Sabtu, April 30

One Of The Boys









sometimes i feel like i wanna be released from all of this, y'know?

It's tiring to not sleep every night.

Jumaat, April 29

Video Pre-Wedding : Perbezaan Bukan Penghalang

Hello! Kepada semua pembaca Terfaktab. Hari ini gua nak kongsikan sebuah video pre-wedding kawan gua iaitu Anna Cherie yang akan melangsungkan perkahwinannya pada bulan hadapan. Anna dan pasangannya nya, Hasnul, bagi gua adalah pasangan yang unik. Kenapa unik? Sebab selama gua mengenali mereka, perbezaan umur perempuan lebih tua dari lelaki bukanlah faktor untuk menghalang sesebuah pasangan untuk terus bercinta. Sebenarnya bagi gua, tak kira apa saja perbezaan antara pasangan itu, jika pasangan itu meletakkan tepi sesuatu perbezaan atau tidaklah 'take too serious' dengan perbezaan, maka harmonilah hubungan pasangan itu. Cewah, ala.. Macam jugak first love Rasuluallah SAW, ada ke nabi kisah sangat walaupun Siti Khadijah itu lebih tua dari nabi? Tak tak tak. Just keep cool and steady, terima perbezaan, hadapi dengan memanipulasikan perbezaan menjadi kelebihan! Ye dak?

Kepada Anna dan Hasnul, semoga berbahagia ke akhir hayat. Juga kepada pasangan-pasangan yang akan melangsungkan perkahwinan. Selamat melangsungkan perkahwinan dari kami pihak terfaktab kepada anda semua. Kepada yang masih bercinta, kurangkan kontroversi, tingkatkan motivasi! Chalo!




Credit to A.R Pictures a.k.a Azam Rasid for this sweet video. 

p/s : Sebenarnya gua tak sangka kawan gua ini si Anna pandai berjiwang. Tengok video ni, gua rasa tercabar pulak mengenangkan "bila la plak gua nak kahwen dan buat video-video macam ni?" Hahaha. Nice video weh!

Khamis, April 28

Derita Merindu.

Hai! Macam lama tak gua menghilang? Kehkeh. Asal tules entri je, gua tanya soalan ni. Bajet ramai sangat yang dok nantikan kehadiran gua. -.-''

Sbnanye gua memang banyak gila keje. Sampai tak terlayan komitmen dalam dunia maya ni. Sampai ada satu tahap rase macam nak undur diri pon ada. Seriously. Tapi sebab boss gua sayang gua lebih, dia mengharamkan perletakan jawatan gua. Pehhh! Terharu seh. Banjir dah bilik gua menangis keharuan. Kikiki.

Baiklah. Sbnanye kan, gua honestly skang ni memang terfaktab. Ohh. Untuk pengetahuan lu orang, skuad terfaktab sendiri selalu terfaktab. Sebab tu kami layak jadi skuad terfaktab. Kehkehkeh. Gua rasa lebih terfaktab bila gua dengar lagu jiwang/melankolik/sentimental. Sebab apa? Laaaa... Kan gua dah cakap tadi, gua terfaktab. Lulz~

Bila gua dengar lagu derita merindu nyanyian Ahli Fiqir, gua terfikir, "A'ah ek. Ada betulnya. Kalau lah derita merindu itu sbnanye bahagia, memang aku akan pilih derita." Dan ya, malangnya skang memang gua tengah menderita dengan pilihan yang gua buat sendiri. Namun, gua ada rasional atas pilihan tersebut sbnanye. And akhirnya gua terfaktab di sini. Heh.

Gua rase dalam hidup ni, kita sbnanye punya banyak pilihan. Kita punya pilihan untuk katakan tidak. Dan kita juga punya pilihan untuk memilih jalan hidup kita, sama ada lurus atau bengkang-bengkok je yang membezakan. Kekadang, pilihan yang kita buat mungkin kelihatan salah bagi sesetengah orang dan paling koman pon, dikeji dan dicaci maki. Namun, siapa yang punya hak untuk menentukan pilihan tersebut terbaik atau tidak untuk diri kita sendiri?

Bila gua nak fikir lelebih pasal cinta, gua mula tersedar satu perkara. Jauh di sudut hati gua, gua impikan percintaan selepas wujudnya ikatan yang sah. Ya, panggillah gua konservatif, ortodoks, extreme ke ape ke, gua dah tak lut. Gua bukan nak cakap gua anti kapel yang ada. Ada je kot kapel yang gua respek. Cuma, ni pendapat peribadi gua sendiri. Gua tak nafikan gua pon ada perasaan untuk mencintai dan dicintai. Tapi, gua dah tak rase manisnya bercinta sebelum menikah. Maknanya, gua memang penah rase bercinta pon sebelum ni. Gua bukan sempurna, tak penah buat kesalahan langsung. Dan gua pon tak impikan untuk jadi sempurna. Ingat best sangat ke jadi sempurna ni? Banyak nikmat hidup hilang wooo...

Entri ni lebih kepada pesanan dan peringatan untuk diri gua sendiri. Biar gua derita skang, bila gua yakin ada kebahagiaan yang menanti gua di depan. Kalau orang lain taknak percaya dan yakin sekali pon, takpe. Yang penting, gua tahu Allah Maha Mengetahui apa yang gua inginkan.

Buat awak, saya akan jaga hati saya dan saya harap awak akan jaga hati awak sampai kita disatukan dengan ikatan yang sah. Selama mana kita belum sah, selama itulah kita harus menyembunyikan perasaan masing-masing agar tak terkelihatan, meski kelukaan. Saya yakin dengan janji Allah, maka kita juga harus yakin bahawa jodoh itu rahsia Allah...

Saya tak mengidamkan istana pasir yang hanya seronok semasa proses pembinaan 
namun pasti akan tumbang dilambung ombak jua akhirnya.

Rabu, April 27

Mentransformasikan Cinta Dengan Pengiraan Matematik dan Teori Fizik


Ada satu masalah berat yang akan berlaku apabila sesuatu perhubungan cinta itu sudah menjangkau lebih dari 3 tahun. Masalah ini sebenarnya akan berlaku pada tahun-tahun berselang atau lebih mudah di sebut dalam bentuk series seperti 2n, 5n, 8n, 12n, 17n... di mana penyebut n= (exp x)

Faham? Baiklah, menurut kajian aku dalam 'Physics Method in Variation Parameter for Relationship Observation' ada memberikan teori tentang 'dugaan yang berat terhadap pasangan bercinta berkadaran dengan set masa'. Iaitu, untuk mempermudahkan orang awam faham, maksudnya ialah setiap pasangan bercinta akan mengalami satu ujian/dugaan yang berat pada tahun-tahun tertentu akibat sesuatu impak atau masalah terhadap pasangan bercinta itu. Dan teori ini valid untuk mereka yang belum berkahwin mahupun sudah berkahwin. Ahli fizik kemanusiaan seperti aku bersetuju dengan teori ini kerana setiap masalah percintaan boleh di terjemahkan dengan mengadakan persamaan fungsi masa (t) berkadaran dengan impak (u) di mana ia melibatkan fungsi cos x di sini.

Apakah impak dan masalah mesti berlaku terhadap setiap pasangan itu? Jawapannya ialah

BOSAN. atau BORED.

Ya. Mungkin kamu semua sudah biasa dengan punca masalah sebegini. Di ulang-ulang bukan? Tapi, kali ini aku akan terangkan lebih mendalam menurut perkiraan matematik dan fizik. Bosan di sini bermaksud apabila pasangan anda mula BOSAN dengan anda. Bosan kerana apa? Di sini aku senaraikan beberapa sebab yang popular ;

1. Selalu sangat call.
2. Call banyak kali tak angkat-angkat. (mungkin membuta)
3. Perangai macam barua. (mungkin asyik mungkir janji)
4. Selalu memberi janji manis dan harapan palsu.
5. Kecik hati sebab asyik kena 'down'.
6. Selalu sangat dating. (maka kebarangkalian aktiviti menarik semakin kurang)
7. Memendam rasa. (simpan, tak nak luah)
8. Pancut awal, tak reti, dan tiada feel.
9. Sampai sekarang takde anak.
10. Takde duit.
11. Suka berfikir bukan-bukan. 

Semua masalah-masalah tersebut membawa kepada satu direction yang tidak mempunyai magnitude iaitu BOSAN dengan segala masalah. Jadi, kerana mahu keluar dari perhubungan, sengaja memulakan pertengkaran dengan 'harapan' kesalahan memutuskan hubungan bukan terletak pada tangan sendiri. Dengan erti kata lain, cuba menyalahkan pasangan dan bebannya kepada pasangan apabila sesuatu perhubungan itu putus. (Kira macam nak elak dari bertanggungjawab lah).

Apakah penyelesaian untuk permasalahan ini?

Ada. Mestilah ada. Kalau tiada, takkanlah ahli fizik kemanusiaan seperti aku wujud di dunia ini. Caranya mudah. Benda ini melibatkan operator-operator tertentu yang di namakan expectation value. Dalam mekanik kuatum ia di simbolkan sebagai <Px> dan mana-mana canonic-conjugate value, tapi di sebabkan aku rasa untuk memudahkan pemahaman, kita guna variable algebra biasa saja iaitu x dan y.

Dengan expectation value, ia mendidik kita merancang dan meramal sesuatu. Seperti eigenfunction dan eigenvalue yang mempengaruhi antara satu sama lain dalam nilai-nilai jangkaan yang tertentu untuk kita rancang mendapatkan jawapan. Perancangan adalah penting dalam sesebuah perhubungan. Perancangan sebenarnya lebih memihak kepada lelaki kerana fungsi lelaki dalam perhubungan lebih dominan dari perempuan. Maka, lelaki lah yang perlu merancang perhubungan agar kadar kebosanan dalam perhubungan dapat di kurangkan. 

Tetapi, peranan perempuan pun penting juga dalam mengelakkan masalah bosan dalam perhubungan. Kerana, untuk mewujudkan keharmonian (dy/dx), kita memerlukan peranan besar lelaki (x^2) dan peranan perempuan (y). Iaini dy/dx=x^2+y. Ini adalah hipotesis persamaan yang cuba di ramalkan. Kita boleh selesaikan persamaan ini dengan menggunakan integration by part. Di sebabkan ada antara kalian yang mungkin sedikit lembab menjawab soalan matematik tahap tinggi sebegini dan mungkin ada antara kamu semua sedang berada dalam mood peperiksaan, aku berikan jawapan persamaan tersebut ;

dy/dx = x^2 + y 

dy/dx - y = x^2 ----- (i), 


terjadi dalam bentuk dy/dx + P(x)y = Q(x)

P(x)= -1, v(x)= e^∫[P(x)] 

v(x)= e^∫-1 = e^(-x) --- (ii)

darabkan (ii) ke dalam (i)


e^(-x)dy/dx - ye^(-x) = (x^2) e^(-x)

d/(dx ) ye^(-x) = x^2 e^(-x)

ye^-2 = ∫x^2 e^(-x)

Dengan menggunakan integration by parts iaitu ; uv - ∫vdu

Di selesaikan sampai kepada jawapan ;

y = (-x^2) - 2x + 1 + Ce^-x


Berdasarkan jawapan yang kita perolehi, kita mendapat satu persamaan -x^2 yang jika di lakar pada graf, ia merupakan garisan linear inverse di mana nilai exponent iaitu e^-x telah menyebabkan ia meningkat ke arah negatif. Sila lihat graf yang telah di plot di bawah ;


Maka, setelah beberapa analisis telah di buat bersama beberapa pakar matematik yang aku jumpa. Kita dapat menyimpulkan bahawa graf menunjukkan ia selari dan dan bukan sebuah graf berulang seperti persamaan lengkungan mahupun cos. Pada awalan sebelum ini, kita menjangkakan masalah pasangan terjadi kerana kebosanan, dan kebosanan terjadi kerana graf pengulangan, ternyata ia tidak tepat. Walaubagaimanapun, dengan merujuk nilai -2x, ia menunjukkan tanggungjawab lelaki itu menjadi dua kali ganda dari kebiasaan apabila tercetusnya pertikaman lidah kerana masalah peranan. Simbol negatif itu juga seolah memperlihatkan lelaki memang cepat 'down' bila diberi peranan besar sebegini. Agak kasihan juga kepada lelaki kerana terpaksa memikul tanggungjawab yang berat dalam perhubungan. Apatah lagi, dengan fungsi exponent yang seolah menunjukkan ketidakpastian lelaki apabila terjebak dalam masalah sebegini.


Kesimpulannya, aku menolak untuk menjadikan masalah bosan sebagai teori pergaduhan antara pasangan. Ini kerana, dengan pengiraan yang telah di ambil-kira. Masalah pasangan melalui teori awal iaitu 'dugaan yang berat terhadap pasangan bercinta berkadaran dengan set masa' ataupun masalah kebosanan berpasangan lama, adalah kurang releven berbanding masalah tanggungjawab. Ya, aku berpendapat sebenarnya bukanlah sebab kebosanan menjadikan hubungan bertambah renggang, tetapi masalah kurang bertanggungjawab antara sesama pasangan yang menyebabkan hubungan pasangan semakin renggang. Bagaimana? Itu saja kajian yang dapat aku bentangkan kali ini. 

Chalo, Assalamualaikum!

Selasa, April 26

Entri ini 99% perasan dan 1% keagamaan.

Seorang lelaki mengepos status ni pagi semalam.

“Wanita muslimah, cuba bandingkan diri anda pakai tudung dan freehair. Mana satu lagi lawa?”

Saya senyum sendirian.

Of course la free hair saya lagi lawa.

“Astaghfirullahalazim!” Awak mesti cakap camtu kan.

Eh, betul la, free hair saya lagi lawa. Kekadang saya bangun pagi dengan rambut paling serabai pun, saya akan datang kepada cermin dan berkata “Hai beautiful.”

Sungguh, rambut saya cantik sampaikan kalau Erra Fazira tengok pun dia akan depressed sebulan dua.

Eh, perasan la you ni.
Siapa nak puji diri sendiri kalau bukan kita kan? Lagipun saya jaga rambut ini dengan baik, tahu?

Habis tu kenapa saya membeli syampu dan sikat dan menyisir rambut setiap hari, kalau tidak kerana mahu kelihatan elok.

Jangankan kata saya bertudung di luar, maka saya boleh biarkan rambut saya hensem seperti singa Afrika.

Eh, pakai tudung pun jaga rambut ke?
Mestilah. Ada kawan saya dua minggu sekali akan membuat treatment rambut di salon. Sapu syampu selalu, sisir elok-elok, dan trim dengan kerap. Jadi dia tumbuh elok.

Saya bukanlah anak orang kaya, setakat mandi air panas bolehlah. (eleh kaya jugak tu kan ada water heater).
  
Rambut kan mahkota seorang wanita. Mestilah jaga. Mesti cantik, mesti berkilat, mesti wangi. Tudung ke tidak, jaga rambut itu wajibalghunnah.

 #flipshair

Eleh, kamu cover rambut. Boleh la buat statement macam ni. Entah-entah rambut macam bulu hidung panda.
Hah? terasa ai tahu.

Siapa kata? Orang bertudung la rambut paling lawa. Tak terkena sedikit pun cahaya matahari Malaysia yang penuh UV-A dan UV-B ni.

Lagi satu, kalau rambut freehair cepat  rosak. Mana taknya, kejap hujan kejap panas. Kena sapu lembapan tambahan, kena ada multivitamin tambahan.  Orang free hair hari-hari ada bad hair day. Kami tak ada pun.

Kalau simpan elok-elok bawah tudung, bila balik rumah , turunkan rambut cantikkkk je dia jatuh. Ala macam iklan sunsilik tu. Guna jari pun boleh.

Jaga rambut baik-baik, tapi tidak ada siapa boleh menghargai. Kesian kamu.
Eh, saya tidak pernah kasihan kepada diri sendiri. Malahan saya lagi bangga.

Benda yang special dan cantik haruslah dieksklusifkan, macam rambut saya.
Takkan lah saya nak bagi orang sesuka hati tengok.

Nanti bila ada pasangan yang sah , saya bagi la dia tengok puas-puas. Nanti tiap hari bila saya balik rumah, saya menarik tudung secara dramatik lalu berkata,

“Abang rambut saya macam Jessica Alba tak?

Dan dia akan menjawab  “Jessica WHO?”

dengki kat I le tu Jessy.[link]

La, tunggu kahwin baru nak freehair, itupun dalam rumah?
Rugi ke? Tak saya tak rasa rugi. Itulah nilai eksklusiviti aurat Muslimat dalam Islam.

Aurat yang terlalu cantik dan menarik perhatian, sampaikan ia terpaksa disimpan hanya untuk tatapan orang-orang istimewa sahaja.

Skandal? Boyfriend? Teman tapi mesra? Eh, tak cukup layak lagi tengok keJULITAAN rambut saya yang aum ini. Biar suami sah saja tengok, oke tak.

Kalau dia tak suka?

Ah, sukati dia la. Mesti dia jeles rambut dia tak lawa macam rambut saya. #flipshair


Isnin, April 25

#Love

A facebook friend of mine, a girl ada text pagi tadi asking ; "Ulii, macam mana nak buat lelaki tak cepat bosan?". Dan aku bagitahu dia yang lelaki tu haruslah 'gila' tentang kita. Dia tanya balik ''Macam mana nak buat?''


Cinta bukan suatu perkara yang mudah difahami. Ramai yang rasa mereka tahu banyak tentang cinta hanya dengan pengalaman patah hati yang agak sukar dilupakan tapi itu tak cukup. Macam aku, ramai yang suka tanya pendapat aku kalau ia ada kena mengena dengan cinta. Mungkin sebab aku tulis banyak tentang cinta dan mereka fikir aku dapat selesaikan semua masalah mereka. Tapi aku pun sedang belajar memahami cinta.

Aku ada banyak scandal kalau nak dibandingkan dengan boyfriend. Nampak macam aku cuma nak fool around tapi percayalah betapa aku nak jatuh cinta. Until I found a guy last year. I thought he was the one for me and I thought my journey ends there. Aku dah jumpa lelaki yang aku cinta, it's time for me to settle down and be happy. But I was wrong. Kebutaan cinta kaburkan pandangan aku dan jadikan aku bodoh sampai aku tak perasan yang... he is a big mistake sebab aku bukan satu-satunya bidadari dalam hidupnya..

Aku luluh seolah-olah ada kematian. Dan ya, someone just killed my heart. Aku rasa sakit hati yang luar biasa dan sakit hati ini cuma boleh dirasa kalau kita benar-benar jatuh dalam gaung cinta tu. Oh and trust me,that gaung cinta is a bitch of a living. Bukan hati aku sahaja yang dibunuh, tapi dia dah tempangkan kaki aku untuk bangkit dan meneruskan perjalanan, dia dah aktifkan saluran air mata aku siang malam.I thought I was going to end up blind like P.Ramlee dalam Ibu mertuaku... ke apa tajuk dia?

Moving on, untuk ceriakan hati aku. Aku cuba buat macam-macam. Until satu hari aku ke Boarders untuk cari buku.. erm sebenarnya aku cari buku pyschology. Untuk dapatkan tips tenangkan diri. How mental is that? Aku baca macam-macam buku tapi tak lut. Aku duduk kat atas kerusi rehat dan keluarkan phone,mengharapkan ada mesej dari dia. Tapi, tak ada. Inbox aku senyap selama 3 hari. Aku makin sakit. Jadi aku cuba cari rebound. Aku text lelaki yang memang dikenali sebagai kaki perempuan atau dalam bahasa sopannya.. dia seorang Ladies Man. Sadly, I was still sad. I ended up crying silently in there until I saw Julia Robert's poster of Eat, Pray, Love. Aku rasa alive sekejap bila baca sinopsis dia. Tapi sekejap aje.

Aku balik rumah dan mula text dua jenis lelaki untuk dijadikan rebound yet i'm still not happy. I want my boyfriend back! Aku niat. Aku wasn't over him at all sampailah aku jumpa lelaki yang aku tak pernah jumpa. Terima kasih kepada Surat Khabar Star sebab pamerkan nama lelaki ni di dalam ruangan 'I heart Twitter' sempena hari merdeka. Aku jadi kurius sebab aku pernah nampak nama dia sebelum ni dekat wall facebook member. Aku cari tahu pasal dia dan aku sendiri tak tahu why the hell aku buang masa aku on him? I dont even know this guy! Apa yang aku tak sedar masa tu, kaki aku tak lagi tempang atau lumpuh. Apa yang aku tak sedar masa tu, aku sedang menjalani perjalanan ke gaung cinta lagi. Cuma kali ni, jalannya lain. Bukan kiri, bukan kanan tapi straight. Apa yang aku tak sedar masa tu, lelaki ni pun tengah mencari aku!

We were finding each other.

When we finally found each other.. ada bad news. Dia duduk dekat America! That is a gazillion miles away from Damansara. Aku sedih sebab I am really, really, really love with this guy. He was asking for my number twice tapi aku jual mahal. Sampai tiba waktu aku tinggalkan semuanya untuk dia. Lepas balik dari sekolah, aku bukak laptop untuk bercakap dengan dia. And my activities is filled with him. He became my favorite subject. It was October, 2010.

One night I gave him my phone number. Dia call 2 minutes after and that.. that was super fast. Call pertama dia declare ; I like you. Aku perempuan paling bahagia dalam dunia malam tu. And 'Will You Be My Girlfriend?' completes my fairytale. Although we fight sometimes, that is the bitter sweet of what you call Love. And we are truly psycotically in love with each other.


Kita semua ada kisah cinta yang amazing. Kita semua pernah ada pengalaman yang menyakitkan tapi kita tak boleh buat macam cerita kita yang paling unik dari semua. Sebab bila kita bercinta, kita sedarjat. Bila cinta kaya, kita semua kaya. Bila cinta makin miskin tanpa cinta, kita semua mati. Cinta jadikan pasangan itu tali yang terikat mati.

So, macam mana nak buat lelaki gilakan kita? No, kita tak perlu buat apa-apa. Lelaki itu sendiri akan didatangi rasa 'gila' bila ada dengan kita, that is when we know love is on the door and it's okay to answer doors from strangers. Because they might be the one.


My secret recipe? Date a crazy man.




Ahad, April 24

[Video] Setiap Hubungan Ada Peringkatnya


Video 16 minit ini pasal nak describe peringkat hubungan dalam percintaan. Dan aku sangat setuju setiap peringkat dia. Dan aku yang dah pernah rasa putus cinta beberapa kali, aku seriously terfikir terus ex-bf aku yang pertama.

Kenapa ex-bf pertama sebab yang tu je aku rasa hubungan kitaorang dah hampir menjadi serious. Tapi putus di tengah jalan sebab dia kata kat aku yang dia anggap aku ni macam ex-gf pertama dia. Cara aku bercakap. Cara aku ketawa. Cara aku marah. Rupa aku. Semuanya totally sama. Dia yang minta putus. Dia takut makin lama dia akan tipu aku.

Ah. Dah dua tahun lebih dah kot putus. Tapi kami masih kawan. Aku pun dah tak berdendam dengan dia. Bermusuh jauh sekali. We are like strangers again now. Aku macam kekok lah bila cakap dengan dia. Aku tahu dia pun kekok. He's still single though after breaking up with me. Tak pernah pun aku ternampak gambar perempuan lain dalam Facebook dia.

Dua tahun lepas. Selepas 4 bulan break up. Aku cakap kat dia aku tengah seeing someone. Dia kata kat aku, aku ni cepat move on. Well. People have to move on right? Either fast or slow.

Ok kalau malas nak tengok video 16 minit tu. Biar aku bagi summary.

Stage 1 : Meeting.
Kat sini titik permulaan. Titik perkenalan kita dengan si dia. Masa ni tak ada apa-apa lagi lah. Masih kawan biasa.

Stage 2 : The Chase.
Masa ni dah start takel dah ni. Lepas tu bila dua-dua suka sama suka mereka akan bercinta.

Stage 3 : Honeymoon.
Ok. Baru kapel. Semuanya indah. Tak ada apa sangat stage ni.

Stage 4 : Comfortable.
Peringkat ni dah masuk peringkat kau mula bosan dengan si dia. Kau dah mula kehilangan rasa cinta tu sikit-sikit.

Stage 5 : Tolerance. (Peringkat paling bahaya)
Sampai sini kau dengan si dia mula asyik gaduh. Argue a lot. Almost everyday. Tak ada lagi dah ayat rasa sayang-sayang. Benda yang kecik pun boleh jadi bahan gaduh. Walaupun si dia cuba bertolak ansur tapi arguing still akan terjadi.

Stage 6 : Downhill. (Kemuncak)
Masa ni kau dengan si dia dah tak ada rasa sayang atau cinta pun antara satu sama lain. Love tu totally gone. Sebab asyik argue. Bertambah lagi kau mula rasa bosan dengan perangai si dia. Hubungan makin tegang.

Stage 7 : Breaking Up.
Yes. The end of the relationship.

Lepas tu kau dengan si dia akan kembali kepada stage 1 iaitu meeting the strangers semula. Stage ini kau akan cuba move on. Strangers, again.

Peringkat-peringkat tu sesiapa pun akan alami bila bercinta. Tapi depends dengan pasangan itu sendiri untuk mengolah corak perjalanan percintaan mereka. Kalau pandai mengolah coraknya, maka lambat lah masuk peringat tolerance. Kalau tak, terus masuk peringkat downhill. Tak ada nya nak tolerance-tolerance lagi.

Jadi kau setuju tak peringkat-peringkat tu?

p/s: lakonan short film dia sangat sedih. :'(

Did Yer Know What The Meaning of "X" Please?



Satu soalan: "Kenapa Hafiz tak nak balik kat Mira? Susah sangat ke nak maafkan dan terima dan kembali macam dulu?"

Aku ada satu prinsip. Once broken considered gone. Well, kalau less than 48 hours maka aku boleh terima lagi. Once kalau kau nak break up - or aku say break up, either you have to do something if you want save relationship with me, or myself - in 48 hours. Once dah cakap break - after 48 hours - considered bye-bye and gone. Dalam istilah pekerjaan - MIA - Missing In Action.

For me - I treat love very seriously. I never want any relationship ended up in break up. Saya paling tak suka orang main-main tentang benda tentang ini dipermainkan. For me it's whether you're ready to decide - and prepare for any consequences. Kalau nak break up - bersedialah hadapi dunia baru hidup sebagai single. Kalau kena dump - ada 48 jam untuk selamatkan relationship tu. 24 hours by the way,mungkin terlalu short notice untuk berfikir.

Anyway - saya rasa apabila cinta berputik semula kepada ex - we should dismiss it. Memanglah - kalau nak difikirkan saat-saat romantis, saat-saat bahagia - terasa sayang untuk dibuang. Message-message dalam handset x terdelete lagi. Gambar-gambar kat dalam handset belum delete lagi. Hadiah sempena dating masih lagi di dalam pelukan. Kadang-kadang bila malam terpandang-pandang gambar ex. Kena pulak ex anda itu seorang model tudung dalam "Pencarian Gadis Tudung dan Lelaki Sweet". Atau model kat MAXIM. Whatever - mesti kita rindu kat ex kita.Tak boleh tidak tolak hakikat ni.

Aku kadang-kadang admit aku stalk gambar-gambar ex aku. Kadang-kadang Google tu diperkosa dengan cuba mencari gambar-gambar ex aku untuk dijadikan kenang-kenangan. Rindu pun ada. Teringat pada kenangan silam. Sandarkan pada kenangan. Tapi even aku sebagai fan Liverpool kadang-kadang meluat kalau asyik nak tengok piala English League lama tu lama-lama. Nak tengok Premier League Trophy kat Anfield gak. Old glories is nothing if you're not looking something in future. Macam bila bercerita tentang betapa gembiranya menjadi seorang Kopites di djaman Shankly, Paisley, Fagan atau Dalglish pasca Heysel - kita juga mahukan trophy di masa hadapan. Kadang-kadang aku pun boring bercerita tentang Istanbul - let alone djaman Paisley.

But - the best that we got is already left behind. Bila bercerita tentang ex-ex lama - aku admit memang rindu. That's a reason why I write Awek Chuck Taylor. At least ada kenangan silam yang boleh mengubat kesedihan pada waktu ni. Tapi hidup tak boleh selamanya macam tu. Kita kena move on.Dan bagi aku - balik ke kekasih lama adalah cuba untuk berpatah balik. Dan perbuatan berpatah balik - serupa macam tak move on.

Aku mengaku pada saat ini aku seorang desperado. Penyakit schizophrenia aku ni tak boleh aku jiwa kacau sorang-sorang. Aku sangat takut jadi seorang-seorang. Macam-macam aku boleh buat kalau "Jack" start menghasut aku untuk terjun jejantas, toreh tangan sendiri atau telan Xanax satu genggam. "Jack" ni seorang ubermench aku - he's the one who is the other side of me. Kalau aku biarkan "Jack" ni kuasai diri aku maka aku akan tidak lagi menghirup oksigen.

Tapi untuk kembali kepada ex - adalah tindakan sangat tidak tepat. Walau sedesperado mana sekali pun - hakikat untuk balik ke ex adalah seperti mahu terjun bangunan tingkat 17 - dah terselamat tapi nak terjun lagi. For me,break up is the painful moment. I took love and relationship so serious that it's matter of life and death. Kau bayangkan betapa sedih,remuk dan kecewanya hati bila aku kena dumped. Sebab tu aku berjanji dengan arwah Elly - I won't dumped my girlfriend - only them will dump me. Sebab aku janji dengan Elly - once I say I love you - I really mean it and I know pain dia macam mana. So aku lebih rela merasai sakit itu daripada dari seseorang yang aku mintak couple.

Lagi satu - aku paling tak suka "blast from the past". Imagine kalau aku couple dengan ex aku balik,ia akan jadi contoh macam ni:

Hafiz: Sorry la Mira baby,tadi I lambat nak online YM sebab I basuh baju tadi.
Mira: You kan tau kan I tak suka you lambat-lambat.I'm a person who honors time.You ingat tak dulu masa kat Lot 10 I tunggu you - 15 minute you lambat.Kalau jadi apa-apa kat I in 15 minutes tu macam mana?
Hafiz: Tapi tu dulu kan?
Mira: Ye la,dulu.Pastu you tackle pulak adik I belakang I...
Hafiz: Your sister passed away 4 years ago.


(sorry Ez, tu contoh je - to all: dialog ni rekaan semata-mata *disclaimer)

Itu kau cakap "move forward"? Kau takkan move forward - kalau kau mencari kesalahan lama. Of course ada masa - kita akan cerita benda yang happy-happy pada djaman lampau, but come on,kalau kau nak something new - stop ungkit kisah lama. Therefore, you never fully recovered. Then terus gaduh dan gaduh lagi hal lama. Dan aku sangat tak suka.

So - my exes - I gotta tell you this. When I say I love you,I really mean it. But when you wasted it - meaning you're not appreciate what I give to you. OK of course ada some cases aku sendiri yang dumpkan. But ada reason kenapa aku dumpkan. Sorang sebab jealous tak menentu, sorang sebab reluctant sangat nak tell the truth, yang lagi sorang sebab kerja mengikis duit ASB aku dari RM3,000 sampai nil. Then lepas Elly aku berjanji aku takkan dump lagi girlfriend aku - walau macam mana teruk sekalipun. Sebab aku nak sayang dia macam mana Elly sayang aku. But then,if you don't want it anymore of course it hurts me so badly. Tapi lepas kau dah tinggalkan aku,tiba-tiba nak balik,apahal?

Tak mungkin George W Bush jadi Presiden Amerika balik. Tak mungkin Iwan kembali ke Amelina dan kembali bahagia. Tak mungkin Norman Hakim akan kembali ke Abby Abadi dan bahagia. Because for me the idea of "going back for ex because of nostalgic reason" is just not good enough. Kenapa musnahkan hati atau bikin slack sampai break up?

So - if you want to be my lover - don't you dare to break my heart. In 48 hours - mungkin aku boleh consider lagi. More than that - I considered it's gone. Good bye que sera sera down to memory lane.

p/s:Despite my life is lack of love - being left behind by parents to the uncle that slaughtered my mind, being rejected atrociously, despite my greatest love leaves me in a tragic way, despite I never be adored except "that one", my love is my life. I shall never take it for granted. I hope you too #dearfuturegf.

Dari Pejabat Terfaktab 3 : DiGi WWWOW Contest

Cinta merupakan suatu kapasiti. Apa yang menyebabkan kita bercinta, adalah kerana kita tahu kualiti cinta itu sempurna, seperti yang kita idam-idamkan. Seperti yang kita bayangkan. Cinta itu memadamkan prejudis, cinta itu memaafkan, cinta itu memberi ketenangan seperti ketenangan di pagi syawal, dan cinta itu mengekalkan kewarasan kita bila kita gundah-gulana.

Kadang-kala cinta itu mencederakan dan juga mengubati. Malah mencegah. Sudah banyak tangisan yang di dengari kerana cinta. Sudah banyak suara keriangan yang di dengari kerana cinta. Kerana cinta itu memenuhi dan mengurangkan. Ia tidak mengira warna, rupa, kulit, bangsa, agama dan masa depan. Cinta hanya melihat manusia.

Cinta bukanlah Tuhan, tetapi ia merupakan kuasa istimewa yang Tuhan berikan kepada manusia. Cinta tak memerlukan pembalasan, apatah lagi penghargaan. Ia hanya memerlukan pengorbanan dan semuanya di berikan secara percuma.

Di suatu saat nanti, kita akan lihat kuasa cinta itu mengubah sesuatu. Bukanlah mengubah dunia sepenuhnya, tetapi ia mengubah beberapa bahagian di dunia. Dalam masa yang sama, cinta itu bergerak mengubah persepsi manusia.

- AlexiaAqram, Pulau Pinang, 2011.

Aku menulis serpihan ayat ini apabila melihat keperluan untuk kita semua berevolusi dalam mengubah persepsi manusia. Dalam membantu manusia mendapatkan cinta yang tulus, dan cinta yang unik. Jadi, aku dan rakan terfaktab yang lain, sebulat suara untuk ke depan dalam menyemarakkan aktivitis kami di mata masyarakat umumnya di Malaysia.




Kami di Terfaktab telah menyertai pertandingan DiGi WWWOW di dalam kategori Blogger Of The Year, khas untuk mengetengahkan lagi kewujudan kami sebagai aktivis dalam memperjuangkan hal percintaan, perhubungan manusia dan sosialisma rakyat.

Kami percaya bahawa kuasa cinta itu hanya berada di tangan anda, kamu, si dia, mereka dan semua orang. Jadi, kami berharap untuk anda berikan kuasa cinta anda kepada kami dengan mengundi kami di pertandingan tersebut. Kerana kami yakin, kuasa dan undian yang anda berikan itu, adalah kuasa yang mengubah diri anda dan dimensi baru yang kita semua idam-idamkan dalam mencari..

Cinta Sempurna.



Sekian, dari pejabat terfaktab. Kami ucapkan terima kasih atas pengorbanan yang anda lakukan dalam menyokong kami selama ini. Undi anda kepada kami, adalah simbol cinta yang anda idamkan. Terima kasih. :)

Assalamualaikum.

p/s : Jangan lupa juga undi untuk Lord Zara, Amoi dan Mr.K juga. Hehehe~~

Sabtu, April 23

Perempuan Dan Lelaki : Siapa Lebih Rasa Bagus?


Dah lama tak menulis untuk Terfaktab.
Rasa macam nak lempang diri sendiri akibat terlampau lalai dengan urusan dunia dan kerja. Tetapi tidak mengapa, sentiasa ada keinginan itu adalah yang lebih penting. Jadi, antara lelaki dengan perempuan, siapa yang rasa diri mereka lebih baik ya?


Gambar : Bukan lelaki sahaja yang merasakan dia jejaka terakhir, ada perempuan juga yang merasakan dia wanita terakhir yang wujud di muka bumi.

Dan ya, perlu dinyatakan bahawa apa yang bakal kalian baca adalah hasil balasan kepada suatu penulisan tentang 10 Ciri Lelaki Bajet Malaya yang notanya boleh didapati di Mukabuku. Jadi, aku menulis berdasarkan pemerhatian aku kepada dunia. Dan ini santai, janganlah sakit punggung (baca : butthurt) sangat ya kalau baca?

Jadi, apa ciri-ciri perempuan yang rasa diri mereka bagus?

1. Kalau depan kawan-kawan perempuan, cakap lepas laku - tapi bila depan lelaki, tiba-tiba jadi manusia paling ayu sambil meliuk lentok bagai.

Kalau aku nampak yang jenis sebegini, memang akan jadi bahan. Kalau aku tak bahankan depan, aku bahankan secara sinikal bila manusia begini mula bercakap dengan aku. Dengan aku nak lepas laku? Lepaskanlah sebab aku jenis menerima. Tapi kalau kau dah melampau, tak ingat diri punya, memanglah kau tahu betapa susahnya belajar astronomi, geologi dan sebagainya. Sebab apa? Kau ingat senang nak ukur langit tinggi ke rendah?

Dan meliuk lentok bagai adalah intrepretasi bagaimana haiwan betina memikat haiwan jantan. Tak percaya? Kau boleh tengok sendiri dalam pelbagai jenis dokumentari. Lebih-lebih lagi kalau sebelum itu kau sembur minyak wangi sebaldi.

2. Kalau bercakap sesama kelompok, mesti nak guna bahasa pelik. Bila orang tengok, kau pula mencebik jelik. Orang kata kau gedik, kau kata apahal pakcik, makcik? Padahal bahasa angkasa lepas mana kau guna agaknya.

"Korang, korang (cakap dengan nada gedik), malam tadiiiiiiiiiiiiiiii kan, boipren kita bagitau yang kita ni cantiiikkk tau. Korang rasa camne eh?" (sambil ketawa mengilai2)

Nak muntah lupa letak baldi di mana.
Fuh!

Itu tidak termasuk dengan ejaan pelik yang digunakan kalau menulis pesanan di telefon genggam ataupun di laman sosial. Rasa macam nak tanya beberapa soalan seperti :
  • Awak tak sekolah ya dulu?
  • Awak memang suka dengan lebihan huruf W ya?
  • Awak ada kena penyakit sawan W yang lebih dikenali dengan sindrom WTH?
  • Awak dulu Bahasa Melayu mesti gagal kan?
  • Awak rasa tulisan awak tu mencerminkan otak awak ya?
  • Awak rasa comel tulis "kitewww, lettew" ya?

3. Gila nak betulkan rambut ataupun tudung sampai pantang tengok permukaan yang boleh ada pantulan. Sudu pun kau layan sebelum menyudu makanan.

Sejak zaman aku sekolah sampailah aku dah kerja sekarang ni, aku tengok ramai betul manusia begini. Tak salah nak kelihatan kemas, tapi kalau setiap lima minit kau jeling cermin ataupun pergi ke tandas dan belek tudung ataupun sikat rambut tak sudah-sudah, kegilaan apakah ini? Model perapi rambut pun tak sebegitu. Begitu tekun kalau yang menyikat rambut, sampai aku rasa nak tanya - "Sehari kena sikat berapa hari eh?"

Yang kalau dulu ada tudung bawal, mesti seronok tengok gadis-gadis yang asyik tiup tudung bagi tegak. Fuh! Fuh! Fuh! Kalau tiup, sambil tarik tudung ke belakang, ke depan. Nak bercakap pun tarik tudung bagai, rasa teringin betul nak rentapkan ke belakang dan ikat tudung ala-ala Pah Bedah. Comel ya? Sangat comel. Rasa macam susu cap junjung zaman kecil dahulu.

4. Selamba dan tidak kisah dengan pandangan orang lain memanglah bagus. Tapi perlukah sampai tahap selekeh tidak bertempat ataupun tidak memenuhi ciri-ciri tempat yang kau pergi?

Aku pernah tengok orang yang bertudung tapi pakai skirt pendek paras lutut dan sekadar baju yang menutupi banjaran di dada. Mula-mula aku ingat sekadar selendang untuk menutup kepala ala-ala di tepi pantai, tetapi apabila ada serkup kepala dan tudung siap ada pin bagai, aku terpaksa tutup mulut sendiri jangan ternganga. Dan menariknya, bukan di tepi pantai, tetapi di dalam pasar raya. Mungkinlah sekarang ini ada fesyen berani mati.

Dan gadis-gadis yang dengan selamba pakai seluar pendek bagai di luar rumah, aku malas mahu komentar apa-apa. Terpulanglah. Cuma, bukankah lebih baik pakai seluar panjang? Jeans ke apa ke. Tapi yang paling 'seronok' adalah apabila tengok gadis-gadis yang pakai seluar panas (baca : hot pants). Sayang, pakai seluar dalam sahaja keluar mesti lagi rasa berangin tau? 
Betul.

5. Kalau perempuan mesti kena ada benda merah jambu. Wajib, kalau tidak mesti rasa macam lelaki.

Oit!
Tak semestinya ya? Tak salah kalau nak ada barang warna jambu. Terpulang. Pakailah. Tapi kalau dari hujung rambut sampai hujung kaki warna merah jambu yang terang sampai orang terpaksa pakai cermin mata hitam untuk mengelakkan pancaran merah jambu yang menyinar, rasa untuk menampar adalah tinggi. Walaupun obses sekalipun, berpada boleh?

Aku pun ada barang merah jambu, tapi tidaklah sampai menjadikan merah jambu adalah segala-galanya. Ini tidak, kalau dah barang sendiri merah jambu, yang dibelikan untuk orang pun adalah benda merah jambu. Tidak kira lelaki atau perempuan, semuanya dipukul rata dengan alasan, "Hey, saya suka warna merah jambu ya? Kamu semua mesti ikut!"
Pang!

Gambar : Tiba-tiba rasa nak pitam. Boleh?




Nak baca lagi lima ciri-ciri?
Boleh tengok di sini.
Maaf.
Aku nak pergi keluar mengayuh.
Daaa...

Lord Zara : Nantikan tulisan aku tentang pasangan yang suka letak tangan dan kaki atas pasangannya atas dasar sayang dan cinta kononnya. Pfft!

Jumaat, April 22

Deeper Conversation









My heart is taken.
Even  if it's just for just a little while, I...
Will enjoy every bits
Of our deeper conversation.

It's About LOVE not GENDER



Manusia dilahirkan pelbagai. Pelbagai sifat, sikap, keinginan dan juga nafsu. Sama juga dengan cinta. Seperti yang telah hangat serta gembar gembur diperkatakan dan juga sudah lama dipetik petik oleh para pembaca, hari ini aku nak berbual tentang 'Hubungan Cinta Telarang'.

Seperti yang kita tahu, terdapat 3 jenis Sexual Orientation yang utama iaitu:

- Heterosexual : keinginan terhadap berlawanan jantina
- Homoseksual : keinginan terhadap jantina yang sama
- Transexual : lelaki/wanita yang menukar jantina mereka, tertarik kepada kaum sejenis 
                        (Gender Identity Disorder)

Dan yang semakin berleluasa dan mendapat banyak kutukan dan juga kemunculan para #serbanistas di Malaysia ini ialah Gay, Bapuk, Pondan, Lesbian dan Pengkid.

Pada aku, melalui pengalaman aku yang lepas, aku pernah bercinta dengan 2 pengkid dalam tempoh beberapa tahun. Yang pertama, bertahan hampir 2 tahun. Yang kedua, dalam kiraan hampir 4 tahun dan still counting. Aku bukan hendak membuka pekung di dada atau memperjuangkan benda yang memang takkan menang. Aku sekadar berkongsi pengalaman hidup.


Aku sendiri memang tiada isu atau masalah dengan lelaki. Aku respect mereka seadanya dan kadang kala mereka sahaja yang kurang respect kaun hawa. Tapi itu bukan pointnya. Aku juga dulu pernah memandang serong kepada kaum Gay, Bapuk, Pondan. Tetapi setelah aku bercampur dengan mereka, aku rasa tiada yang berbeza antara mereka dengan orang orang straight lain. Ada juga yang lebih baik, berbudi pekerti dan lebih menyayangi kawan dari rakan normal yang lain.

Aku hanya merasakan mereka yang ada hanya bersikap prejudis dan hidup dalam melabel orang orang seperti ini. Sama juga seperti makhluk normal, ada sesetengah dari golongan ini yang kurang menyedapkan mata yang memandang. Yang menimbulkan rasa meluat, sakit hati menyampah dan sebagainya. Aku juga begitu. Ingat tak ada ke segerombolan pengkid dan lesbian, bapuk gay dan pondan yang aku ANTI, yang aku menyampah dan kalau boleh aku nak tanam hidup hidup? 

Tetapi apa yang dipertikaikan ialah kenapa golongan sebegini sering dilayan seperti kelas bawahan? Adakah mereka sebelum lahir telah merancang untuk jadi sebegini? Mengikut kajian ini terjadi mungkin kerana permasalah kromosom atau mungkin masalah sosial. Yang mana ianya terjadi atas pengaruh persekitaran. Pada aku, perhubungan yang dijalin bukan dasar nafsu. Ianya lebih kepada perkongsian dan pemahaman. Pernah dengar kan nafsu yang pelbagai? Ada orang mempunyai keinginan terhadap kanak-kanak 8 tahun ke bawah, ada juga pada bayi, ada juga pada binatang. Contoh : 


NECROPHILIA

-keinginan bersetubuh dengan mayat. IShhhh.. ni memang betul betul gila.

OPHIDICISM
-kegiatan seks ransangan dari haiwan haiwan reptilia seperti ULAR. Damnnn!!

GYNOTIKOLOBOMASSOPHILIA
-Tidak kisah kalau anda tak boleh mengeja istilah super panjang dan rumit ini.yang penting anda tahu ertinya,bahwa orang ini mempunyai kegemaran seksual memasukkan anunya ke dalam telinga pasangannya,cukup tidak cukup. perghhhh..
Semuanya pelbagai kan? Aku just tak nak orang asyik menilai. Orang asyik ingin menjadi Tuhan, menentukan kau, kau kau dan kau ke syurga. Yang lain ke neraka. Aku tak pernah berniat nak menghalalkan cara, tetapi aku percaya kepada perubahan dari dalam. Aku yakin semua yang terjebak sudah tahu baik dan buruknya perkara tersebut, jadi aku harap kita bersama sama berdoa agar semuanya mendapat hidayah yang cukup.




Pada aku, jangan layan mereka semua dibawah telapak kaki. Point utama hanyalah setiap insan ingin mencintai dan dicintai. Tidak kira apa pun, masing masing ada cara sendiri. Ya, golongan tersebut kalah pada segala hadis serta hukum hakam tapi harus sampai bila? Bagi mereka peluang untuk hidup dan terus bernafas di bumi Allah  ini kerana Dia sahaja yang berhak melimpahi dengan hidayah dan Nur-nya. 

Siapa KAU, KAU dan KAU yang berhak menetukan yang KAU lebih MULIA dari DIA, DIA dan DIA? 

Aku malas nak terpekik terlolong memperjuangkan apa yang ada. Aku hanya berdiri untuk menyuarakan pendapat daripada kawan kawan aku yang berada di kelompok yang serong sana tu. Mungkin kawan kawan aku yang lesbian itu lebih bahagia daripada isteri yang menjadi mangsa kekejaman suami dan mungkin juga kawan kawan gay aku itu lebih setia daripada suami mu yang berskandal tanpa pengetahuan isteri. Aku cuma rasa kita semua manusia dan di sisi Allah kita semua sama, tiada yang berbeza melainkan yang benar benar beriman kepadaNya. 


Dan sesungguhnya CINTA membuat kita buta tanpa mengira jantina, agama, warna kulit, umur, kedudukan dan sebagainya. Aku taknak kau semua sedap melalak dan alpa mendabik dada, esok lusa kau juga yang bermain bontot. Salah siapa? HAHA *gelak evil*

Yang beragama Islam, jangan nak menggedik terpikir nak 'GAY MARRIAGE' sangat. Kau nak kena panah petir ke apa?


*mampos aku kena tempeleng secara beramai ramai ni*

Khamis, April 21

Mana Satu Jenis Percintaan Korang?

Assalamualaikum


Hello Angel-boy and Horn-ny girls sekalian.

Actually kan, beberapa minggu yang lepas, aku ada terbaca blog seorang budak ni. Budak ni dulu dia famous gila kat Friendster dan Myspace sebab dia selalu buat template / layout myspace sendiri. So, dia memang famouslah. Then masa baca blog awek tu, aku rasa macam wow, nice blog. Blog cantik, template lawa buatan sendiri, entri menarik, ownernya pun comel. Actually, tu je aku nak cakap; ownernya comel.

And dari blog awek tu, ada satu entri yang girls *rolling eyes* akan suka. Which is Jenis-jenis Percintaan. Ya, girls kan suka benda yang eww eww macam ni. Actually, lelaki pun suka. Tetapi lelaki suka yang lagi 'advance'. Perempuan suka 'feel the love' while lelaki suka 'buat love'. Atau dengan bahasa lain 'menghasilkan love' (Mengorat). Atau dalam Bahasa Englishnya, 'make love'. Oh God, it sounds so wrong.

But still, entri ni adalah based on entri tersebut.


So, memandangkan aku ada banyak masa lapang (?), aku dengan baik hatinya, membuat sedikit research tentang jenis-jenis love ni. Seperti yang kita tahu, ada 6 jenis loves which is;

  • Agape love - Self Sacrifice.
  • Eros love - Cinta Nafsu
  • Ludus love - Play-play love.
  • Mania love - Obsess with love.
  • Pragma love - Steady
  • Storge love - Friendship.

So, mari kita tengok dengan lebih detail.

Agape - Self sacrifice.
Well, pernah tak korang nampak a girl yang amat tergila-gilakan si lelaki sampai sanggup buat apa saja demi lelaki tu termasuk merana-kan diri sendiri? And ya, apa yang lelaki tu nak, perempuan tu mesti kasi. Well... bak kata Hlovate, IQ girls orang yang bercinta memang akan jatuh merudum. And sometimes, mereka akan buat something yang amat stupid demi untuk someone yang dia cinta. And ya, the type of person yang sanggup buat benda-benda stupid demi someone yang mereka sayang ni di panggil Agape-ewwww.


Merujuk kepada Wikipedia, Agape berasal dari perkataan Greek yang bermaksud 'Ewwww'. Merujuk kepada Kamus dan Dewan Bahasa K, 'Ewwww' bermaksud 'Love'. Dan merujuk kepada some 'certain' Bible, Agape merujuk kepada Self-Sacrifice-Love. Which is, yeah "Aku merana tak apa, asalkan dia bahagia". Puh-lis.

So, here is the thing about Agape:
  • Bercinta gila-gila.
  • Syok sendiri (berangan).
  • Dominating dalam hubungan.
  • Sanggup habis kan beratus-ratus for girlfriend(s) / boyfriend(s) sampai sendiri tak makan.
  • Amat setia.

Out of all, kita boleh conclude sebagai... Stupid love. Yaa. Awesome. Except when we talk about Religious Relationship. Sebab, aku rasa it is a waste kalau kita seksa diri kita for someone yang kita tak sure pun yang kita akan kahwin dengan dia. Ianya umpama korang buat segalanya demi Si Dia dengan harapan Si Dia diciptakan untuk korang. Atau dengan bahasa lainnya "Hey, get your pants off and come rock my world. Dun worry hunny, esok lusa kita kahwin gak kan. So, apa kata kita advance kan first night kita? Awsome kan?". Hey, good line dude. And aku tak tahu nak blame siapa; either si lelaki amat bijak untuk menipu perempuan, atau perempuan terlampau tak pandai sampai boleh di tipu oleh lelaki.

Well, kalau korang bercinta jenis macam ni, aku nasihat kan untuk relax dan berfikir secara rational. And you need to remember, most of lelaki amat tak suka kat perempuan yang dependent dan yang asyik nak berkepit.


Eros (Cinta Nafsu)

Andaikata suatu hari korang pergi ke mall. Tengok wayang. Tengah dok tengok wayang tu, korang perasan ada awek comel kat kerusi sebelah. So, korang pun terus tertarik kat awek tu atas nama love at the first sight. Selepas tertarik, sure ah buat move untuk berkenalan. Selepas dah dapat no phome dia, korang akan rasa macam heaven gila. Rasa macam "OMG I AM SO IN LOVE". And eventually, esok pagi bila korang bagun tidur, korang rasa macam tak ada apa-apa. Dah tak ada dah perasaan IM SO IN LOVE tu. Love tu hanya temporary feeling. Ya, ianya di panggil Eros. Atau Erotik-type of love situation. Sesuai untuk one night stand kalau dalam kes Barney. Why? Sebab dalam kes ni, Eros lebih kepada love at the first sight. Dan love at the first sight adalah based on visual inspection which is most of the time adalah berkaitan dengan nafsu semata-mata.


Dan, aku boleh kata yang cinta pandang pertama mudah gagal sebab... Yas, pandang pertama. Apa yang korang expect pada pandang pertama? Korang tak kenal pun mamat tu. Korang nampak first time muka dia, then jatuh cinta kat fizikal dia. And then how about bab bukan fizikal? How about bab moral dan dalaman? And how about other factors?

Don't get me wrong. Ada je orang bercouple yang based on the first sight love and now dah kahwin. So maksudnya love at the first sight might works. Everything is possible. Tapi still, kemungkinannya adalah rendah. Sebab, once korang dan betul-betul kenal someone, korang kena decide korang boleh terima atau tak dia punya bad habits. Yes, setiap orang akan ada bad habit yang susah nak nampak. Dan once bila dah nampak, sure akan rasa macam nak get away. Korang patut tonton How I Met Your Mother (HIMYM) Season 3 Episode 8. Then korang sure akan faham.

For Eros,
  • Ianya based on nafsu penglihatan semata-mata.
  • Most of the time, failed. 
  • Ianya umpama blind date dan cyber love. Korang percaya pada cyber love? And blind date? 
  • Most of the time, tak setia.
  • Perasaan - Easy come, easy go.



Ludus (The Player)


Korang tahu tak kenapa playboy dan playgirl wujud? Ya sebab dieorang suka flirt. Korang tahu tak kenapa orang suka flirt? Sebab ianya FUN YEAH! I mean... erm... sebab ianya fun. Yup, main tarik tali dan Catch-me-if-you-can itu semestinya fun.

"Ludus is a playful and flirtatious love. People who enjoy the chase phase of a relationship may experience this type of love. They enjoy chasing, playing the game and the conquest of a new person. However, once they catch this person, the relationship i often over."

Its gonna be great kalau Ludus bercampur dengan Eros. Ya, sebab dia akan menghasilkan Barney yang definitely tak nak komitment. As for the Ludus, perasaan dia mudah memang mudah berubah. Dan, dia definitely akan rasa bangga kalau pernah bersama dengan banyak awek atau skandal. Untuk person yang amalkan ludus, there is no way dia akan berada di dalam relationship. So yeah, korang sure tak nak jatuh cinta kat sesiapa yang player dan ber-Ludus.

For Ludus;

  • Akan tinggalkan tabiat ber-Ludus bila dah sampai satu tahap matang
  • Inginkan advanture
  • Amat tak setia
  • Touch and go
  • Bermulut manis bila dengan perempuan. (Aku tak. Aku baik)


Mania
Well, korang pernah tak nampak crazy girl or boy yang amat obses dengan pasangan masing-masing? Kemana pasangan tu nak pergi, dia mesti bagi tahu. Malam-malam sebelum tidur, wajib buat lulaby song. Tak buat, merajuk dua hari. Bila dah merajuk, mesti pasangan kena pujuk. Kalau tak pujuk, dia akan mintak putus.


And not to mention, maniac love ni adalah super obsess sampaikan dia nak full attention for all the time at all cost. Maniac ni kadang-kadang kat lelaki pun ada. As for lelaki, dia akan stalk facebook girlfriend(s) dia. Dia akan stalk twitter crush dia. Actually, aku rasa macam aku pernah jadi love maniac masa muda-muda dulu. Tapi tak ada lah teruk sangat. Just biasa-biasa je. Well, normal lah tu zaman muda-muda. HAHA

Ehem.

Tapikan, most of the time, cinta jenis mania ni ada pada perempuan. Si girl memang akan expect Prince Charming atau Mr Perfect untuk jadi boyfriend dia. Dia nak lelaki yang perfect. Dia nak lelaki yang tak bercakap dengan perempuan lain. Dia nak lelaki yang romantik gila. Romantik umpama Romeo. Dia nak lelaki yang bersama dia setiap masa dan menjadi romantik setiap ketika. Most of Maniac-Type-Lover, dia memang utamakan cinta dari segala-galanya. Everything is about love.

For Maniac;
  • Tak ada kepercayaan antara pasangan.
  • Tak yakin pada diri sendiri.
  • Tak ada ruang dalam perhubungan.
  • Sama seperti Agape. Tapi Agape menyusahkan diri sendiri manakala Mania menyusahkan pasangan yang kena keep bagi perhatian.

Most of the time bila bercinta, kehangatan dan keromantikan tu hanya datang pada minggu pertama je. Bila dah makin lama, makin kurang keromantikan tu. Well, ada banyak sebab kenapa jadi macam ni. Ianya amat bagus kalau korang tak patut declare apa-apa bila baru kenal tak sampai satu bulan. Sebabnya,

"A guy and a girl can be just friends but at one point or another, they will fall in love for each other. Maybe temporarily. Maybe at the wrong time. Maybe too late. Or maybe forever. Or maybe you are not the one. And I think the answer is the last one." Syafiq Adli CK. Kasanova MIAT.

Ya, seriously, ada banyak sebab kenapa lelaki nampak macam player. Mula-mula kata suka, tepi esok lusa terus tak reply call. Antara sebabnya adalah 'She is not the one'. Solid answer. No more love-love. No more feeling-feeling.


Pragma (Steady)
Masa dulu-dulu, aku selalu lepak-lepak kat sebuah forum ni tau. Dan dalam forum tu, ada orang utarakan masalah pasal dia dan isteri dia. Dari first post aku baca hinggalah post terakhir yang di post oleh comentator, tak ada sorang pun yang cakap pasal cinta. Semuanya bercakap pasal tanggung jawab kat anak, kewangan, hubungan silaturahim dan sebagainya.

So, aku start to think yang dalam dunia ni, memang banyak orang yang mempunya Pragma type of love . Most of the time, kebanyakkan pasangan berkahwin akan masuk ke Pragma-Love-phase bila umur dah mengingkat tua. Love starting to fade away dan yang tinggal tangungjawab yang besar bersama saki baki sayang. Ini adalah dari apa yang aku baca. Dan aku harap, ianya tak benar.


Dalam Pragma-concept, love-love ni memang tak banyak. Ada pun, sikit je. Just cukup-cukup makan je untuk terus hidup bersama sampai ke tua. It just like normal friend. Korang boleh berkawan dengan semua orang kan? Boleh lepak-lepak dengan kawan biasa kan? Boleh tengok wayang dengan kawan biasa kan? Even tak sebest lepak dengan kawan baik, tapi still seronok kan? Ya, macam tu la juga dengan Prama ni. Segalanya tak berkaitan dengan love. Segalanya adalah based on dunia sebenar (Love-love ni dunia khayalan je). Ya, sebab Pragma adalah lebih realistik.

For Pragma;
  • Both pasangan tak mementingkan sangat cinta.
  • Amat bertentangan dengan Mania.
  • Tak sepenuhnya rasa the passion of love.
  • Mostly berkekalan. Tapi juga ianya based on jodoh.
  • Kalau tak berkekalan, mostly di sebabkan oleh orang ke tiga.

Apa pun, aku harap perasaan yang aku ada masa mula-mula bercinta akan kekal sampai ke tua.

Storge (Friendship)

Cute single girl can't be friends dengan cute single boy. Ya, that is so wrong. Super wrong. Actually, of course you guys boleh jadi kawan baik. TAPI, tapi hanya bila si lelaki pandai mengawal perasaan dia. Chance si perempuan akan jatuh cinta kat kawan dia adalah lower dari 5%*. Sebab once si perempuan dah set yang si lelaki tu hanya kawan biasa, maka, amat susah bagi dia untuk fall in ewwww. Tapi bagi lelaki, adik angkat tak rasmi pun dia boleh jatuh cinta. Apatah lagi kawan biasa, kan? So, chance untuk lelaki jatuh cinta kat kawan perempuan dia adalah almost 60% which is huge percentage. Well, itu pendapat aku lah. Tapi dalam dunia ni, tak ada benda yang mustahil.


But, korang tau tak. Once kawan baik bercinta, it's gonna be awesome. Well, ada yang suka bercinta dengan kawan. Dan ada yang suka bercinta dengan someone yang romantik. Well, most of the time, its gonna be both and we called it as Storge Love. Percintaan yang romantik yang based 100% on persahabatan. I said 100% based on persahabatan. Kalau bab lelaki mintak no phone dengan alasan nak 'berkawan' tu, itu dah kira lain. Itu bullshit.

Things about storge-eww ni adalah:
  • Tak pandang fizikal.
  • Lebih rasional dan utamakan kebahagiaan bersama.
  • Tahu pasal pasangan dengan lebih detail.
  • Boleh terima almost semua keburukan pasangan.
  • Kekal lama atau tak tu based on jodoh. Tapi most of the time, kalau dah bersama, akan kekal.
  • Tapi, once dah putus, akan jadi complete stranger. Susah untuk berkawan balik.
  • Bercinta dengan relax. Most of the time, tak ada cemburu buta dan etc.


Actually, penting sangat ke love eww-eww ni? Bertarik rambut kerana seorang lelaki. Bertumbuk kerana seorang perempuan dan berciuman kerana sebuah KLCC. Kenapa sampai macam tu sekali? Dan yang tak boleh blah, kenapa bila bercinta je, semua orang expect nak cari percintaan yang super romantik?  Romantik macam Romeo and Juliet? Lagi pun, peh-lis, korang ingat Romeo tu wujud ke?

Wait. What? Romeo tu wujud? Well, kalau betul la Romeo tu wujud, maka Romeo adalah lelaki ke dua paling romantik di dunia. Dan korang tahu tak siapa lelaki nombor satu paling romantik di dunia? Actually, aku pun tak tahu siapa dia. Tapi aku dengar, dia ahli Terfaktab.

So, jenis percintaan macam mana yang korang prefer and which one are you?



Wonderwall


Ayat dia hari ni memang sound lain macam. Gua tengok dia asyik kesat air mata. Muka toye macam nak kena bagi bang-bang sepam dua.

"Ah sial la ni, gua benci tengok dia nangeh", kata gua dalam hati.

"Ha, kau pergilah tinggalkan aku, biar aku mati kat sini, kau bukan peduli pasal aku lagi pun!!", jerkah dia dengan emosi.

Gua rasa nak tampar je. Apahal? Mourning period ke hape dak ni? Takkan sebab facebook, nak jadi macam Empire Strikes Back. Takkan sebab tak dapat beli choki-choki, lu nak emosi melampau? Apa lu ingat muka gua macam choki-choki ke? Kimakkk!!

"Eyyy, apa marah-marah ni, tak syok lah, sampai nangis-nangis, meh aku kesatkan air mata", tutur gua dengan harapan mahu menamatkan tsunami yang melanda.

Muka dah merah. Menahan sedih. Hingus menjejeh. Aaa yang part hingus tu saje wa tambah.

"Dah berapa lama kau dengan aku? Lamaaa kau tau tak! Kau ingat aku nak blah mcam tu je? Tak la. Aku sentiasa ingat kau lah. Nanti aku kontek la kau", gua cuba meyakinkan. Jadi hero. Fakkoof!! Gua geli.

"Kau fikir aku ni apa? Siapa aku bagi kau? Aku bukan kawan kau lah. Jangan buat aku macam kawan-kawan kau sedangkan aku yang sentiasa di sisi kau. Ingat sikit!!", ayat balas dia buat gua rasa terfaktab.

Ah sialan ayat ni, gua wonder, majoriti perempuan akan keluarkan ayat 'siapa saya bagi awak' ni sebagai last-kill shot. Demmm. Terkena gua.

Gua tak reti dah nak cakap apa lagi. Serabut otak gua kalau benda-benda cinta ni jadi bahan. Ah, maderfaker ini semua. Cinta dan relationship je ponn. Apahal nak jadi serius macam Adammaya?? Come on lah.

Last-last gua dah takde arah, gua cakap, dalam kegelian tapi dengan tanggungjawab dan ikhlas.

"Aku tetap cintakan kau walaupun aku bukan yang kau kenal lagi"

Gua berlalu. Sambil mengimaginasikan dengan sendiri lagu Wonderwall.



Today is gonna be the day
That they're gonna throw it back to you
By now you should've somehow
Realized what you gotta do
I don't believe that anybody
Feels the way I do about you now

Backbeat the word was on the street
That the fire in your heart is out
I'm sure you've heard it all before
But you never really had a doubt
I don't believe that anybody feels
The way I do about you now

And all the roads we have to walk along are winding
And all the lights that lead us there are blinding
There are many things that I would
Like to say to you
I don't know how

Because maybe
You're gonna be the one who saves me?
And after all
You're my wonderwall

Today was gonna be the day
But they'll never throw it back to you
By now you should've somehow
Realized what you're not to do
I don't believe that anybody
Feels the way I do
About you now

And all the roads that lead to you were winding
And all the lights that light the way are blinding
There are many things that I would like to say to you
I don't know how

I said maybe
You're gonna be the one who saves me?
And after all
You're my wonderwall

I said maybe
You're gonna be the one who saves me?
And after an
You're my wonderwall

Said maybe
You're gonna be the one that saves me
You're gonna be the one that saves me
You're gonna be the one that saves me