Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2010

3 rahsia perempuan yang lelaki patut tahu

Imej
Salam. Sebenarnya entri ni mungkin akan sedikt sebanyak sama dengan website lain di luar sana, aku baca fikir dan keluarkan dari pandangan aku sendiri. Fullstop. Perempuan, salah satu ciptaan terindah yang di kurniakan Allah di atas muka bumi ni. Tetapi amatlah sukar untuk kita para lelaki memahami mereka. Hukum alam la ye, sesuatu yang elok cantik itu mestilah susah. Tapi dengan memahami apa yang perempuan mahu pasti akan memudahkan korang menambat hati mereka(dah macam doktor cinta plak). Ibarat kata pepatah “ Sekeras keras batu dapat dihancurkan oleh titis air yang lembut”. Bak kata orang utara “biaq kena dengan cara!”. 1) Pertama sekali, boleh jugak kita katakan akar bagi topic ini. Perempuan sangat sukakan sesuatu yang romantik. Pergh, geli kot ngan perkataan romantik kan? Tapi itulah hakikatnya wahai kaum adam seluruh alam! Korang jangan pikir romantik ni hanya menjurus kepada situasi seperti makan malam bersama, ditemani kehangatan lilin yang menyala(pergh ayat~). …

Siri Surat Cinta Pilihan : Surat Untuk Kekasih di Oversea

Imej
Mengutus surat bukanlah jalan yang popular lagi dalam percintaan masa kini. Kerana wujudnya medium komunikasi yang mudah seperti panggilan telefon, SMS, e-mel dan live-video telah menyebabkan pengutusan surat di pandang sepi. Kesannya, ramai antara kita sudah tidak pandai mengutus surat walaupun mendapat gred A dalam Bahasa Melayu. Selaras dengan perkembangan ini, kami di Terfaktab akan membantu anda dengan memperkenalkan siri baru iaitu Siri Surat Cinta Pilihan sebagai jalan rujukan untuk di kongsi bagi membantu para pencinta menulis surat yang baik untuk mengharmonikan hubungan percintaan.

Semoga dengan medium alternatif ini, kalian akan mendapat faedah bersama.

..........................................

Surat Cinta Pilihan Minggu Ini.



Mohd Affan Ngasri
9-3-4,
Kondominium Sri Selasih,
Jalan Wilson, Bandar Baru Puchong
53490 Puchong,
Selangor Da Great.


Kehadapan Nurul Hafizah Zainal yang di rindui, semoga awak dalam keadaan kool sentiasa di samping sejuknya musim salji yang melanda M…

Just this once. Because you're hot.

Imej
Imagine.

Having a guy/girl you you had a crush on for YEARS finally agrees to be with you.
Imagine he is as HOT as your favorite movie star--or better yet, A MOVIE STAR.(Danish? Surihani? Lebouf? DCaprio? anything)

So I ask you,

How much are you willing to bend over your principals for the one you really like?

Would you let him/her hold your hand?

Grope you?

Kiss you?

Spend a night with you?

You'll say: of course not, I'll never blowjob anybody before marriage! But do you REALY mean it?

What if (to you), he's the one?

I know people who swears to god she/he won't even let a man walk over her but as soon as she/he falls in love-POW! Late nights and sleepovers. who hoo!

yeah, I know he's hot (in your eyes) but...

Is it worth it?

Think about it. Like really think.

And give your honest confession here.


Siri Tafsiran Jantan : Perempuan Show-Off

Imej
Perhatian : Tafsiran kali ini lebih berat, serius dan bakal mengundang kontroversi. Maka bacalah dengan serius.
Pengenalan

Show-off (atau kata terjemahannya, menunjuk) dalam pemerhatian adalah merujuk kepada penyerlahan gaya, lifestyle, aset dan fashionitas yang ada pada diri kepada mata umum.

Intipati yang ada pada perempuan show-off adalah berbeza dengan perempuan nakal seperti dalam tafsiran lepas. Bahkan, perempuan show-off langsung tiada kena mengena dengan perempuan kekwat dan pontianak harum sundal malam, tetapi separuh dari perempuan show-off boleh bertukar menjadi perempuan liar. Dan subjek tafsiran perempuan show-off ini lebih di tumpukan pada perempuan berbangsa Melayu secara subjektif. Bangsa lain, tidak valid.

Defiance, unstoppable, and more demanding in various lifestyle.

Lazimnya, lelaki amat tergila-gila mahu menjadikan perempuan show-off sebagai teman wanita kerana tarikan keseksian, namun bila sampai bab perkahwinan, akan ada sedikit keraguan bila menyentuh hal-ehwal …

Jangan Suka Seseorang Hanya Kerana Dia Suka Kat Anda.

Imej
Assalamualaikum
The Otai.
Okay-okay tajuk lebih sesuai rasanya kalau "Don't love someone just because he/she loves you". but nevermind. Lets get this thing straight to the point. Lets talk about cakap orang tua-tua yang ni. But lah kan, bila di fikir-fikir balik, dah agak lama aku tak tulis pasal love-love ni. Readers aku pun dah banyak yang tak tanya pasal love-love dah. Mungkin takut aku sound kot. Ah korang. Selagi korang comel, aku tak akan sound punyalah. Jangan risau. Oh, bila aku cakap 'comel', aku maksudkan perempuan sahaja yea. Lelaki, jangan nak mengada-ngada.

So, you guys believe on "Love the one who loves you. Not the one that you love."? Well, personally, i am not really into this quote. Quote ni biasanya di lemparkan kat seseorang yang dah reject korang, mungkin? Love the one who loves you, not the one that you love is really just like "bertepuk sebelah tangan"


Contohnya

"I don't get it, why would you want to force yourse…

Siri Tafsiran Jantan : Perempuan Nakal

Imej
Perempuan nakal boleh di klasifikasikan sebagai separa perempuan liar, separa perempuan muslimah, dan separa perempuan jiwang.

Ia berada di posisi tengah-tengah. An average stereotype due to an expression of women's attitude.

Berkawan dengan perempuan nakal umpama macam berkawan dengan sesama jantan. Maksud lebih jelas, situasi berkawan antara lelaki dan lelaki lebih kurang sama antara lelaki dan perempuan nakal.

Contoh stereotype.

1. Member lelaki adalah kaki jamming. Manakala, sebilangan besar perempuan nakal juga boleh bermain alat muzik.

2. Member lelaki adalah kaki futsal. Dan, ya! perempuan nakal juga boleh menyepak bola dan paling penting, bergiat cergas dalam sukan terutamanya tenis dan bola jaring.

3. Member lelaki adalah kaki menganjing/mengutuk. Perempuan nakal juga sebilangan besarnya kaki troll orang, dan kaki stalker yang super pantas mendapatkan info dan gosip.

4. Member lelaki adalah kaki blue. Hmm, setakat ini dalam pemerhatian, majoriti perempuan juga menonton po…

Kawan VS Kekasih. Pilih yang Mana?

Imej
We will.
Kawan amat penting. Susah nak cari kawan yang betul-betul sekepala dengan kita. Kawan yang kita boleh luahkan perasaan bersama-sama tanpa perlu risau akan kebocoran rahsia yang dikongsikan. Kawan yang sentiasa memberi pandangan yang jujur tentang diri kita. Dimana kawan yang kita melakukan aktiviti bersama. Mengulangkaji pelajaran bersama, pergi ke kelas bersama, lepak-lepak bersama, mandi bersama dan tidur bersama...erm...dan erm pergi ke kelas bersama.

Susah kan nak cari kawan yang macam tu. Tapi. (Ya mesti ada tapi-tapi kan yang macam dalam drama melayu kan.)

Tapi, korang semua sebenarnya setuju dengan aku. Just korang taknak mengaku. Awek/Bf semamngnya akan lagi penting dari kawan.

Hard way
Kita asyik dengar kawan susah dicari. Kawan sukar diganti. Awek pulak mudah dicari. Berlambak-lambak nak-nak ratio girls kat dunia ni adalah 2:1.. Ceh. Tu semua bulls*

Entah lah. Mungkin aku silap pasal awek lagi penting dari kawan.

Well, cuba korang jawab soalan-soalan dibawah dengan j…

On The Rebound

Imej
Kebanyakan articles kat sini banyak cerita pasal lelaki itu, perempuan ini (ceh, macamlah dah banyak entries pulak kan?). So, siapa nak cater manusia-manusia yang baru got out of a relationship? Yang tengah dok nangis, dok pening, dok rindu pada ex masing masing? In other words, those who are on the rebound.
Fret not. Fasten your topi keledar. I am taking you out.
Sebagai seorang perempuan yang dah beberapa kali tercampak/dicampak keluar dari a few relationships dengan makhluk bernama lelaki, gua akui susah sebenarnya nak completely ignore that emptiness yang kita rasa bila dah break. Dulu, ada juga orang yang nak wish "good morning sayang", or "dream of me tonight baby" - tapi, sekarang handphone tu dah boleh buat penyendal pintu. Tak ada orang nak hantar message lagi.
Oh sedihnya. Lepas tu air mata pun mula mengalir. Oh sedihnya oh sedihnya oh sedihnya.. Kenapalah dia buat maca.... panggg!
Sorry, naik motor macam ni jangan nak lentok lentok. Gua lempang sekor sekor …

Pengajaran Malam Tadi

Imej
Situasi 1

Gua : Arsenal kalah ayang, terfaktab orang kali ni kena bahan dengan member.
Alexia : Padan muka, kalau awak teman saya dari tadi kat lab, mesti awak tak kena bahan.
Gua : (diam...malas nak beta balik)
Situasi 2

Gua : Lee Chong Wei menang tau tadi.

Alexia : Ha? Dia kalahkan Lin Dan ke?
Gua : Tak ah, baru semi-final, nanti final jumpa Lin Dan lah.
Alexia : Ala, kalau menang pun, bukan awak datang lab awal pun, pergi lah berseronok.
Gua : (diam lagi, malas nak beta lagi)
Situasi 3

Lagu Mawi berdendang di radio kereta sewaktu perjalanan pulang.
Alexia : Senyap dah Mawi sekarang, apa cerita dia eh? Orang kampung awak kan?
Gua : Senyap lah, kena kerja. Cari duit, bini dia maintenance tinggi.
Alexia : Betul betul, make-up dia lagi. Tu tak campur maskara lagi.
Gua : Sebab tu saya tak nak cari makwe hot-hot. Maintenance tinggi bila dah kahwin. Awak sorang ni dah cukuplah buat saya tak keruan. Awak lah madu, awak lah racun.
Alexia : Terima kasihhh (nada orang ngantuk) Besok tengoklah bola lagi.
Gu…

Keadaan Tidak Selamat.

Imej
Salam manis dari gua.

Gua berbesar hati dengan idea si Alexiaaqram ni mula-mula bila dia nak menubuhkan Terfaktab. Sebab boleh jadi rujukan masa depan kalau ada masalah. Okay. Betul dak apa gua cakap? Kalau orang lain tak mau baca, biar gua baca sendiri. Sekurang-kurangnya siri Terfaktab ni boleh mengalahkan buku arjuna dari marikh dan gadis dari zuhrah. Kah-kah-kah-kah.

Harini gua nak bercakap pasal hubungan dua orang lelaki-perempuan. Lu'olls perasan dak ada satu perasaan yang paling kuat dalam hubungan lelaki-perempuan selain daripada ego? Lu'olls cuba teka. Yelah. Ego tu takleh nak kata apa lah. Akibat berebut remote control TV sebab si lelaki nak tengok game sepak takraw final sukan asia Malaysia lawan siam dan si perempuan pulak nak tengok filem hindustan pada waktu yang sama. Akibat? Setakat diam takmau cakap. Lepastu rindu. Tapi still tanak cakap. Ego.

Tapi gua bukan nak sembang pasal Ego. Sebab Ego ni lu'olls boleh google je Ego. Bernasib baik, Yamaha Ego yang kel…

Welkem 2 da klab!

Imej
Dalam tempoh dua hari ini, Terfaktab United berjaya mengikat kontrak bernilai hampir 150juta pound untuk membeli pemain baru menyertai Terfaktab United. Nilai ini pastinya tiada tandingan. Memecahkan nilai Kristiano Runaldo mahupun juga El Maximus.
Berita baik ini pastinya memberi semangat baru kepada pemain tua bangka Terfaktab United, lain tak bukan Shafiq Cikarito. Berikut temubual yang sempat di catat bersama Shafiq Cikarito ;

"Pastinya dengan kehadiran Mr.K dan Predator J.Abdullah mampu menyerap tekanan para pasangan bercinta yang tercari-cari arah. Ini penting dalam memastikan Terfaktab United kekal klasemen di galaksi blogsfera"

Ya, pemain baru itu ialah Mr.K yang mistirius dan Predator J.Abdullah di mana masing-masing merupakan heroic icon di kampung masing-masing.

Mr.K merupakan pemain yang misteri. Gerak langkah penulisannya kerap memeningkan pihak lawan. Pasti ramai yang akan menanyakan soalan cinta misteri kepada dia. Ilmu apa dia pakai, wallahualam kami pun tak t…

This is probably not an education for unnormal people.

Imej
'Nak jugakkk' tu aku bagi tajuk dalam english. Bajek kool lah? Padahal english aku time SPM sikit lagi untuk tak melayakkan aku ke matrikulasi dulu.
Eyh, sebut matrikulasi. Mai sini aku nak bercerita tentang sebuah skrip yang sama di ulang-ulang setiap generasi bagi mereka yang pernah menjejak-kan kaki ke matrikulasi.

Aku sendiri tak paham bila seseorang itu masuk ke matrikulasi, kenapa jadi shock-culture dalam bercinta? Adakah kerana matrikulasi sekadar tempat cinta monyet?

Ini persoalan yang sebenarnya bermain dalam kepala aku dulu setelah aku keluar dari matrikulasi. So, sekarang aku cungkilkan untuk kamu semua nilai sama ada benar atau tak skrip nya sentiasa berulang.

1.Lelaki yang berasal dari sekolah lelaki seperti sekolah MCKK, SDAR mahupun English Collage adalah golongan yang paling cepat kena shock-culture di matrikulasi bila berjumpa dengan perempuan cantik, hot mahupun secomel muncung itik.

Fakta atau auta?

Berdasarkan pemerhatian aku dan beberapa pendapat dari orang…

1001 Masalah. Lelaki VS Perempuan. Edisi Lelaki.

Bila bicara tentang lelaki dan perempuan, pasti ada yg duduk termanggu di depan. Puak lelaki mengibarkan bendera mereka dan perempuan dengan bendera mereka. Pasti tidak selesai masalah ini. Dengan perasaaan ego yang terperap dalam hati, dengan tidak pernah mengakui kesilapan diri, pasti sampai kiamat pun kau dan aku akan membenci.

Allah SWT mencipta manusia dengan pelbagai jenis kecantikan luaran, dan dalaman. Ada yang positif dan negatif. Ia membuatkan tubuh kita melengkapi satu sama lain. Sudah punya ungkapan sendiri yang di sebut sejak berabad lamanya, "no one is perfect" dan ungkapan kita sendiri "tiada yang sempurna melainkan-Nya." Kita sudah pasti tidak sempurna.

Seperti lengkapnya cas positif dan negatif yang saling memerlukan antara satu sama lain untuk menjadi neutral, seperti perlunya Holes untuk electrons terus bergerak di dalam zarah, begitu juga kita manusia. Jika kita punya kelemahan diri, pastinya akan wujud kelebihan yang akan membuka ma…

Hal Cemburu Pulak Dah!

Imej
Gambar hiasan. "Hai awekku. Aku ada di sini."
Gua pernah jumpa/dengar/kenal dengan lelaki yang kuat cemburu nya dengan makwe dia. Cemburu dia MasyaAllah. Kalah cemburu seorang anak kecil dengan mak dia bila mak dia usik-usik dukung anak kecil lain. Dalam kepala dia direct je neuron-neuron aktif, bila satu-satu benda tu jadi, terus ke hati dia dan dapat satu benda yang di gelar cemburu.

Okay ini bukan kelas sains nak jadi pandai. Gua cuma cakap berdasarkan otak minimal gua.

Selalunya lelaki jenis macam ni naik cemburu dia bila makwe dia tadi melepak dengan lelaki lain. Ada yang jenis macam ni. Mereka lepak ramai-ramai. Dalam enam orang. Dalam tu, 4 perempuan, 2 lelaki. Okay. Jenis macam ni pun ada juga yang jeles. Pedaah ni. Dalam kepala otak dia, tambah-tambah dua orang lelaki tadi single plak. Mesti laki tu nak target makwe dia. Adoiyai bak kata zahirlunatik.

Yang melepak bertiga tu lain macam jugak. Dua perempuan satu laki. Dia kenal perempuan seorang lagi. Pe…

Love Lesson For Men 505

Imej
Nak ke tak nak?
Situasinya malam, kamu sedang sibuk menyiapkan proposal untuk pembentangan projek lagi 2-3 hari. Kemudian, makwe kamu yang sedang kelaparan menelefon kamu untuk menceritakan dirinya lapar.

Dia menceritakan kelaparan yang di alaminya, kepenatan dia bekerja sepanjang hari. Tekanan dia di bebel oleh bos yang mentaliti kampung. Habis dia bercerita, dia bertanyakan kepada kamu ;

"U dah makan?"

Lalu, kamu menjawab ;

"Dah, I tengah sibuk ni", menjawab dengan nada sibuk.

"Ok lah macam tu, I pergi makan sorang-sorang", lantas dia meletakkan telefon, menamatkan panggilan. Kamu terkedu dengan tamatnya panggilan telefon tanpa di habisi dengan perkataan 'i love u' seperti biasa.

Korunk rasa, apa yang tak kena di sini?
.........................................................................................................

Baiklah, mari sini abang-abang, aku nak bergebang.

Seperti yang kita pernah pelajari dalam love lesson lepas mengenai perila…