selesa tu pulak sebenarnya luas. mungkin muka dia buat kita rasa selesa. mungkin sikap yang pandai berjenaka boleh buat kita rasa selesa. mungkin duit berkepuk yang dia ada buat kita rasa selesa. atau boleh jadi cara dia berkomunikasi dengan kita buat kita rasa selesa. 

macam yang aku kata tadi, selesa ni luas. bahkan ia berbentuk subjektif bergantung kepada citarasa masing-masing. 

kalau untuk aku,
bila aku mampu berbicara apa sahaja dengan dia, bila aku mampu menjadi diri sendiri, tak ada nak cover cover cun, tak perlu sesak nafas-senak dada tahan sendawa, tak perlu duduk berjam-jam depan cermin semata-mata kerana mahu blow rambut, pendek kata, aku jadi diri aku seperti apa yang aku mahu dan dia terima setiapnya dengan senyum mesra dan masih bilang aku comel walau dalam baju t warna putih lusuh juga tidak bertampal secalit mekap pun. itu selesa aku. dia seperti bantal busuk aku. buat aku selesa, sejuk, selamat, damai dan boleh jadi nyenyak dibuai lena sampai ke pagi.

kalau muka dia ala-ala hero cerita Smallville pun, tak ada guna kalau tak reti nak respon dengan apa yang aku bualkan. aku cakap sepuluh patah, respon sepatah je. sedangkan aku mahu sembang isu dunia, berdebat soal politik, bercerita tentang buku-buku yang baru aku beli, bergosip tentang artis, merungut tentang turun naiknya ekonomi, tapi dia buat muka lurus seperti manusia tak tahu apa. last last, yang keluar dari mulut, "kita cerita pasal kita je la"

kalau muka dia ala-ala hero cerita Smallville pun, tak ada guna kalau hari-hari aku sakit kepala fikir hari ni nak pakai baju warna apa, pesen macam mana. shit. kita yang pesen-pesen simple ni tiba-tiba nak berubah jadi perempuan gaya gaya urban, biar sepadan dengan teman lelaki gaya gaya hero Smallville. sampai bila kau mahu jadi orang lain? kalau untuk sebulan pertama mungkin kau masih boleh tersenyum menyenget. tapi selepas itu? bila kau dah tak tahan menyarung wedges tiga inci setengah, bila kau dah jelak selongkar wardrobe setiap kali mahu keluar, bila kau dah jenuh berhabis untuk update wardrobe kau pulak, masa tu nanti kau akan rasa hubungan itu merupakan satu kesilapan. kau rasa dia bukan orang yang betul. akhirnya putus.

selesa aku, biar tak semenggah di mata orang, asal indah di mata aku.

ya..
macam bantal busuk tompok peta yang aku peluk hari-hari la. bau masam masam sedap. best !

dan..


seperti kata Fynn Jamal dalam 150 juta;
baju ronyok tak apa, asal pakai selesa
berkilau tak bermakna, kalau hati tak ada



p/s: menerima tanpa syarat.

Sabtu, Julai 23

Keliru.

"Aku sbnanye rasa kau dah buat silap dari awal lagi. Dari mula-mula kau terima dia. Apa motif kau terima dia? Nak lari dari masa silam kau? Nak move on konon-kononnya?" Suara Milah bertempik memenuhi ruang. Geram dengan perangai Meen yang tak penah fikir dengan matang.

"Aku tahu semua salah aku. Dah benda nak jadi, macam mana nak selesaikan masalah yang ada skang ni?" Meen tayang muka tak bersalah.

"Kau confirmkan perasaan kau tu dulu. Kau still nak dia lagi ke tak. Kalau taknak, lepaskan je. Jangan nak seksa dia macam tu. Tak baik mainkan perasaan orang, Meen."


"Mana ada aku mainkan perasaan orang..."


"Dah tu, apa yang kau tengah buat sekarang? Mainkan perasaan patung? Mainkan perasaan kau sendiri?"

"Aku cuma keliru!" betah Meen. "Aku taktau macam mana nak buat keputusan. Aku sendiri taktau perasaan aku. Aku taktau sama ada yang tinggal ni sayang atau apa. Aku taktau ni kasih atau kasihan."

"Kau buatlah solat istikharah. Mintak Allah tunjukkan apa yang baik untuk kau. Kalau memang dia bukan untuk kau, jangan kau nak hold dia macam sparepart. Lepaskan je. Supaya laki baik macam dia ada peluang untuk carik perempuan yang lagi baik daripada kau. Yang boleh terima dia seadanya. Macam aku."

Ketawa bergema.

Tak dinafikan Yusuf lelaki yang baik, yang boleh menerima Meen seadanya, tapi itulah orang kata, perasaan ni bukan satu benda yang boleh dipaksa-paksa. Baik macam mana sekalipon tapi kalau dah takde perasaan, apa lagi yang tinggal?

"Hello. Assalamualaikum..."

"Waalaikummussalam..."

"Awak sehat?"

"Sehat."

Sunyi. Dingin. Kaku.

"Saya rasa ada baiknya awak cari perempuan lain yang lebih baik. Saya bukanlah yang terbaik untuk awak. Saya..."

Tut. Tut. Tut.

"Hello... Hello..."

Airmata menodai pipi bagai air terjun Gunung Ledang.

................................... Yusuf, maafkan saya. Semoga awak bahagia. 

How to reject someone nicely #1

Jumaat, Julai 22

Semua sama sahaja!

Khamis, Julai 21

Emosi






Aku berlari.
Emosi.
Duduk di penjuru.
Membatu.
Lorong yang gelap dan kelam.
Hitam.

Aku berlari lagi.
Mana nak pergi?
Pergi mati?

Sial. 
Tak boleh jadi ni.
Rasa itu tak mahu pergi.
Jadi bagaimana ni?

Aku sendirian lagi.
Memerah otak dari pagi sampai ke pagi.
Pilihan terbentang luas, nak apa lagi?

Ahh.. berbual tepi.
Pandai la kau memaki.
Yang buat keputusan ini, diri sendiri la babi!

Cinta, sayang, rindu, dendam.
Masih lagi terpendam.
Nak melangkah ke belakang.
Selalu di bangkang.
Habis?
Kau boleh jamin yang di depan itu,
Adalah mahu ku?
Adalah takdir ku?
Boleh membahagiakan ku?

Kadang kadang aku rasa.
Dunia ni kejam.
Tuhan tu tak adil.
Astaghfirullah.

Aku hanya mampu berdoa.
Yang di atas sana supaya tetapkan hati.
Kepada apa yang dirasakan-Nya terbaik untuk diri ini.

Kepada si dia,
Cinta itu pasti.
Separuh mati.
Tapi.
Aku mahu yang hakiki.
Dapatkah kau menemani ku di syurga nanti?


p/s: entry ni agak emosi. tapi paling tepat untuk meluahkan isi hati.




Karakter penulis: Aqram

Survival Of The Fittest



Member gua bertanya satu soalan kepada aku. Sedang aku minum milo panas dan makan kerepek pisang makcik yang berniaga bawak plastik merah jalan jauh-jauh (aku kesian pulak tengok makcik tu, belilah dua ringgit sebab duit tak banyak pun). Tiba-tiba member aku tanya satu soalan:

"Bro, nak tanya la. kalau aku amek awek kawan aku ni
kau rasa btol tak tndakan aku tu?"


Peh satu soalan daring dan lebih panas dari milo panas aku. Dalam erti kata lain, overstreet awek member. Bukan case overstreet orang biasa punya awek, tapi overstreet awek member. Perkataan member tu adalah sangat sacred dan sangat suci bagi kaum lelaki. Melanggar perkataan "member" itu boleh menyebabkan kau menerima kehinaan sehinanya.

Bagi lelaki macam aku - aku sangat appreciate kepada persahabatan. Walaupun member gua berlainan fahaman ke berlainan team bola ke tu belakang cerita. Tapi dalam hal ini - soal menyailang awek member adalah isu berat. Sama berat kalau kau duduk asrama dan kau menyimpan botol bong dan penuh dengan marijuana (punca aku kena buang dari UiTM dulu). Atau menyimpan baju Bersih 2.0 dalam laci asrama UiTM. Ini kes berat - bukan kecik anak.

Aku memikirkan ini soal hati dan perasaan. Soal hati dan perasaan ni tak boleh diduga. Kadang-kadang ia berlaku dengan keadaan yang pelik dan aneh. Bagi aku perasaan tak boleh dihalang. Kadang-kadang kalau nak fikir - bukak buku Sigmund Freud pun ada disebut tentang id, ego dan super-ego. Kalau nak belasah nota Sigmund Freud aku alamatnya pening kepala pulak. Hari tu aku bukak topik Friedrich Nietzsche pun orang dah komplen tak faham.

OK - secara umumnya adalah fitrah manusia untuk mencintai dan dicintai. Dan cinta itu selalu hadir tanpa dipaksa macam cikgu sekolah paksa anak murid nyanyi lagu Negaraku. Kau paksa - dan ia tidak akan datang secara cinta. Cinta selalu datang dari kerelaan hati. Kadang-kadang ada ramai manusia single dalam muka bumi ni tapi awek orang jugak kau nak rembat. Bukan tak nak awek single yang lain tapi tak boleh nak lekat. Takde chemistry kata orang. Disebabkan keanehan ini maka nak tak nak kau ada dua pilihan - terpaksa melayan emo meruntun hati terguling-guling dalam bilik menangisi pemergian awek tercinta dengan kekasih - ataupun satu perkataan yang dipanggil sebagai "overstreet".

Kadang-kadang perkataan "merampas" ni selalu diberi konotasi negatif. Revolusi, rampasan kuasa, kudeta, Real Madrid, perampas suami orang - semuanya konotasi negatif yang diserapkan oleh mereka yang memegang status quo. Mereka yang bermakwe akan cakap akan mempertahankan makwe dari dirampas lelaki lain. Pihak pemerintah akan cakap revolusi akan membawa bencana. Team bola akan cakap Real Madrid ni akan merosakkan karier. Macam-macam. Tapi ini adalah sebahagian dari fitrah kita. Percaya atau tidak merampas ini sebahagian dari fitrah kita?

Dalam jiwa kita ada gelora yang dipanggil sebagai desire atau berahi dalam bahasa Malaysia. Berahi ini adalah keinginan kau. Tetapi kadang-kadang berahi kau ada pada sesuatu yang telah dimiliki orang. Sama ada kau pendamkan dan kau kekal loser, atau kau lawan - dan kalau kau kalah kau kekal loser tapi kalau kau menang, kau WIN. Tu je hukum alamnya.

So sama ada kau nak melanggar hak member kau yang memegang status quo terhadap awek kau minat tu ataupun tak tu adalah datang dari diri kau. Kalau kau takut untuk langgar status quo dan degree persahabatan kau dengan member kau tu kau better jangan buat. Kang awek tak dapat, gaduh dengan member hilang kawan - rugi dua-dua. Tapi tak mungkin kalau kau dapat awek tu kau akan dapat member kau balik. Tu adalah pasti. Jadi kes di sini sama ada kau lose-lose, atau kau win-lose. Kau takkan win-win di sini.

Tapi kalau kau rasa awek tu lebih berharga daripada member kau - you lose some you win more. After all, mungkin member kau tu tak reti jaga perasaan awek tu sampai awek tu terguris banyak kali perasaan - mungkin jugak kau boleh overstreet je awek tu. Mungkin jugak kau boleh bahagiakan dia. Tu pada kau.

Hey - dalam perang akan ada nyawa yang terkorban. Gua bukan percaya dunia ni boleh berubah dalam aman dan bahagia. Mustahil impossible. Gua tak percaya konsep Habermas. Dia ingat manusia ni baik-baik belaka agaknya. Gua tak percaya dengan Frankfurt School. So - kalau kau seorang yang idealis dengan rampasan kau tu - kau cuba bahagiakan awek yang kau bakal rampas tu. Soal moral tolak tepi. Ini soal keinginan kau beb. Member tak member - sape suruh lu layan awek tu macam palat - gua overstreet la.

Tapi aku nak kau fikir ini ya. Apa yang membezakan antara kau dan member kau? Kalau member kau tu layan awek tu macam palat - apakah kalau kau dapat - lagi 5-6 bulan kau pun sama palat macam member kau? Time will tell. Kalau sekadar keinginan nafsu - mungkin kau boleh suka dan happy dalam masa sebulan dua tapi kalau kau rasa ini cinta kau paling dalam - mungkin kau boleh kekal sampai mati.

Soal betul atau tak tindakan kau - bergantung kepada cara kau merampas. Kalau member kau tu memang tak sayang lagi, ada skandal lain, lepas tu lempang-lempang sepak sepak maka wajarlah kau overstreet. Tapi kalau dia baik, dan kau guna cara jahat dan puaka - maka kau dah mengikut fahaman Machiavelli. Cara jahat dan licik bukan cinta beb. Tu hanya nafsu kau dan kau hanya mengikut naluri survival to the fittest kau.

Pada akhirnya - fikirlah sendiri. Ada ramai lagi awek single dalam dunia ni atau at least radius kawasan rumah kau. Nak yang cun pun ada - nak dengan tak nak je. Atau kau nak kekal dengan misi untuk merampas awek member kau sendiri yang kau tau consequences dia.

Tu yang membezakan kau - dengan lembu bison seperti gambar di atas. Sekian.

Terbaik.

Terbaik. Satu perkataan yang kita selalu sangat cari-cari. Tak kisah lah untuk diri sendiri. Diri sendiri mahu jadi terbaik untuk segala benda yang dibuat. Mencari yang terbaik pada orang lain. Mahukan makwe yang terbaik. Mahukan ayah dan mak lakukan terbaik untuk kita. Terbaik? Apa yang terbaik? Apa yang terbaik yang kau orang semua dambakan?

Pejam mata. Bayangkan kau berada di satu padang yang luas. Gelap sekelilingnya. Kau mencari nilai seorang manusia yang selalu mahukan segalanya sempurna. selalu yang mengimpikan segala plan, idea dan imaginasi palsu untuk menjadi kenyataan. Mempunyai seorang pasangan yang memahami. Tapi sejauh mana kau memahami pasangan tu?

"Kalau dapat yang betul-betul sayang aku, faham aku, pandai jaga aku, itu sudah cukup. Kacak atau lawa tu semua bonus."

Cuba lah menjadi lebih jujur dalam segala hal. Sejauh mana bonus itu muncul kalau kau alih-alih hanya approve lelaki dan perempuan handsome di dalam facebook? Mudah. Bukannya tak jujur. Maafkan penulisan sebelum ini. Manusia. Tak boleh lari dari mencari paras rupa yang terbaik. Kerana kau akan tatap muka itu hari-hari bersama sebelum kau kembali tertanam di dalam perut bumi. Paras rupa yang terbaik juga sebenarnya ada di sudut hati kau. Kan?

Dari Sini


Orang kata kita masih muda. Perjalanan masih panjang. Jalan di hadapan nun jauhnya. Jalan yang lurus atau bengkang bengkok bukan masalah. Yang masalahnya cara kita singgah di satu kedai dan satu kedai yang lain. Semoga jangan lupa atau lalai di kedai-kedai tepi jalan sebelum sampai ke destinasi tu, sebab destinasi tu lagi indah dari semua gerai-gerai sepanjang perjalanan ni.

Usah pertikai keterbaikan orang lain. Ini semua adalah peluang. Satu peluang yang ada depan mata. Atau dua peluang. Mungkin peluang ada depan mata tu akan berulang. Mungkin tidak. Jadi? Lakukan yang terbaik di dalam setiap aspek kehidupan. Hidup ni tak adil. Tapi Tuhan adil. Dengan izinNya, kita buat yang terbaik, kita akan dapat terbaik.

Aku teguk segelas air. Mengharapkan air kosong ini juga punya rasa yang terbaik.

Rabu, Julai 20

Senyum,Salam,Sapa,Sembang.

Orang kata kalau nak ngorat anak,kena ngorat mak/abah dia dulu. Tapi ramai di antara kita tak tahu apa nak buat bila kali pertama jumpa bakal mak/abah mertua dia. Gua berani jamin golongan mak-mak atau abah-abah ni akan menilai pasangan anak mereka dari saat pertama dieorang jumpa. Jadi first impression ni penting. 

Kalau first impression dah fail nampak gayanya memang susah lah lu orang nak dapat anak mereka. Tapi kalau lu orang tahu apa nak buat,mungkin jalan cinta lu orang akan jadi senang sikit. Kebanyakan pasangan jumpa bakal mak/abah mertua dia pada situasi-situasi yang berbeza dan setiap situasi lu orang kena tahu caranya.



  • Pakwe pergi rumah makwe
Benda pertama lu orang harus buat ialah bawak buah tangan. Datang dengan jalan kosong sangat tidak gentleman. Buah tangan paling sesuai ialah buah-buahan. Tak payah nak berhampers-hampers bagai pun takpe,asalkan ikhlas. Tapi kalau boleh selidik la dulu,mak abah dia suka buah apa. Kalau bakal menantu gua datang rumah bawak durian memang belum masuk pagar rumah gua dah baling batu.

Sebelum masuk,kasi salam. Jangan nak main hai-hai,hello-hello. Kalau abah dia ada depan rumah,SALAM CIUM TANGAN. Benda ni macam remeh tapi percayalah orang tua senang cair dengan budak yang cium tangan dia. Dengan mak dia pulak,cukuplah lu orang senyum dan sapa khabar. Manis-manis mulut sikit la woi,takkan dengan anak dia lu orang boleh buat ayat ke bulan bintang tapi dengan mak abah dia kemain dingin lagi.

Perkenalkan diri dengan ringkas. Kasitau nama dan tempat tinggal dah cukup. Skrip dia lebih kurang macam ni,"Saya leplep,kawan Nur. Saya datang ni nak kenal-kenal dengan mak ayah Nur. Harap tak menganggu makcik pakcik". Mudah kan? Tapi kalau lu orang datang dengan tujuan nak bawak anak diaorang keluar,skrip dia macam ni pulak. "Saya leplep,kawan Nur. Saya datang ni nak mintak izin makcik/pakcik nak bawak Nur keluar makan. Sebelum pukul 10 setengah saya hantar Nur balik". Boleh buat tak semua?

Sepanjang kat rumah makwe lu,silalah jaga akhlak dan kelakuan masing-masing. Duduk tu jangan mengangkang,jangan mengelungsur,jangan mendabik dada. Duduk dengan steady dan sopan. Kalau mak dia hidang makanan,puji makanan tu sedap. Cuba sembang-sembang dengan ayah dia. Kalau ayah dia askar,borak pasal askar. Kalau ayah dia driver teksi,borak pasal jalan-jalan kat kl,kalau ayah dia businessman,borak pasal ekonomi.

Masa pergi rumah makwe ni,ada satu benda bonus lu boleh buat. Itupun kalau kena dengan masanya. Iaitu tumpang sembahyang. Kompem sejuk hati orang tua tu. Tapi jangan pulak buat perangai datang pukul 9 tumpang sembahyang maghrib. Itu bangang namanya.


  • Makwe pergi rumah pakwe

Selalunya jarang makwe datang sendiri,mesti pakwe ambil bawak ke rumah kan? Ok,macam biasa,sampai rumah kasi salam. Nampak je mak dia terus pergi SALAM CIUM TANGAN. Dengan abah dia pulak cukup dengan senyum,angguk kepala sikit dan sebut,"pakcik". Kalau lelaki datang rumah makwe bawak buah,makwe datang rumah pakwe try la bawak kuih-muih. Kalau buat sendiri lagi bagus. Tapi pastikan sedap la,kalau tak sedap baik lu orang beli je. Kesian pulak kat mak abah pakwe lu nanti kunyah kuih koci dah serupa kunyah sekerap getah.

Makwe pergi rumah pakwe ni banyak sikit kerjanya,kalau nampak mak dia tengah memasak pergi la tolong. Kalau mak dia tengah lipat kain,tolong lipat sekali. Kalau nampak adik kecik dia,pergi la main-main. Tapi kalau mak dia hidang makanan/air,habis makan bawak pinggan gelas sendiri ke dapur dan basuh terus. Jangan lepas makan cungkil gigi!

Makwe kena pandai ambil hati bakal mak mertua dia. Sayang pakwe kan? Kalau sayang,mak pakwe pun kenalah sayang,bukan pergi bantai tarik muncung. Sembang-sembang dengan golongan mak ni lagi senang,sembang pasal sinetron,sembang pasal resipi,sembang pasal shopping. Jangan bantai sembang pasal poligami sudah!

  • Jumpa mak abah makwe dekat restoran

Makwe dah janji nak bawak lu jumpa mak abah dia tapi kat restoran,bukan kat rumah. Benda pertama lu wajib ada kalau situasi macam ni ialah duit. Kalau takde duit,cakap je kat makwe lu tak ready nak jumpa lagi. Selalunya jumpa kat luar macam ni lebih santai tapi pastikan datang awal daripada keluarga makwe lu. Order makanan,sembang-sembang,makan,sembang-sembang dan lu pergi bayar. Jangan buat perangai mintak duit bawah meja dari makwe!

  • Terserempak
Ok,situasi macam ni selalunya yang buat seseorang panik. Tak tahu nak buat apa. Kalau lu orang tengah jalan kat shopping mall dengan makwe/pakwe dan tiba-tiba terserempak dengan mak abah dia jangan panik. Kalau tengah pegang tangan masa tu dengan pakwe/makwe lepaskan sekejap. Jangan mengelabah. 

Senyum dan pergi SALAM CIUM TANGAN. Kalau makwe cium tangan mak pakwe,kalau pakwe cium tangan abah makwe. Kali ni biar pasangan lu orang yang handle mak abah dia. Kalau boleh pasangan tu bagitahu la lu orang dari mana,nak pergi mana. Kalau nak pergi makan,pelawa bakal mak abah mertua lu orang tu. Ajak-ajak ayam cukup lah. 

Kebanyakan pasangan selalunya bila nampak mak abah dieorang terus lari serupa macam nampak warden asrama. Ada pulak yang tak tahu buat apa terus buat muka sombong. Apa cilake entah buat sombong depan orang tua. Jumpalah mana-mana orang tua pun,cara dia sama je. Senyum,salam,sapa,sembang. Kalau tak tahu nak sembang apa pun,senyum je la.



Harap-harap dengan entri gua kali ni dapat mengurangkan rasa panik atau rasa bangang setiap kali nak jumpa bakal mak abah mertua lu orang. Percaya cakap gua,dapat tawan hati mak abah dia,dapat lah anak dia. Selamat mencuba dan selamat berjaya dalam cinta!



Nota Cinta : Kalau cintakan seseorang,bersedialah mencintai seluruh keluarganya.

Wordless Wednesday: Able to love with all my lies.

Captured by Martin Stranka [website]

Selasa, Julai 19

cinta sedingin bayu



dari laman tulis daku sendiri, Aku Bukan Kamu:

[gambar: moga-moga cinta ini mengikat hati kita sampai tua (ihsan google)]

datang dan pergi itu suatu hakikat yang setiapnya dari kita mesti terima dan hadapi kan? setiap yang datang pasti akan pergi. face it. emberace it. nikmati tiap-tiap bahagia yang dititip seperti kita menikmati nyamannya bayu yang mengelus wajah 

yang datang, akan pergi
yang hidup, pasti mati
yang tegak berdiri, akan roboh
yang ada, pasti habis

setiapnya tidak kekal di dalam pegangan kita. kehilangan itu sesuatu yang harus kita hadapi dengan hati berani. setiap yang dikurnia, kita terima dengan hati yang besar, penuh kobar bersambut senyum bahagia. kita merasa senang dengan setiap nikmat yang dititip. kanvas hidup tampak indah direnjis rona aneka nuansa. empunya kanvas sudah tentu merasa senang. senyumnya runcing seindah bulan sabit yang menerangi gelap pekat malam. pencinta lukisan juga menyungging senyum. tumpang bahagia bila mana jiwa mampu membaca nuansa bahagia yang terlakar di atasnya.

selama mana senyum itu indah melakar wajah, selama itu juga lah kita tenang memegang bahagia yang tuhan pinjamkan.

sedang purnama semakin mengecil, sedang laut tidak selalunya pasang.
seperti itu juga bahagia.

purnama yang mengecil, akan penuh kembali. seiring masa yang berputar juga detik yang berlari.
laut yang surut, akan pasang semula. membawa buih-buih ombak menghempas pantai yang ditinggalkan tadi.

yang datang pasti pergi.
namun yang hilang juga bakal berganti.

indah-berlikunya perjalanan hidup kita telah sedia termaktub di dalam kalam peganganNya. sepertimana nyamannya bahagia yang dia titip, semoga dia juga menitipkan hembusan kegagahan buat membelai hati merah kita yang halus mudah terbelah.

salam takzim, salam sayang
bai.

p/s: bercintalah seperti kamu tidak pernah dilukai

Isnin, Julai 18

TerNow : 1 Juta Pengunjung

Pejabat Terfaktab tampak gayangnya sedang sibuk kebelakangan ini dengan komitmen menyiapkan keluaran sulung buku yang berjudul Kitab Terfaktab. Gua tengok budak-budak ni bukan main ke sungguh. Lagi-lagi Leplep yang ke hulur-hilir bawak aerial tv semata-mata nak dapatkan siaran TV3. Katanya nak tengok Stanza Cinta. Dah tengok cerita tu, baru berkembang idea nak menulis. Apa-apa je lah Leplep.

Mr Kay dan Amoi macam biasa, cemerlang menghantar awal artikel. Yang lain macam Bukan Penggoda dari dua tiga hari lepas cuba jeling-jeling artikel yang di hantar oleh Mr Kay dan Amoi. Nak tiru le teww. Gua sebagai seorang boss, amat prihatin dalam keaslian karya. Jadi, awal-awal gua dah letakkan karya-karya tersebut dalam peti besi. Kehkehkeh. 

Elena Reeney pula di khabarkan masih memakan durian, begitu juga Penulis Sahaja dan HuskyPusky. Durian memang jadi makanan kegemaran di pejabat sejak menjak ini. Durian Muo yang di bawa oleh Lord Zara. Tapi, Lord Zara tiada di pejabat dua tiga hari ini kerana sibuk dengan tugasan nak interview ramai salahbrity. Helly pula di katakan tidak sihat dan dah mintak cuti untuk siapkan artikel di rumah. Katanya pejabat ini semakin berpuaka. Gua dah seram lain macam.

Nami? Bekerja kuat. Hardworking budak ni rupanya nak siapkan artikel. Bukan setakat artikel kitab terfaktab untuk di siapkan, malah menyiapkan novel-novel peribadi. Yang sekarang gua hairan ialah Bent Pencil, mana entah menghilang. Gua harap dia buat yang terbaik untuk research-research dia. Belajar belajar jugak, kerja kerja jugak ye dok? Raksasa Jahat pula sedang sibuk dengan dunia maya. Samalah juga dengan Shahirah, sibuk dengan membuat kerja. Senang cerita, semua orang di pejabat Terfaktab sedang komited menyiapkan kerja dan sibuk di sana-sini.

Tapi, dalam kesibukkan ini ada gembiranya. Ya, setelah terfaktab beroperasi sejak Nov 2010 sehingga kini, 8 bulan. Akhirnya pada hari ini detik jam 1 tengahari tadi, terfaktab telah mencapai kunjungan sebanyak satu juta! Ya, one million viewers dalam tempoh lapan bulan. Ini sebuah pencapaian yang memberangsangkan. Menandakan aras keyakinan para pembaca semakin meningkat dan mempercayai jenama terfaktab dalam hal ehwal relationship. Kami semua warga kerja Terfaktab mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua peminat-peminat kami terutamanya peminat tegar Terfaktab Lovers. Tanpa sokongan dan dedikasi kalian, mungkin terfaktab hanya sekadar nama picisan dalam arena maya.

Gua sebagai founder, mahu mengucapkan selamat berjaya kepada semua warga kerja terfaktab dan mahu juga mengucapkan terima kasih daun keladi atas sokongan lu orang. Privet ti salute!

Chalo, Assalamualaikom!

Ahad, Julai 17

Ego Perempuan

Berikut ialah artikel kiriman e-mail pembaca yang bernama Nur Syafiqah Mischa. Sebuah artikel ringkas yang menarik untuk di baca. Kirimkan artikel anda yang menarik kepada kami di terfaktab@gmail.com . Terima kasih kepada Nur Syafiqah atas kiriman artikel yang di hantar. :)

Mungkin sesetengah lelaki akan fikir perempuan yang payah untuk mulakan apa-apa dahulu adalah kerana ego. Contohnya, sebelum couple, the guy did all the works. Dari bahagian meng’usha’, bersusah payah dptkan nombor telefon, ajak keluar hinggalah melamar jd gf. Perempuan pilihan tu hanya tunggu and nantikan whats next. Tapi sebenarnya dalam proses menunggu tu, banyak yg berlaku. Korang dah tahu kan perempuan byk fikir, jadi dalam masa itu sebenarnya perempuan tengok keikhlasan lelaki tersebut, cara dia melayan, kaji latar belakang lelaki tu (kitaorang tak panggil ‘stalking’ kitaorang panggil ‘kaji selidik’ ). Even, baca artikel tentang hubungan (tak semua tetapi bagi yang pernah ada sejarah hitam dlam bercinta), tengah basuh pinggan, basuh baju semua pun fikir patut terima atau tak. Bagi mereka, sebab untuk tak memulakan dahulu takut nampak terhegeh-hegeh, seperti perempuan murahan senang sgt nak dapat sebab tu perempuan berikan cabaran selain tgk sejauh mana kesanggupan lelaki tu untuk dapatkan cinta tulus suci, auwww.


Perempuan bukan ego tetapi berhati-hati. Kalau diorang dah suka, diorang fikir cara tak nak bagi kau bosan tapi diorang masih letakkan benteng supaya tak mudah nak ceroboh hati diorang. Bila dah couple, masih si lelaki yg mulakan semua, lama kelamaan lelaki rasa tak adil, bosan, jiwa kacau, tak disayangi. Memang tak adil tapi itu untuk sementara waktu bila perempuan tu dah betul2 selesa, able to lower their guards. Kenalah bersabar dan tegur secara tak langsung. Keep the communication going. Baru diorang nampak dan cuba untuk berubah. Itu pun tak boleh buat ke? Perempuan tak mesej/sms atau call dulu bukan sebab ego tapi maruah. Bukanlah girlfriend korang langsung tak nak buat dulu kan cuma most of the time korang buat.

Traditionally, biar lelaki nampak macho jadi gentleman, err comel. Perempuan suka macam tu, rasa diperlukan. Sebab diorang takut bila diorang mulakan, lelaki akan rasa selesa (comfort zone) dan serahkan semua pada perempuan, mula untuk ambil mudah, fikir yg apa2 pun perempuan tu tetap akan cari dia, kemudian rasa bosan dan usha awek lain. Takut ditinggalkan bila lelaki feel the urge to chase some other girls. Jadi kenapa masa nak usha tak kisah buat semua kerja bila dah dapat, rasa selesa, kemudian bosan dan kejar perempuan lain? Rutin korang sama je kan.

Sayangilah girlfriend korang, manjakan diorang secara berhemah, setia, komitmen sebab untungnya korang bila berjaya tawan hati perempuan idaman. Perempuan baik-baik yang perlukan usaha untuk dapat. Cabaran yg korang tempuhi adalah untuk kesenangan dimasa hadapan. Tinggi mana pun ego seorang perempuan itu tak kan dapat melampaui ego seorang lelaki. Kalau korang tahu handle girlfriend korang, korang akan tahu cara untuk puaskan hati diorang dan ya, berjaya kekalkan hubungan. Berkorbanlah sikit, dah kahwin nanti balas dendam suruh diorang masak ketam lemak cilia api dan jaga anak-anak yg ramai.

Girls, they build a wall not to let anyone in because they are afraid of uncertainty. When you manage to destroy the wall, you know you are one special guy.

Jumaat, Julai 15

How to dump your girlfriend #2

Khamis, Julai 14

How to dump your girlfriend #1

Rabu, Julai 13

Majlis Hujung Minggu Ini Kawan



Semalam menulis untuk Terfaktab.
Untuk projek bersama dengan teman-teman lain sebelum tersungkur, tertidur. Maaf kepada bos aku yang kacak.
Tunduk.

Semalam juga tulisan aku lupa letak tajuk.
Alahai.

********


Dalam hidup ini, manusia sentiasa diduga.
Ya, dugaan serta cabaran yang pelbagai menjadikan kita lebih manusia setiap hari. Kadangkala dengan segala bentuk ujian itu juga, boleh menyerlahkan sisi kebinatangan yang disimpan sejak sekian lama. Dan manusia sebenarnya adalah makhluk yang sangat tidak boleh diduga - dari satu sisi dia akan ketawa, tapi dari satu sisi lain dia mungkin akan gila. 
Aneh?
Tidak juga.
Itu yang dinamakan manusia dan kita-kita semua masih lagi manusia yang acapkali menjadi sasaran para iblis dan syaitan menaburkan benih kemarahan dan pelbagai lagi anasir gila tatkala diberikan ujian. 
http://farm4.static.flickr.com/3664/3672419884_b763f01d5d.jpg
[Sumber gambar]
Tetapi, sebagai manusia, apa yang perlu kita lakukan?
Tatkala datang pelbagai musibah - satu demi satu, selain daripada kembali kepada Yang Maha Pencipta seperti biasa dan meminta yang baik-baik sahaja dalam menyelesaikan segala masalah, kita harus juga akaur kepada fitrah kita sebagai manusia dan janji Yang Maha Esa - kita yang perlu berusaha untuk mengubah nasib kita, bukan orang lain.
Dan, aku dikejutkan dengan panggilan seawal jam dua pagi - hanya untuk mendengar raungan dan tangisan seorang teman yang aku boleh sifatkan sebagai manusia baik yang diberikan ujian tatkala dia sudah tertimpa dengan ujian yang berat sebelum ini. Belum sembuh penderitaan, sudah disakiti hingga terpuruk sendirian.
N : Maaf ganggu kau tidur.
Aku : Kenapa menangis ni? Beritahu aku.
N : Hidup aku malang.
Aku : Kenapa cakap begini? Bakal pengantin mana boleh murung. 
N : Dah tiada lagi istilah bakal pengantin.
Aku : Kenapa?
N : L dah putuskan pertunangan kami.
Aku : Biar betul kau? Jangan main-main.
N : (menangis lebih kuat) Betul. Aku dah tak tahu macam mana ni.
Aku : Keluarga macam mana?
N : Ayah aku memang marah sangat tentunya. Sudahlah dia setuju nak teruskan majlis walaupun ibu aku meninggal bulan lepas, tiba-tiba jadi begini. Lagi berapa hari, macam mana nak tarik jemputan segala?
Aku : Dah duduk berbincang?
N : Dah. Keluarga dia siap dah datang rumah lagi.
Aku : Apa celakanya perangai ni?
N : Aku tak tahu. Bila tanya alasannya, dia kata dia tak nampak masa depan dengan aku.
Aku : Apa?!
N : Dia kata aku tak kuat masa ibu aku meninggal - aku menangis, pengsan sebab terkejut, dia kata dia tak sangka aku boleh jadi selemah itu.
Aku : Tapi ibu, keluarga adalah manusia paling dekat dengan kita dalam hidup. Kalau Puan Mulia sakit pu aku risau, sedih, susah hati - apatah lagi kau yang kehilangan ibu kau. Apa hak dia nak cakap kau lemah bagai sedemikian rupa?
N : (kembali menangis) Tak tahu. Dia kata dia tak nampak aku akan jadi seorang isteri dan ibu yang tabah, kalau kena ujian begitu pun tak tertanggung dah.
Aku : Apa celakanya ayat dia ni.
N : Apa nak buat ni Zara? Majlis Sabtu ni Zara.
Aku : Batalkan. Hantar pengumuman atau apa sahaja pada semua jemputan.
N : Kalau kawan-kawan bolehlah aku beritahu, tapi kad jemputan yang keluarga aku edar, macam mana?
Aku : Kalau susah sangat, tukar sahaja majlis tu jadi kenduri tahlil untuk ibu kau. Lagipun Sabtu ni Nisfu Sya'aban. Buat sahaja kenduri, beri orang makan.
N : Orang kan biasanya puasa hari tu.
Aku : Dari segalanya tak teratur, sekurang-kurangnya ada rancangan kalau masih ada lagi orang datang.
N : Pelamin semua hari Khamis baru orang ni nak cabut.
Aku : Dah, dah, jangan fikirkan dahulu buat masa ni. Kau kerja ke tak?
N : Macam mana nak kerja? Nak letak muka di mana?
Aku : Kau ambil masa kau sendiri, jangan putus asa. Jodoh itu rahsia Allah kan? Kau beritahu aku dulu.
N : Ya, rahsia. Dan siapa sangka, rahsia itu terbongkar sebelum mula segalanya.
Aku : Sekurang-kurangnya sebelum kau jadi isteri dia.
N : Aku tetap sedih.
Aku : Faham. Bukan sekejap kau kenal dia.
N : Aku masih tak faham kenapa dia buat aku begini.
Aku : Berhenti dari cari jawapan sebab kadangkala, lebih baik kita tidak tahu dari tahu hingga menyakitkan hati sendiri.
N : Terima kasih. Pergi tidur semula la.
Aku : Kau pun sama, pergi tidur.
N : Kalau boleh.
Aku : Boleh.
http://farm3.static.flickr.com/2497/3707359938_61103b570c.jpg
[Sumber gambar]
Kadangkala manusia boleh jadi terlampau kejam.
Sudahlah pembunuhan, segala jenayah berlaku di merata tempat dalam dunia, menyakitkan hati manusia masih termasuk dalam salah satu senarai yang panjang berjela. Segalanya sudah ditempah, segala bahan sudah tersedia dan beratur dalam rumah, tetapi bila perkara begini muncul dan goncang segalanya?
Ya.
Kita semua hanya mampu merancang, Allah yang menentukan.
Itu pasti tetapi dalam hidup ini, ada benda lain yang kita kena lihat lebih luas dari sekadar pandangan mata.
Itu sahaja.
Selingan Tambahan :
Kesibukan sedang mencengkam diri. Apa sahaja berlaku, kita masih perlu kenal diri.
Lord Zara : Walau betapa kejamnya dunia, kita masih ada hak untuk rasa gembira. Benar bukan?

Selasa, Julai 12

semua orang ada temporary feelings.

I have no idea what should I write on Terfaktab. So I present you my writing on my personal blog ; rojakstory here. Enjoy!
I often fall in temporary feelings. Because of long term of loneliness deep inside my heart.

Macam mana yang dikatakan temporary feelings? Bila someone new yang kau kenal dalam kehidupan kau and you become so interested with him. Itu dipanggil temporary feelings. Teori dia macam ni. Bila kau beli barang baru. Kau sangat excited mula mula masa pakai. Bila dah lama lama tu kau akan rasa bosan. Semua orang macam tu kan? Baru je beli barang baru sangat excited sangat teruja mula mula sampai satu hari satu malam explore barang tu. Bila dah lepas 3 - 4 minggu terus bosan dengan barang baru tu. Faham teorinya?
[Tumblr]: That's why we often called our temporary feelings as crush.

Aku tak nak panggil temporary feelings is a love. Temporary feelings is more to suka. Suka dengan cinta lain tahu? Kau suka dia. Kau suka kawan dengan dia. Sebab dia sorang sahaja yang baru muncul dalam kotak hati kau. And that's the problem. Temporary feelings ni kau hanya rasa kepada seorang sahaja. Susah nak pindahkan kepada orang lain. Jadi kau akan avoid untuk berkenalan dengan orang lain. Ya temporary feelings boleh berubah kepada orang lain tapi it will takes a lot of time.

Sekali you fall with temporary feelings dah susah nak merangkak balik bangun semula dari this feelings. Macam biasa it will takes a lot of time untuk kau surpass the temporary feelings stage. Tapi if you surpass pun, nanti lepas kenal dengan orang baru it will happens again. We can't actually control our feelings towards a person. Kalau nak jadi, it will happens. That's the problem.


I even scare with my feelings bila dealing with temporary feelings. I am not unsure about my feelings. I do like him. Kalau berdasarkan suka sahaja memang hubungan tak akan bertahan lama lah. Sebab itu nak jadikan perasaan suka menjadi cinta is too hard. But most of the time perasaan suka akan jadi suka sahaja last last dan tak akan berubah kepada cinta sebab when time goes this temporary feelings will gone too. Dan akhirnya perasaan kau terhadap orang tu will be back to normal.
[Tumblr]: Fikir sampai masak masak sampai dah cukup rasa baru buat keputusan untuk kapel ok? It might be only your temporary feelings.

Temporary feelings also occur masa kau baru lepas break up. Kau senang suka kat orang lain sebab kau lonely. You are lonely and you needs someone just like your past to care about you. But dear, this is not the way are. You will hurting someone else heart too if you decided to have a relationship with him after short term of break up moment. Just give your heart a space. It's okay to be in long term single moment. That's nothing to be ashamed of. And remember don't try to flirt with someone else if you still have a feeling to your past ex.

How to deal with temporary feelings?

It's never easy to deal with it. Nak halau perasaan yang dah sebati dengan jiwa is too hard to do. Trying to knowing someone else it's not a good way because you already have a crush on him. And you can only see him in someone else eyes. Biarkan sahaja temporary feelings ini dalam hati kau. Lama lama nanti when times goes, it will gone. Dah nama pun temporary. It will gone sooner or later.

So, good luck in surpass your temporary feelings :)

Impian tahi lembu

Walaupun Pahit, Kita Telan Juga



Menulis untuk Terfaktab adalah suatu kepuasan.
Tatkala ramai yang sibuk menidakkan siapa aku dalam barisan yang hebat ini, aku hanya ketawa sambil main jentik jari dengan meja dan diri sendiri. Lawak jenaka berbaur celaka kadangkala boleh hiburkan hati duka. Tak, bukan salah sesiapa sebenarnya.

Dan sedikit dari kesibukan dunia aku yang tidak pernah padam, aku hanya mahu berkongsi penulisan aku dari sini. Ya, tentang ketagihan manusia dan dunia.

*******


Dalam hidup, tidak semua yang kita mahukan akan menjadi milik kita. Selalunya, apa yang diidamkan adalah sesuatu yang sukar didapati dan memerlukan usaha yang berlipat kali ganda.

Bagi yang masih setia meneruskan perjuangan, tahniah diucapkan.
Buat yang mengalah sebelum memulakan langkah, terima kasih hanya kerana mampu bersuara gah.
Bagaimanapun, yang berjuang tapi kecundang, terima kasih kerana membanting tulang.
Itu yang mungkin diri kita mahu ucapkan buat kita, si pemilik tubuh.

http://farm5.static.flickr.com/4047/4633330151_7df7f2b990.jpg
[Sumber gambar]
Ya.
Dalam hidup ini, apa yang paling penting bukanlah berapa lama kita hidup, tetapi berapa bermaknakah hidup kita. Kalau hidup kita panjang tetapi tidak berguna, pastinya tidak ada sesuatu pun yang mahu dikenangkan. Ternyata, memilih kesenangan bukanlah sesuatu yang mudah - bahkan barangkali menempah rengsa yang tidak berkesudahan.

Kawan : Aku trauma untuk memulakan hidup baru.
Aku : Kenapa?
Kawan : Setiap kali aku mulakan hidup baru, cinta baru juga akan menyusul dan itu membuatkan aku akan teringat kembali, betapa kecewanya aku dengan cinta lama.
Aku : Jatuh cinta bolehkah dihindarkan?
Kawan : Jatuh cinta kan sama macam kemalangan? Boleh ambil langkah berjaga-jaga.
Aku : Tetapi, seringkali dalam berjaga-jaga, muncul juga sesuatu yang tidak diduga.
Kawan : Itukan sudah ditakdirkan.
Aku : Begitu juga dengan jodoh, jatuh cinta dan sebagainya.
Kawan : Aku tak mahu lagi jadi optimis.
Aku : Kau boleh jadi pesimis kalau mahu.
Kawan : Ah, celakanya hidup.
Aku : Kita selalunya akan salahkan sesuatu, atas semua yang berlaku.
Kawan : Aku benci dengan segala kesengsaraan, kepahitan hidup.
Aku : Walaupun pahit, kita telan juga kan?
Kawan : Ya ke?
Aku : Contohnya ubat. Ubat pahit, tetapi kita telan juga.
Kawan : Sebab ubat menolong kita cepat sembuh - usaha kita.
Aku : Sama dengan kita telan kesengsaraan. Ia tolong kita lupakan lama dan mulakan yang baru. Boleh?


Hidup kan ada sentiasa naik turun.
Macam pasaran saham.
Macam roda.
Macam harga minyak, harga ayam, harga sayuran dan sebagainya.
Dan juga mungkin berat badan.

Sentiasa ada perumpamaan. Sentiasa ada jalan untuk menyelesaikan segala masalah. Apa salahnya kita bukakan minda dan telan sedikit kepahitan agar apa yang kita rasa dihujungnya adalah kemanisan sebuah kehidupan?

Selingan Bukan Hinaan :
Kalau kau tak pernah belajar apa itu sejarah, jangan pernah duduk mengongoi, merengek tidak tentu hala.

Lord Zara : Dalam kesibukan dunia, susahkah kau mahu berhenti sebentar dan bertanyakan khabar? Kesombongan kau ada bayarannya. Mungkin bukan hari ini, tetapi akan datang. Tiada siapa yang tahu. Celaka.

[Sumber Asal]

Isnin, Julai 11

Bahasa Cinta.


Firstly, saya merasa sangat lama tidak menulis di Terfaktab. Mungkin sebab lately busy dengan #projekgerhanabulan, novel Pengejar Bintang dan Bau Semangat Anak Muda yang kena re-edit balik untuk "versi boleh terbit", dan juga banyak perkara yang sedang berlaku sampai tak sempat nak menulis. Sebenarnya nak tulis pada 8 Julai tentang arwah Elly, namun, sebab ada minggu perkahwinan (dan sebenarnya takde idea nak tulis), saya tidak menulis pada minggu tersebut.

Hari ini saya mencopy paste entry dan menterjemahkan ke Bahasa Malaysia dari page girlfriend saya, Erica Micheal - tentang bahasa komunikasi dalam cinta. Kepada yang bertanya kenapa nama dia agak kewesternan - ini kerana dia suka untuk stay anonymous. For those yang pernah jumpa kami di Frinjan, she's such a sweet girl. And buang masa nak invent-invent another imaginary friends. Cukuplah aku ada Jack dan lapan yang lain. Nak tambah lagi buat sakit kepala.


Setiap kali kegagalan dalam percintaan mesti kita akan terguling-guling menangis akibat kegagalan. Aku rasa kegagalan aku ni dah macam sinonim dengan diri aku dulu. Kegagalan ini adalah kerana kegagalan aku menggunakan bahasa cinta dengan betul. Jika anda gagal mengesan bahasa cinta awek yang anda ingin tackle anda akan mengalami kegagalan yang amat nyata. Ada lima bahasa cinta berbeza yang perlu engkorang tahu.

1.Kata-kata
2.Masa
3.Hadiah
4.Pertolongan
5.Sentuhan

Dan setiap orang mempunyai paling tinggi pun dua sahaja bahasa cinta. Kalau misal kata kau nak tackle Fatimah, bahasa cinta Fatimah ni ialah masa - kau puji kata-kata macam mana melambung pun kau akan gagal. Bagi hadiah Lambourghini pun kau akan gagal tapi kalau kau dapat luangkan masa hatta untuk masak megi bersama pun dia boleh cair.

1. KATA-KATA.

Sesetengah pasangan suka kata-kata. Kata-kata macam "good morning beautiful" selalu aku sapa dalam BBM aku ke girlfriend aku. Bila jumpa, aku akan cakap "eh why you look different today?" "Different, you mean?" "You nampak cantik sikit. Your eyes. Cantik sangat." dan dia start blushing. Kalau bagi lelaki pulak, kata-kata macam "I suka la hug you sangat-sangat, sebab you huggable macam teddy bear" stuff like that walaupun seems macam lawak but it's meaningful.

2. MASA

Sesetengah orang suka memikirkan tentang masa. Masa yang dikongsi bersama-sama. Contoh paling mudah bila kau bawak awek kau ke taman semata-mata nak dia teringin nak main buaian. Kau bawak dia pergi Frinjan dan habiskan masa untuk bersama. Kau habiskan masa main Lego, main Monopoly atau Uno. Kadang-kadang lagi best main Truth or Dare. Bagi lelaki pula, adalah sangat appreciable bila awek sanggup temankan balak pergi tengok bola walhal tak tahu rule of offside. In the end, it's about spending time together.

3. HADIAH

Yang ni payah sikit. Ni kau kena ada loaded sikit. Hadiah-hadiah ni kau kena beli, untuk memahami tentang dia. Dia suka beg Birkins, kasut Jimmy Choo, jam Patek Phillipe - mampos kau.

Tapi tak semestinya kau kena beli - kamon guys jangan jadi pemalas. Aku pernah jumpa awek jenis macam ni. Aku tak beli - aku buat. Yeah, memang akhirnya akan gagal sebab materialistik. Tapi aku tahu dia masih simpan apa yang aku buat untuk hadiah hari jadi dia. Sentimental values. Yang ni memang memerlukan sama ada daya kreativiti yang tinggi atau daya credit card yang tinggi.

4. PERTOLONGAN

Pasangan jenis ni dia tak fikir apa - dia akan appreciate bila kau cuba menolongnya. Contoh bila heel dia patah dan kaki dia terkehel - kau akan pikul dan kendong dia. Yang ni pun pernah aku buat jugak. Aku urut kaki dia sebab aku belajar mengurut dengan makcik aku masa kat kampung dulu. Well, memang sakit tapi akhirnya dia ucapkan terima kasih kat aku.

Awek jenis ni jugak suka kalau dia tengah bawak banyak barang dan kau bawakkan beg dia, atau paling bangsat pun time dia nak duduk waktu nak makan - kau tarikkan kerusi untuk dia. Ataupun payungkan dia masa hujan. Ada jugak yang species yang macam ni.

5. SENTUHAN

Kalau kau rasa sentuhan tu hanya ringan-ringan tepi semak - jangan jadi shallow. Sentuhan ni tak semestinya berunsurkan kenakalan (walaupun kadang-kadang ia membantu jugak) - tapi sentuhan macam let's say kucing girlfriend kau mati, dan dia menangis, apa yang kau boleh buat ialah pegang bahu dia, atau lap tangisan dia, pelukan, atau pegang tangan dia (harap maaf aku sekular - tapi kalau kau tak sekular macam aku - boleh je gunakan perkara 1 iaitu kata-kata).

Jadi kalau let's say awek yang kau nak tackle ni berbeza dengan apa yang gaya bahasa kau nak guna - memang kantoi miserably lah. Untuk kau memenangi hati wanita (atau wanita memenangi hati lelaki) kena fahamlah benda ni. Kadang-kadang kau akan rasa pelik kenapa awek ni kau gagal tapi awek ni senang je kau dapat. Atau, kenapa boyfriend suka tinggalkan kau walaupun kau dah sehabis baik dah buat untuk dia. Dan demi aku untuk mahir semua bahasa ni - berapa banyak kegagalan dan kecewa perlu aku hadapi.

Contohnya macam Fatimah tadi, bahasa cintanya adalah MASA. Tapi kau ni seorang yang kaya raya macam Datuk Narcissus Yusof dalam Buku Fixi - Kasino. Kau beli la beg Birkins ke, baju kat Salvatore Ferragamo ke, kau beli la heels dari Jimmy Choo ke - kau akan gagal. Sebaliknya kalau kau sanggup spend masa untuk teman dia main buaian misalnya, atau masak-masak sama-sama, mungkin kau dah boleh dapat dah si Fatimah ni.

Kata-kata selalunya orang ni suka benda-benda yang berpuitis macam Rangga. Wish good night dengan kata-kata indah dan berbunga-bunga boleh bikin awek cair. Tapi tak semua awek suka kata-kata berbunga ni. Sesetengah akan rasa menyampah dan ini akan gagal. Menyampah sebab dia rasa dia bukan jiwa bunga-bunga. Mungkin dia rasa Usop Kopratasa seorang yang tidak menyenangkan berbanding Datuk Narcissus Yusof.

Masa - kalau kau Tan Sri ke Datuk Seri owner bank ke apa kau janganlah cari awek macam ni. Kau akan dapati kau akan gagal dengan student atau penganggur. Ini kerana no matter banyak duit kau pun - tapi kalau awek tu tunggu kau BBM pun kau tunggu 2 hari baru nak reply memang tak payah. Bagi awek jenis macam ni, you might need money but money can't buy time.

Hadiah - kalau kau suka awek jenis ni usah kau kecewa kalau kau tak mampu kecuali kalau awek ni memang betul-betul high maintancence. Serius kalau ada awek jenis ni aku memang doa auzubillah la mintak dijauhkan awek macam ni. Ini kerana aku kalau nak bagi hadiah, aku tak suka beli. Aku suka buat. Bagi aku kau hadiahkan kad hari jadi simple lebih baik dari kau bagi aku jam Patek Phillipe. Aku tak pakai jam pun anyway.

So - untuk kau mengenal "bahasa cinta" ni - kau kena lakukan sedikit siasatan dan risikanlah. Kau ingat CIA dan KGB je ke pakai risik-risik? Dan daripada mengenal perkara inilah baru kau boleh faham semuanya.

Link artikel ni ada kat blog awek aku kat sini.

Sabtu, Julai 9

The End Of Wedding Special Week

Minggu perkahwinan secara rasminya melabuhkan tirai pada 8 Julai. Kami di sidang ridaksi Terfaktab mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pembaca yang sudi memberikan pendapat dan artikel-artikel untuk di kongsi bersama. Tidak menang tangan kami di buatnya. Kami perlu menerima hakikat bahawa Terfaktab kini perlu mengorak langkah lebih jauh dalam bidang penulisan agar dapat memuaskan semua pihak.

Bagaimana ya?

Oh ya. Kami di Terfaktab dalam proses menghasilkan buku pertama. Buku teks cinta. Ataupun kitab terfaktab. Heh. Tidak kisahlah sebagaimana konsepnya nanti. Kami berharap dengan tercetusnya buku pertama tersebut, boleh memberi banyak ruang kepada pembaca untuk menyimpannya sebagai rujukan di masa hadapan.

Jadi, kami ingin membuat sedikit survey atau kaji-selidik. Silalah tinggalkan komen sokongan di ruang komen, supaya mudah untuk kami menilai serba-sedikit sambutan yang ada untuk melakukan jangkaan cetakan buku dan sebagainya. Atau, kamu boleh saja ke ruang Facebook Terfaktab. Boleh kan?

Kami di Terfaktab adakalanya merasakan diri kami semua bukanlah sentiasa sempurna pada setiap masa. Apabila di kaitkan dengan perkahwinan, kita selalunya sering tewas dengan kehendak keluarga. Jiwa muda kita sering bertentangan dengan kehendak keluarga. Seperti contoh apabila kamu sudah mempunyai pasangan, sudah yakin dan sebagainya, tiba-tiba sahaja ibu bapa kamu tidak berkenan atau ibu bapa si dia tidak berkenan dengan kamu. 

Terfaktab bukan?

Bagi lelaki, selalunya yang di ajukan ialah mengenai pengukuhan ekonomi. Ekonomi yang stabil diperlukan untuk menyara bakal isteri. Tanpa ia, memang si ibu bapa bakal isteri akan gusar dan bila-bila saja akan menasihat anaknya mencari yang lain atau lebih drastik, menjodohkan anak gadisnya dengan pilihannya.

Bagi perempuan, selalunya yang di ajukan adalah mengenai sikap. Ya, sikap. Kebanyakkan lelaki pada kebiasaannya bila menceritakan hal teman wanita kepada ibu bapa, mereka akan menceritakan tentang sikap. Dari situlah, ibu bapa si lelaki sedikit sebanyak cuba menghakimi sikap teman wanita lelaki tersebut. 

Jika kita mengambil sikap menutup mulut menceritakan hal pasangan kita kepada ibu bapa. Nanti kita di cap sebagai suka menyembunyikan sesuatu atau berbohong. Bila di cerita, kita dan pasangan kita di hakimi.

Perkara-perkara seperti ini adalah lumrah. Itu lah rencana percintaan. Tiada siapa yang sempurna dalam percintaan. Hanya dengan sikap berusaha dan redha sahaja yang boleh menjadikan cinta itu rasa seakan sempurna. Tidak lah seteruk mana. Dari menjadi andartu umur 50 tahun pun tak kahwin-kahwin, lagi teruk. Sebab apa tak kahwin? Terpengaruh dengan novel-novel cinta yang mendambakan pasangan sempurna kononnya. Ada akal, sila pakai.

Akhir kata,
Selamat berhujung minggu di rumah! Jangan di jalanraya atau lokap ya? Hihihi.

Jumaat, Julai 8

[TENTANG PERKAHWINAN] Pasca Majlis: Yassin sebagai buah tangan?

Assalamualaikum wbt.

Sekarang ni dah musim mengawanmusim perkahwinan kan? Tentunya ada ramai antara kita yang asyik memenuhi jemputan kahwin hampir setiap hujung minggu, sejak Jun lepas bukan? Sambil hadir makan-makan dan memberi ucapan tahniah kepada pengantin, sekali-sekala dapat juga tengok trend perkahwinan sekarang.

Trend yang paling baru--ialah menggantikan buah tangan perkahwinan dengan Yassin. Dulu telur rebus, lepas tu gula-gula, lepas tu kek bahulu, lepas tu keropok--kemudian beralih kepada benda bukan makanan seperti sudu garpu, tuala kecil dan Yassin.
Ya, Yassin. {sumber}
(kepada yg bukan islam, Yassin adalah booklet kecil dengan beberapa surah(chapter) dalam AlQuran di dalamnya, iaitu salah satunya Surah Yassin)

Saya tertanya-tanya sebenarnya, adalah ia tuntutan agama untuk memberikan Yassin sebagai buah tangan? Adakah dalil yang khusus menggalakkan pemberian ayat-ayat AlQuran kepada hadirin majlis itu, atau adakah pembacaan Yassin itu mempunyai keperluan khusus dalam majlis pernikahan? (maaf, setahu saya paling lebih pun selepas nikah orang solat sunat sahaja kan)

Pahala? Mungkin sekali ramai yang mempertahankan pemberian Yassin dengan mengatakan ia memberikan pahala kepada keluarga pengantin. Er, mungkin juga. Tapi, memberi telur rebus dan gula-gula juga mendapat pahala bukan? Menjamu orang mendapat pahala juga. Sama seperti Yassin.

Ya, seronok juga ada Yassin banyak-banyak. Di rumah sudah ada dua di ruang TV, dua di ruang tamu bawah, tiga dalam bilik parents dan dua dalam bilik sendiri. Hampir semua yang free. Belum lagi yang diberikan  semasa menderma amal, tahlil dan kenduri kesyukuran. Bila nak baca, capai je dari tempat duduk.

tapi...ada satu masalah. ada agak banyak di rumah, saya akui tidak cukup tempat untuk menyimpan. tu yang ada di merata-rata bilik tu. dan bila terkena elemen luar seperti lembapan dan cahaya, ia mudah rosak. dan adalah yang kena buang.

tempat pelupusanayat AlQuran. banyaknya! {sumber}
Membuang dan melupus ayat-ayat AlQuran bukannya senang, ada tertibnya. Bukan macam membuang buku teks Matematik SPM anda mahupun surat-surat cinta dari ex yang berbau kepam kerana terlalu banyak bedak. Bukan boleh dicampak terus ke tong sampah atau dibuat lapik makanan juga; pembuangan ayat-ayat AlQuran perlu teliti dan teratur. Dan lagi banyak ayat AlQuran di rumah lagi leceh pula nak melupuskannya setiap kali ia rosak.

Yang kedua pula ialah masalah yang agak serius pada hemat saya. Apakah  Yassin ini terbukti betul penulisannya? Nampak seperti cetakan copy paste yang dibuat semberono oleh syarikat pengurus perkahwinan/pencetakan. Setahu saya cetakan naskhah AlQuran pun akan dihantar untuk semakan, bukan?

Jadi adakah cetakan Yassin syarikat mereka melepasi sebarang semakan rasmi? Yang ini macam main copy paste pantas dari entah dari mana-mana. Saya risau sebenarnya, kalau saya guna Yassin buatan ala kadar ni, takut ada perkataan tersalah cetak, nanti apa pula saya baca selepas solat.  Kekadang bila baca menggunakan booklet Yassin yang berbeza-beza, terasa macam ada kelainan sedikit. Hmmm....

Edisi ni yang kedai punya tahu. Mahal! [sumber]
Entahlah, ini hanya pendapat saya saja. Setiap orang ada pandangan berbeza. Mungkin ada yang mengambil jalan mudah dan menyedekahkan Yassin itu kepada Masjid dan biar pihak AJK surau yang uruskan segala masalah semakan dan pelupusan ini. Ada juga yang tidak mengambil langsung jika ditawarkan Yassin sebagai buah tangan. Tetapi saya takut pula nak buat begitu, nanti terkecil hati pula si pengantin tengok kita macam tak menghargai. Dan kalau saya berkahwin (insyaallah, ni entah bila tak tau haha), mungkin tidak akan memberikan Yassin. Satu hal saya nak check satu-satu untuk printing error. kemudian kalau ada lebih, parah pula nak cari tempat untuk diderma atau untuk dilupus.
Maybe I'll stick to eggs. They are a symbol of fertility right? [from this shop]
Tu saja. Nukilan pendek. Bukan niat nak sindir sesiapa, sama ada rakan rapat dan keluarga yang pernah memberikan Yassin kepada saya. Ia hanya pandangan saya sahaja. Sebarang percanggahan pendapat boleh ditulis di bawah ini. Salam sayang!

ps.. I'm not that religious. I'm just moderate.