Isnin, November 29

3 rahsia perempuan yang lelaki patut tahu

Salam. Sebenarnya entri ni mungkin akan sedikt sebanyak sama dengan website lain di luar sana, aku baca fikir dan keluarkan dari pandangan aku sendiri. Fullstop. Perempuan, salah satu ciptaan terindah yang di kurniakan Allah di atas muka bumi ni. Tetapi amatlah sukar untuk kita para lelaki memahami mereka. Hukum alam la ye, sesuatu yang elok cantik itu mestilah susah. Tapi dengan memahami apa yang perempuan mahu pasti akan memudahkan korang menambat hati mereka(dah macam doktor cinta plak). Ibarat kata pepatah “ Sekeras keras batu dapat dihancurkan oleh titis air yang lembut”. Bak kata orang utara “biaq kena dengan cara!”.
1) Pertama sekali, boleh jugak kita katakan akar bagi topic ini. Perempuan sangat sukakan sesuatu yang romantik. Pergh, geli kot ngan perkataan romantik kan? Tapi itulah hakikatnya wahai kaum adam seluruh alam! Korang jangan pikir romantik ni hanya menjurus kepada situasi seperti makan malam bersama, ditemani kehangatan lilin yang menyala(pergh ayat~). Ya memang betul itu romantik, tapi tak semestinya korang perlu tunggu waktu-waktu tertentu untuk tunjukkan korang tu romantik. Sebenarnya romantik sebenar yang aku nak sampaikan disini adalah memuja seseorang perempuan itu. Jangan salah faham bukan nak puja-puja ajaran sesat oke. Jangan sampai begitu sudah. Korang dah besar mesti boleh paham. OK, Perempuan mahukan perhatian! Ingat tu perhatian ye. (Pandai aku bercakap ye :p) Tunjukkan kepadanya yang korang sukakan beliau. Layan beliau seperti beliau adalah segalanya eh maksud aku bagai dia sahaja perempuan yang korang kenal dan mahukan yang berada dihati sanubari korang. (tapi jangan plak bila dah dapat korang buat tak tahu plak tak macam mula-mula mengorat..hish!). Nak jadi romantik a.k.a. memuja si dia senang saja seperti kacang goreng je.
  1. Puji sajalah! tak kan nak kena ajar haha.
  2. Kalau dia offer nak tolong korang untuk melakukan sesuatu, jangan lupa katakan dia sangat baik dan bla bla bla(guna kreativiti ye).
  3. Kalau dia buat sesuatu kepada anda(cth; cupcakes ke, tolong buat assignment korang ke), Berikan dia satu nota kecil sudah cukup menyatakan yang korang hargai beliau. Atau puji la sikit macam “wah! awak ni the best among the best la! “. Gunakan kreativiti masing-masing.
2) Kedua dekati si dia dengan motif korang ni sangat mengambil berat tentang dia. Bukan buat-buat, tapi korang memang mahukan dia kan? mesti dah ada rasa sayang, jadi maksud aku korang kena tunjukkan sikap ambil berat korang tu, jangan ego, tak nak tunjuk konon. Padahal dalam hati meronta-ronta. Korang jangan tipu aku la, aku pon lelaki.hehe Antara idea untuk tunjukkan korang ambil berat adalah:
  1. Tolong beliau jika beliau ada masalah(tanpa merungut. Ikhlas la beb! bukan dengan niat nak mendapatkan dia!).
  2. Ajar beliau menjahit ke(kalau korang pandai menjahit macam aku :p).
  3. Tanya beliau sihat ke, dah makan ke.
  4. Ajar beliau membina laman web.hahahaha
  5. Tanya beliau dah sembahyang ke belum! kalau belum babab montot! eh jangan!! anak dara orang tu. Kang korang yang kena babab ngan encik misai a.k.a. abah si dia(kalau bapak mertua je mesti bayangkan ada misai macam sarjan misai).
Yang penting adalah korang lakukan semua ini dengan ikhlas. Perlu ada kesabaran yang tinggi tambah-tambah beliau adalah seorang yang pemalu(wanita melayu terakhir la katakan). Semua langkah berikutnya akan menjadi bertambah senang jika korang dah menjadi seorang yang istimewa pada beliau.
3) Perempuan lazimnya lebih menyukai lelaki yang nampak lelaki. Korang tapi bukan lelaki yang ganas yang dalam kepalahotak hanya ada perkataan gaduh ja. Lelaki yang boleh berdikari, yang boleh hidup sendiri tanpa bantuan sesiapa(Bukan lelaki manja yang suka duk bawah celah ketiak mak). Yela, lelaki yang boleh menyara dia bila dah kawen. Yang bertanggungjawap. Antara ciri-ciri lain adalah lelaki macho yang tak buat-buat macho. Lelaki cool yang tak buat-buat cool dan banyak lagi korang kena analisis dulu. Setiap orang ada skill masing-masing. Gunakan kreativiti anda. Ok, yang paling penting jadilah diri korang sendiri. Jangan hipokrit semata-mata mahu memikat gadis pujaan hati. Kalau korang hipokrit, sampai bila korang mampu nak hipokrit? Bila pecah tembelang mula la buat perangai yang ada kalanya lebih teruk dari beruk di hutan.

Bersambung……..

p/s: aku bukan playboy..haha cuma berkongsi pengalaman dan pengetahuan.

Ahad, November 28

Just this once. Because you're hot.

Imagine.

Having a guy/girl you you had a crush on for YEARS finally agrees to be with you.
Imagine he is as HOT as your favorite movie star--or better yet, A MOVIE STAR.(Danish? Surihani? Lebouf? DCaprio? anything)

So I ask you,

How much are you willing to bend over your principals for the one you really like?

Would you let him/her hold your hand?

Grope you?

Kiss you?

Spend a night with you?

You'll say: of course not, I'll never blowjob anybody before marriage! But do you REALY mean it?

What if (to you), he's the one?

I know people who swears to god she/he won't even let a man walk over her but as soon as she/he falls in love-POW! Late nights and sleepovers. who hoo!

yeah, I know he's hot (in your eyes) but...

Is it worth it?

Think about it. Like really think.

And give your honest confession here.

picture unrelated. this guy ain't hot at all.

Sabtu, November 27

Siri Tafsiran Jantan : Perempuan Show-Off

Perhatian : Tafsiran kali ini lebih berat, serius dan bakal mengundang kontroversi. Maka bacalah dengan serius.

Pengenalan

Show-off (atau kata terjemahannya, menunjuk) dalam pemerhatian adalah merujuk kepada penyerlahan gaya, lifestyle, aset dan fashionitas yang ada pada diri kepada mata umum.

Intipati yang ada pada perempuan show-off adalah berbeza dengan perempuan nakal seperti dalam tafsiran lepas. Bahkan, perempuan show-off langsung tiada kena mengena dengan perempuan kekwat dan pontianak harum sundal malam, tetapi separuh dari perempuan show-off boleh bertukar menjadi perempuan liar. Dan subjek tafsiran perempuan show-off ini lebih di tumpukan pada perempuan berbangsa Melayu secara subjektif. Bangsa lain, tidak valid.

Defiance, unstoppable, and more demanding in various lifestyle.

Lazimnya, lelaki amat tergila-gila mahu menjadikan perempuan show-off sebagai teman wanita kerana tarikan keseksian, namun bila sampai bab perkahwinan, akan ada sedikit keraguan bila menyentuh hal-ehwal berkaitan kerohanian.

Mengenali stereotype Perempuan Show-Off

1. Berbikini secara two-piece di pantai dan kolam renang adalah perkara biasa, bergaya, super-natural dan wajib dalam kamus perempuan show-off. Perilaku yang seringkali dilihat dalam aksi kolam renang ialah men-DADA-kan diri sewaktu berjalan di hadapan pengunjung lelaki.

2. Dalam prinsip berpakaian, di terapkan pepatah "Less is more better". Iaitu, berpakaian kurang kainnya adalah lebih baik, menonjol, tertawan, dan senang di pakai kerana tidak merasa panas di tengah kota serba panas di Kuala Lumpur. Tahan sejuk walau dalam air-cond mahupun hujan kerana mungkin lapisan kulit yang cerah dan gebu mereka tebal seperti beruang kutub utara.

3. Perfume yang di pakai oleh perempuan show-off adalah lain daripada yang lain. Berdasarkan pendapat ahli kimia Dr Norazlin Jaafar dari Over The Sea Science University, gabungan perfume dan pheromones yang ada pada perempuan show-off adalah unik dan berbeza dengan jenis-jenis perempuan lain. Seolah-olah, untuk mengenali perempuan show-off, ada bau-bauan tertentu yang mewakili diri perempuan show-off. Hanya mereka yang mempunyai deria hidu yang kuat sahaja mampu mengenali inner-esteem seseorang perempuan show-off. Tidak hairan jika di lihat, perempuan show-off lebih kedepan dalam bersosial kerana pheromones mereka adalah jarang di temui berbanding jenis-jenis perempuan yang lain.

4. Bila menyentuh emosi yang ada pada perempuan show-off, para pakar lebih cenderung mendefinasikan sebagai unpredictable to secure. Ini kerana, berdasarkan kajian kes-kes semasa dari tahun 2002-2009. Golongan perempuan show-off adalah yang paling banyak terjebak dalam kes bunuh diri. Emosi mereka banyak di lampiaskan dalam ringgit kasorga, after-party, muzik boom-boom, plastic drugs, sex in the city, dan yang paling popular, halucination by an alcohol.

5. Sukakan arena nyanyian dan tarian. Hasil titik peluh latihan intensif di kelab-kelab malam terkemuka pada hari rabu dan sabtu. Rancangan tv kegemaran semestinya American Idol, American Next-Top Model, Glee dan tak lupa juga Blogger Boy. Mendambakan Sazzy Falak, Fazura dan Juliana Evans sebagai idola di Malaysia manakala Victoria Beckham, Scarlett Johanssen dan Tyra Banks sebagai monopoli dambaan idola luar negara.

Kelebihan dan kekurangan bercinta dengan Perempuan Show-Off.

Kelebihan

1. Glamour dan serba Illuminiti.
Natijahnya, populariti seorang lelaki akan mencanak hebat secara total bila bercinta dengan perempuan show-off. Rasa bangga itu tidak di nafikan ada pada seseorang lelaki yang berjaya mengkambing hitam kan perempuan show-off apatah lagi kalau lelaki itu kurang kacak dan sering menjadi bahan ejekan dalam perbualan masa lapang. Ini seiring dalam perjuangan Illuminiti yang mahu menerapkan nilai populariti lebih dari nilai cinta berdasarkan buku "Protocol Lifestyle To Bring Glory of Secret Society" karangan J.Eusobio Mason.

2. Menuju ke arah kebebasan mutlak.
Relatifnya, istilah kebebasan merupakan satu idaman para lelaki. Kebebasan mengaplikasikan apa yang di tonton dalam porno. Kebebasan mengamalkan prinsip yang di di utarakan Barney Stinson dalam How I Met Your Mother. Mahupun kebebasan melakukan apa yang di larang dalam norma timur seperti two-ways flirting dan scandal post-relationship. Ini semua boleh di lakukan bila berteman-wanita-kan perempuan show-off. Easy come and easy go.

3. Medan ujian menguji kelakian sebelum perkahwinan.
Faham-faham saja. Belum try belum tahu, dah try belakang cerita. Ini semua berlaku kerana kesan dari kehangatan dan kerupawanan perempuan show-off. Bagaimana seseorang itu berjaya memancing perempuan show-off ke medan ranjang. Masih dalam kajian intensif dan akan dibentangkan dalam tafsiran lain.

4. Sesuai untuk lelaki yang dalam fasa rebound.
Nah, ini lah peluang untuk berfoya-foya dan menjerumuskan diri ke lembah maksiat tanpa had yang di hasut oleh Satan&Friends Ptd Ltd. Seseorang lelaki itu boleh menghanyutkan perasaan kekecewaan itu dengan siri-siri adegan berkasih sayang gaya eropah yang jarang-jarang di tunjuk dalam filem-filem Melayu melainkan dalam video "Dia Pilih KLCC Dowhh".

Kekurangan

1. Kurangnya nilai kejujuran.
Bak kata Penulis.Sahaja. Cinta plastik. Cinta yang hanya di pandang dari segi luaran sahaja, tak lebih tak kurang dan digunapakai seperti tisu wanita pakai buang. Tiada erti dalam konteks setia mahupun komitmen dan tanggungjawab bersama. Ayat yang popular di mana sering di guna pakai oleh perempuan show-off kepada lelaki yang gagal memuaskan permintaan mereka ialah, "Kalau takde duit nak sara aku, go fuck yourself dan gentel lah telur tu sendiri sampai mampos!" ataupun "Mana ada berusehe (berusaha), jual burger je macam mana nak dapat duit banyak?"

2. Penyakit luaran dan dalaman terhadap lelaki.
Bukan sekadar untuk memungkin-kan diri terkena siflis, HIV mahupun Gangren. Penyakit dalaman atau penyakit rohani lebih kronik. Tiada lagi sejadah. Dan ada satu penyakit dalaman baru yang paling kritikal telah di jumpai kini iaitu cari penyakit, yakni suka berlagak tak kena tempat, cakap besar dan suka-suka hati untuk nak rendah-rendahkan teman wanita orang lain sebab mentang-mentang teman wanita dia tak cukup kain. Cari penyakit adalah penyakit yang akan merasa sakit sebab di belasah. Eksyen tunjuk juara bak orang utara kata.

3. Pintu neraka on-call 24jam.
Allah Maha Kuasa, Manusia Takde Kuasa. Allah Tak Lupa, Manusia suka buat-buat lupa. Allah itu wujud, tapi lelaki yang barua buat macam Allah tak wujud. Allah itu maha perfect, tapi lelaki yang bongok selalu kata kat perempuan show-off "U memang paling perfect bila seksi".

Fikir-fikirkan lah dan selamat beramal.

Discussion yang boleh di buat dari tafsiran ini ialah ; Terpulang pada seseorang lelaki itu untuk memilih perempuan mana yang elok untuk di bawa nya bertemu ibu bapa dan yang penting untuk di pertemukan dengan Allah. Nak bawa perempuan yang serba cukup kain atau yang tak cukup kain? Nak bagi Tuhan dan mak bapak happy atau murka? Ayat mudah, iman tak kuat, jangan bercinta.

Muaxx!

p/s :semua gambar di cedok dari beautifulnara dan mencapap dot blogspot

Khamis, November 25

Jangan Suka Seseorang Hanya Kerana Dia Suka Kat Anda.

Assalamualaikum

 The Otai.

Okay-okay tajuk lebih sesuai rasanya kalau "Don't love someone just because he/she loves you". but nevermind. Lets get this thing straight to the point. Lets talk about cakap orang tua-tua yang ni. But lah kan, bila di fikir-fikir balik, dah agak lama aku tak tulis pasal love-love ni. Readers aku pun dah banyak yang tak tanya pasal love-love dah. Mungkin takut aku sound kot. Ah korang. Selagi korang comel, aku tak akan sound punyalah. Jangan risau. Oh, bila aku cakap 'comel', aku maksudkan perempuan sahaja yea. Lelaki, jangan nak mengada-ngada.

So, you guys believe on "Love the one who loves you. Not the one that you love."? Well, personally, i am not really into this quote. Quote ni biasanya di lemparkan kat seseorang yang dah reject korang, mungkin? Love the one who loves you, not the one that you love is really just like "bertepuk sebelah tangan"


Contohnya

"I don't get it, why would you want to force yourself to love someone that loves you (where you clearly don't have any feelings for that person)? That just makes you a selfish bastard. That person sebok dok nak make you happy, you on the other hand pulak, sebok TRYING to make yourself into liking/loving him. What happens if you just can't? Kan dah rugi masa/tenaga orang tu. Relationship is a mutual agreement." ~ I R Awesome

Here is the situation. You are a beautiful girl. An ugly guy came and confessed that he loves you like forever. And you must accept him just like that? Accept him and forget your so-long-Mr-Right that you are just wanna work it out? Just like that? Oh if yes, then you are a good liar.

 I am always a single boy, girl

Love, is the things that you can't force. It's damn no right if you are hoping you can. Pernah dengar tak pepatah "You are beautiful. But when he doesn't love you, then, he is not love you". Yes, its something like you are forcing someone to love you by using this quote but its not gonna be work.

You can force someone to 'be with' you. But you can't force them to be really love you. Believe me you are not going to be happy even you are 24/7 with the person that you love. Its all because he/she didn't feel the same way. And you gonna be look really pathetic. Pathetic.

Ianya sama bila korang couple hanya di sebab kan kasihan. Dan, seperti Ayie cakap, perempuan akan rasa annoying bila lelaki yang dia tak suka tak habis-habis mengurat. Well, seriously, lelaki pun akan rasa sama bila perempuan yang dia tak suka/ bukan taste dia asyik gangu dan cuba buat kita suka kat dia.

Satu lagi sebab aku rasa 'we-should-not-love-someone-just-because-he/she-loves-us' is 'the rhythm'

Aku bet la. You guys yang used to couple, break and flirts mesti dah perasan pasal the rhythm. Benda ni biasanya terjadi kat lelaki. Situasinya, seorang lelaki mengurat kaw-kaw perempuan tu. Kira macam best gila la main tarik tali. Sampai bertahun-tahun lelaki tu mengurat. Last-last, bila dapat, its nothing. Kenapa nothing? Ye la, masa sebelum couple, gila-gila perangai. Tapi bila dah couple, nak kena jaga perasaan lah, kena kongkong la, kena tu lah kena ni lah. Tu menyebabkan rhythm dah berubah (Aku belajar dalam Greek Season 3). Sebab tu la ramai complaint "Lelaki bila masa mengurat romantik je. Selepas dah dapat, terus rasa lain". Yes its all because you can't  follow the rhythm. Also, one of you can't get into another just like bertepuk sebelah tangan.

Your Prince Charming does not exist

Gadis A suka kat lelaki B. Lelaki B suka kat Gadis C. Gadis C suka kat lelaki D. Lelaki D pula suka kat Gadis A. Okay now tell me how the hack you gonna apply this "Love-the-one-that-loves-you.-Not-the-one-who-you-love" thing? Everybody needs to give up and live the love with the 'sympathize' feeling? With the person that he/she did not love?'


Actually, quote ni adalah terbaik di gunakan hanya untuk orang yang di kahwin paksa atau di kahwin dengan pilihan keluarga. Kalau tak faham, just baca novel Aa+Bb. Dan hal ni dah di cakap oleh Adziim juga dalam;
Aku percaya tetapi dalam situasi terus kahwin sahaja. Bina perasaan cinta itu semasa sudah bergelar suami isteri. Dalam kes kata orang tua ini, lebih ditekankan kepada pihak perempuan aku rasa. Kalau dalam konteks couple nasihat ini tak boleh pakai sangat, nak-nak kalau couple bertahun-tahun. Kerana love itu akan jadi jemu. Love dalam kahwin ini lain. ~ Adziim

Kan?

Korang nak ke seseorang yang korang suka, suka kat korang balik hanyalah sebab dia takut orang lain tak mampu sayangi dia (Based on the quote)? Dan lebih menyedihnya, korang nak ke seseorang tu 'pretending' sayang kat korang hanya semata-mata korang sayang kat dia?

Nobody is perfect.

Aku pernah baca satu buku motivasi tulisan HM Tuah kalau tak silap aku. Buku dia bagus. Walau pun tak sebagus penulis Jangan Bersedih, Mencari Makna Hidup dan Follow Your Heart, still, buku dia bagus. Dia ni selalu jadi Kaunselor Keluarga (agaknya). Katanya ada seorang isteri complaint sebab dia (si Isteri) tak boleh terima perangai Si Suami yang dia tak kenal (Kahwin pilihan keluarga). And HM Tuah ni suggestkan supaya si isteri belajar untuk sayang si suami. At the end, si isteri boleh terima si suami and live happy ever after. The End.

So, aku rasa memang quote ni lebih sesuai kalau di tujukan ke pasangan yang dah kahwin.

And, quote ni adalah better kalau ianya "LEARN to love someone who loves you".

But in the end, bila you guys still can't love the one who loves you even you tried it out, just drop off. Just stop and let he/she knows that you can't love him/her. And yes, 'that' one who loves you will suffer like hell after you dropped him/her off. Why? Because you gave him/her the false hope at the first place. You act like you 'like' him/her but the real is you don't. Its all because of this "love the one who loves you" quote.

So, thats why Im not agree if this 'love the one who loves you' concept is applied to couples.


Selasa, November 23

Siri Tafsiran Jantan : Perempuan Nakal

Perempuan nakal boleh di klasifikasikan sebagai separa perempuan liar, separa perempuan muslimah, dan separa perempuan jiwang.

Ia berada di posisi tengah-tengah. An average stereotype due to an expression of women's attitude.

Berkawan dengan perempuan nakal umpama macam berkawan dengan sesama jantan. Maksud lebih jelas, situasi berkawan antara lelaki dan lelaki lebih kurang sama antara lelaki dan perempuan nakal.

Contoh stereotype.

1. Member lelaki adalah kaki jamming. Manakala, sebilangan besar perempuan nakal juga boleh bermain alat muzik.

2. Member lelaki adalah kaki futsal. Dan, ya! perempuan nakal juga boleh menyepak bola dan paling penting, bergiat cergas dalam sukan terutamanya tenis dan bola jaring.

3. Member lelaki adalah kaki menganjing/mengutuk. Perempuan nakal juga sebilangan besarnya kaki troll orang, dan kaki stalker yang super pantas mendapatkan info dan gosip.

4. Member lelaki adalah kaki blue. Hmm, setakat ini dalam pemerhatian, majoriti perempuan juga menonton porno. Cuma, berani atau tak berani saja yang jadi pemisah. Perempuan nakal sama berani dengan perempuan liar menonton porno berbanding jenis perempuan yang lain.

5. Member lelaki adalah kaki surau. Perempuan yang nakal juga masih beringat untuk ke surau atau masjid bila tiba waktunya walaupun dalam misi membeli-belah di shopping complex.

Contoh yang last,

6. Member lelaki adalah kaki havoc. Perempuan yang nakal memang tak sah kalau tak havoc sama. Fakta ini tepat, jika di lihat gaya ketawa mereka yang satu burger king boleh dengar.

Lelaki yang bercinta dengan perempuan nakal. Apa kelebihan dan kekurangannya?

Kelebihan.

1. Sekepala dalam banyak perkara.
Tak dapat di nafikan, bila gaya mereka banyak ke arah member-member lelaki, maka seorang pakwe itu mudah menyesuaikan diri dengan makwe perempuan nakal. Senang di ajak berbual dan di bawa ke tempat-tempat menyeronokkan. Of course dalam memilih tempat makan. Rata-ratanya tak memilih. Mamak pun takde hal. Tempat penuh dengan asap rokok pun bukan masalah. Apatah lagi kalau di ajak tengok wayang cerita 2Alam. Jom saja.

2. Berfesyen.
Pakwe mana yang tak suka makwe nya lawa dan trendy? Perempuan nakal banyak ciri trendy. Lebih-lebih lagi yang bertudung. Senantiasa menampilkan gaya tudung terbaru dengan membeli di blogshop mahupun online shopping di fesbuk. Celik IT. Seseorang pakwe itu jarang nak cakap terang-terang yang dia suka penampilan perempuan nakal. Sebaliknya akan mengimplikasi rasa sukanya dengan 'tak berkelip mata memandang'. Kalau yang free-hair, lihat saja pada garis di dada. Mau juling biji mata.

3. Cepat manja.
Ini merupakan kesukaan para lelaki. Biarlah di katakan nampak gay dan jiwang karat. Bila perempuan nakal mula mengeluarkan suara nakal dan manja. Hati yang keras dan marah boleh runtuh sekelip mata. Ia umpama electric-shock kerana perempuan yang nakal bijak menggunakan kelebihan pada diri untuk memikat pakwenya berbanding perempuan muslimah dan perempuan jiwang. Salah satu senjata rahsianya ialah cara mereka melantunkan suara mereka ke tahap desibel paling halus sehingga membuatkan pakwe mereka rasa nak cubit-cubit pipi sebab nakal sangat. Geram.

4. Ada wawasan.
Ini paling penting. Ada visi untuk berjaya dalam hidup seperti bersungguh-sungguh untuk dapatkan gred A dalam subjek Mathematic Method yang di ketahui antara level paling susah dalam cabang matematik. Mengajak perempuan yang nakal untuk study bersama adalah lebih mudah berbanding mengajak perempuan muslimah. True!

Kekurangan

1. Lelaki perlu setapak kehadapan.
Ini adalah risikonya. Berhadapan perempuan yang nakal bermakna menghadapi kelebihan akal yang ada pada perempuan nakal. Hanya lelaki yang tahu merancang atau jenis bertaktikal sahaja layak dan mampu bercinta dengan perempuan nakal. Jika lelaki jiwang dan lelaki nerdy. Alamat kirim salam nampak gayanya mahu menempah keranda dek tak tertahan dengan sikap menekan atau push yang ada pada jati diri perempuan nakal.

2. Ego yang lebih tinggi dari mana-mana kalangan perempuan.
Tak percaya? Bandingkan dengan perempuan liar. Pada eksperimen kod 243JHN/76 dalam 'Kajian Wanita Era Moden oleh Dr Fritzhaulger Watson', ada menyatakan ego seseorang wanita itu di pengaruhi dari 3 perkara, iaitu keturunan, gaya hidup, dan pencapaian. Menyentuh point gaya hidup atau lifestyle. Setiap perlakuan membentuk sifat. Perempuan liar hanya ego pada sesuatu yang tedesak kerana mereka lazimya menjadi liar bila terdesak dalam hidup. Namun, perempuan nakal mempunyai ego dalam setiap perkara kerana mereka sentiasa mahu mencuba pelbagai perkara dalam hidup. Hipotesis eksperimen ini jelas releven dalam menjelaskan ego perempuan nakal lebih tinggi di antara perempuan-perempuan lain.

3. Segi kewangan.
Berdampingan dengan perempuan nakal memang 100% benar wang lelaki akan jadi 2 kali ganda di habiskan untuk pelbagai aktiviti bersama. Ini kerana, keseronokkan melepak dan beraktiviti dengan perempuan nakal memang seronok tak ingat, jadi boleh terlupa bahawa rm50 sudah di habiskan begitu saja dalam masa 2 hari kerana bersama makan di Secret Recipe dan menonton filem 2Alam 3D.

Hipotesis yang boleh di lampirkan dalam abstract ini ialah ;

Perempuan yang nakal mempunyai peluang yang cerah dalam percintaan era moden berdasarkan permintaan lelaki yang kini menggemari perempuan yang trendy, cool dan bijak.

Setuju atau tak, belakang cerita, komen saja.

p/s : semua gambar dicedok dari awekcomel.net dan google image.

Kawan VS Kekasih. Pilih yang Mana?

We will.

Kawan amat penting. Susah nak cari kawan yang betul-betul sekepala dengan kita. Kawan yang kita boleh luahkan perasaan bersama-sama tanpa perlu risau akan kebocoran rahsia yang dikongsikan. Kawan yang sentiasa memberi pandangan yang jujur tentang diri kita. Dimana kawan yang kita melakukan aktiviti bersama. Mengulangkaji pelajaran bersama, pergi ke kelas bersama, lepak-lepak bersama, mandi bersama dan tidur bersama...erm...dan erm pergi ke kelas bersama.

Susah kan nak cari kawan yang macam tu. Tapi. (Ya mesti ada tapi-tapi kan yang macam dalam drama melayu kan.)

Tapi, korang semua sebenarnya setuju dengan aku. Just korang taknak mengaku. Awek/Bf semamngnya akan lagi penting dari kawan.

Hard way

Kita asyik dengar kawan susah dicari. Kawan sukar diganti. Awek pulak mudah dicari. Berlambak-lambak nak-nak ratio girls kat dunia ni adalah 2:1.. Ceh. Tu semua bulls*

Entah lah. Mungkin aku silap pasal awek lagi penting dari kawan.

Well, cuba korang jawab soalan-soalan dibawah dengan jujur untuk mengetahui samaada aku silap atau korang yang silap;

  • Setiap malam sebelum tidur. Korang mesti akan sms awek anda dan wish “ Gud nite baby/mama/ling/ucuk/sayang. Nanti kita jumpa dalam mimpi yea? Then kita boleh la tidur sama-sama.” (gatal). Adakah korang akan buat yang sedemikian kat kawan-kawan anda? Kali terakhir aku dapat wish goodnight dari kawan aku adalah masa aku form4/5 kot. Tu pun sebab kawan aku tu suruh aku siapkan homework dia yang dia malas nak buat. Tak guna punya member.

  • Sehari tak berjumpa dengan awek anda. Confirm anda macam gila banyang kan. Makan tak lena. Tidur tak kenyang. Berak tak basuh dan macam-macam lah. Kalu anda tak jumpa kawan anda dalam masa 1 hari adakan anda akan jadi macam ni? Entah-entah masa aku tak de, semua orang cakap “aman dunia dowh khairul tak datang kelas hari ni.”

  • Korang akan melayan awek anda sebaik mungkin apabila pergi date dengan awek anda.lemah lembut, sopan santun dan sebagainya. Adakah anda akan melakukan seperti yang serupa kat kawan-kawan anda? Sem lepas aku ingat lagi korang tinggal kan aku sorang-sorang kat Dataran Pahlawan. Naseb bek aku tak nanges...memberkan.
Could get her heart by this?
  • Anda sudi belikan bear yang besar-besar kat awek anda. Cokelat cardburry black forest, ferari roser, almond dan macam-macam lagi nama pelik yang tak terkira harganya.(Sorry la kalu tersalah eja. Aku tak biasa beli cokelat mahal-mahal ni) Dengan rela hati je korang belikan walaupun anda tahu yang tu je duit yang anda ada dan anda tahu yang anda kena makan pasir untuk hidup selepas ni. Adakah korang akan lakukan benda yang sama kat kawan anda? Camon la. Aku nak pinjam 20sen pun habis mengungkit-ngunkit pasal ayah dia kerja tukang cop duit atau tak. Nak belanja apa tah lagi.

  • Jika menaiki bas pergi date (sumpah tak romantik), anda tentu akan memberikan tempat duduk kat awek anda kan?. Adakah anda akan melakukan perkara yang serupa kat kawan-kawan anda? Jawapannya tak. Dulu aku pergi naik bas semua pakat berebut. Siapa yang tak dapat seat kena gelak ramai-ramai.

  • Anda sanggup lakukan apa sahaja untuk kekasih hati korang. Sanggup lari dari rumah lagi. Adalah anda sanggup lakukan apa sahaja demi kawan-kawan termasuk mengadai nyawa?

So sweet

Banyak lagi contoh yang mampu aku huraikan. Jangan sampai aku cakap sal bergayut berjam-jam. Eih. Malas dowh. Termasuk jugak masa-masa indah yang korang luang kan bersama. Tak terkira banyaknya. lagu tentang awek banyak atau lagu tentang persanatan lagi banyak? Bak kata raja budut yang lawaknya macam badut dan tak tak klakar langsung, " lu pikirlah sendiri"

Then cuba fikirkan. Masa selepas anda kahwin. Adakah kawan-kawan memainkan peranan penting bagi anda? Adakah kawan anda orang yang akan menjaga anda? Menjaga family anda? Adakah kawan yang akan sanggup spend time untuk anda masa sakit 24/7? Tentunya tak. Sebab kawan-kawan ada isteri masing-masing. Diaorang ada anak yang perlu diberi makanan. Dia orang akan kewajipan yang perlu dilakukan bersama pasangan mereka (suami isteri) pada setiap malam jumaat ( membaca yassin maksud aku. Korang fikir apa?)

Kan?

TAPI. Kawan-kawan still penting. Kawan-kawan lah tempat korang kongsi pendapat. Kawan-kawan la asalnya wujud perasaan cinta dan sayang. Perasaan yang tak mampu digambarkan. Umpama menari-nari diatas sinaran bintang, diterangan dengan cahaya bulan di taman bunga dimalam hari bersama orang yang tersayang. Orang yang sentiasa terlekat didalam pintu hati yang dihiasa oleh ..OKAY-okay. Sorry. Ni lah akibatnya terbaca banyak sangat novel jiwang. Ter baca dan Terhabis baca. Ok?


Sebenarnya kawan lah juga yang menjadi tempat kita ketika susah. Aku sayang kawan-kawan aku. Erh. Malu sial cakap cam ni. Macam perempuan gay plak. Tak kisah lah. Yang penting. Aku nak bold kan yang kawan dan awek/bf memang penting untuk menceriakan hidup kita. Dua-dua amat penting. Tetapi, semuanya ada had. Apabila kita perlu memilih, kita tahu yang ianya adalah pilihan yang sukar. Dan berbahagialah ketika memilih. Kerana pilihan tak biasanya datang. Dan yang datang tak semestinya yang kita nak kerana banyak benda yang kita nak, kita tak akan dapat.

Banyak benda yang kita tak akan dapat walau kita berusaha sekuat mana pun. Dan bila tiba masanya, kita tahu bila kita patut berhenti berusaha. Dan biarkan segala usaha kita menjadi abu yang bertebangan. Well sekurang-kurangnya kita berusaha kan? Hidup ni tak adil. Semua orang tahu tu. So, jangan la nak merungut lebih-lebih. Live with it. Live your life. Live your day. Have a nice day, buddy.

Ahad, November 21

On The Rebound

Kebanyakan articles kat sini banyak cerita pasal lelaki itu, perempuan ini (ceh, macamlah dah banyak entries pulak kan?). So, siapa nak cater manusia-manusia yang baru got out of a relationship? Yang tengah dok nangis, dok pening, dok rindu pada ex masing masing? In other words, those who are on the rebound.

Fret not. Fasten your topi keledar. I am taking you out.

Sebagai seorang perempuan yang dah beberapa kali tercampak/dicampak keluar dari a few relationships dengan makhluk bernama lelaki, gua akui susah sebenarnya nak completely ignore that emptiness yang kita rasa bila dah break. Dulu, ada juga orang yang nak wish "good morning sayang", or "dream of me tonight baby" - tapi, sekarang handphone tu dah boleh buat penyendal pintu. Tak ada orang nak hantar message lagi.

Oh sedihnya. Lepas tu air mata pun mula mengalir. Oh sedihnya oh sedihnya oh sedihnya.. Kenapalah dia buat maca.... panggg!

Sorry, naik motor macam ni jangan nak lentok lentok. Gua lempang sekor sekor kang.

So gua nak propose satu solution yang in my opinion, actually akan bantu lu orang move on; rebound relationship.

Ada orang argue benda ni tak bagus sebab generally, bila kita start going out with someone new riiiighhhttt after breaking up with someone/being rejected by someone, pelbagai spekulasi akan mula keluar.

"Eh before break dengan si polan tu diorang memang dah couple dah."

"Cepat betul ada partner baru. Nampak sangat memang dia tak sayang si polan tu dulu."

Fuck this shit lah. Orang nak cakap apa pedulikan. If it could help you get over someone, why the hell not? Tak semua orang perlu tahu what's really going on. You control your life, not others.

Mari gua cerita sikit how rebound relationships can actually save your unlucky ass.


Satu:

Waktu gaduh gaduh time before break tu, kita punyalah ego nak tegakkan benang basah sebab biasanya dalam argument, kita akan cuba nak menang. Or at least nak tunjuk, pergaduhan tu bukanlah berpunca dari kita. Sekali tup tup, kena tinggal.

Perghh. Calar balar ego lu!

Dan kita mula persoalkan, salah siapa sebenarnya? Self-esteem pun mula hilang sebab dah kena reject.

By dating someone totally new, ini akan bantu kita heal our broken spirit. It saves your face. Kenapa? Lu ingat tak the early stage of your relationship dengan ex lu tu? Indah bukan?

Rebounds or not, the effect of the early stage of a relationship is always the same. You just feel the excitement all over again.


Dua:

Dalam relationships, biasanya, kita fikir pasangan adalah orang paling important dalam hidup. Lu orang message or call pasangan lu orang pun tak sekerap lu orang message or call mak bapak lu orang.

So, lepas breaking up, rasa macam dunia ni upside down, inside out. Wow so much power dia ada sampai buat lu orang rasa macam tu skali! Betul ke dia ada that much power over lu orang?

Not!

A great new person akan buat lu nampak what a pussy your partner was waktu lu orang dalam relationship dulu yang led to the breakup. Time ni lah, lu orang akan terfikir betapa banyaknya flaws dia ada, yang lu orang tak nampak/disregard sebab dulu dialah intan payung lu orang.

Dulu kalau dia marah lu orang, lu orang diam aje sebab dia kemungkinan besar betul. Padahal, lu orang diam sebab taknak prolong the argument. Now the new person has all the love and praises for you!

Dulu kalau dia cakap jangan pakai skinny jeans sebab itu nampak bentuk kaki, lu orang ikut. Padahal, lu orang nampak macam model kalau pakai macam tu. Now you can wear whatever you want!

So why not date someone new?


Tiga:

Lu akan dapat keluar dari your comfort zone.

Dari lu orang dok grief over the breakup, nangis sana, dengar lagu sedih, tengok movie sedih, menangis lagi, tak nak bercakap dengan even your parents, tweet about revenge - hey, why not revenge?

Tapi janganlah amalkan bunuh membunuh, simbah asid tu semua. Tak cool langsung.

The fact is, kalau lu orang tak get your lazy ass out to get a life, no one knows the existence of the great qualities in you. Kalau muka macam sial dengan mata bengkak 24/7, nak tengok pun takde selera. Macam mana nak get someone new? Ex lu orang sendiri mungkin tengah berseronok seronok kan? So, buat apa nak sedih lama-lama?

Being with someone new means you got a new person to learn about his/her likes and dislikes. That someone mungkin akan turn out to be totally different dari ex lu orang. Sampai bila nak stuck kat limited zone saja kan?


Empat:

A new relationship waktu lu orang dalam rebound ada probability untuk bloom into a long-term relationship.

Contohnya macam kawan gua. Dia break dengan one guy she had been together with for years yang dia found out, ada makwe lain behind her back. So dia sedih gila sebab mereka dah kenal family masing masing, terasa nak kahwin bila dah cukup duit, bla bla bla. Tapi akhirnya tak menjadi.

Tak lama lepas tu, dia kenal dengan another guy yang turn out to be a decent man, and sebab this guy kena station kat Jakarta sebab kerja, this guy wants to marry her. Serious beb! Bukan takat cakap je. This January, they're gonna get engaged first.

So janganlah anggap it's just a rebound relationship. He/She might be the one!


Lima:

Kebaikan kelima ni maybe tak berapa nak baik sangat as I myself wouldn't recommend, tapi gua ada sorang member yang selalu selalu gaduh dengan boyfriend dia, and disebabkan dia selalu cuba keluar dengan orang lain lepas break, ex-boyfriend dia akan contact dia to get her back. Dan mereka pun get back together balik.

Beberapa kali gua tengok sampai gua pun naik muak dengar cerita diorang getting back together. Kalau gaduh dan broke up, within a week or paling lama, dua minggu, mereka akan get back together. All thanks to perasaan cemburu. Moreover, mereka memang sebenarnya masih saling menyayangi lah. Sometimes, it takes a little threatening situation nak realise yang kita sebenarnya masih in love. Kan?

So there you go folks. Persoalannya sekarang; WHO THE HELL YANG KITA NAK DATE LEPAS DAH BREAK UP NI?

"Senang cakap aje J. Love ni. Ingat senang ke nak cari someone new?"

Hey come on lah. The perfect person would be guy/girl yang lu orang slalu flirt innocently dalam FB or Twitter tu. Kalau tak kerana ada pasangan, itulah orang yang lu orang nak buat pasangan kannn? Why else lu orang stalk FB dia? Jangan cakap gua, tak ada langsung. Sorang sorang gua dak kang!


Lagi mahu tanya.

Sabtu, November 20

Keadaan Tidak Selamat.


Salam manis dari gua.

Gua berbesar hati dengan idea si Alexiaaqram ni mula-mula bila dia nak menubuhkan Terfaktab. Sebab boleh jadi rujukan masa depan kalau ada masalah. Okay. Betul dak apa gua cakap? Kalau orang lain tak mau baca, biar gua baca sendiri. Sekurang-kurangnya siri Terfaktab ni boleh mengalahkan buku arjuna dari marikh dan gadis dari zuhrah. Kah-kah-kah-kah.

Harini gua nak bercakap pasal hubungan dua orang lelaki-perempuan. Lu'olls perasan dak ada satu perasaan yang paling kuat dalam hubungan lelaki-perempuan selain daripada ego? Lu'olls cuba teka. Yelah. Ego tu takleh nak kata apa lah. Akibat berebut remote control TV sebab si lelaki nak tengok game sepak takraw final sukan asia Malaysia lawan siam dan si perempuan pulak nak tengok filem hindustan pada waktu yang sama. Akibat? Setakat diam takmau cakap. Lepastu rindu. Tapi still tanak cakap. Ego.

Tapi gua bukan nak sembang pasal Ego. Sebab Ego ni lu'olls boleh google je Ego. Bernasib baik, Yamaha Ego yang keluar. Lu'olls dah habis teka apa lagi satu perasaan yang selalu ada dalam hubungan? Pedia? Salah tu. Pedia? Haish lu ni. Tadak laa sampai gitu. Lucah sangat tu. Barua betei. Siku kat perut tau laa.

Perasaan itu ialah insecure. Yes. Gua tak tau nak cakap dalam bahasa melayu dia apa. Sat gua nak google translate sat. Dia keluaq tidak selamat. Haa, bendapa yang tidak selamat ni?

Menurut statistik yang di keluarkan oleh reverbnation.com, perasaan insecure ni berlaku bila satu jasad di satu tempat dan satu jasad lain di satu tempat yang lain. Dia jadi tidak selamat bila makwe/pakwe dia cakap macam ni,

"Hai sayang. Esok saya nak keluar dengan si polan ni boleh? Yeh? Nak keluar makan je. Kami lama tak jumpe. Okay bye sayang. Thanks. Lebiu. Muahx dahi muahx pipi muahx pipi"

Jadi automatik si pasangan dia akan rasa dang!

Benda ni takdelah ramai yang rasa. Tapi ramai yang ada benda ni tanpa dia sedari. Bagi gua, dia macam ada level insecure ni. Gua labelkan dia 3 tahap. Rendah-biasa-melampau. Bila ada rasa insecure rendah. Selalunya kita macam tiba-tiba akan jawab macam ni,

"Okay sayang. Pergi lah. Jangan balik lewat sangat tau? Take care."

Dia macam takde rasa apa sangat. Tapi sebenarnya dia rasa je insecure tu. Cuma terlampau rendah sampai kita boleh neglect terus rasa tu. Dan bila yang tahap biasa tidak selamat,

"Okay sayang. Elok-elok. :)"

Dia tulis tanda smiley belakang tu gua dah dapat agak dah. Dengan harapan kecomelan tu dapat menambat hati kekaseh dia untuk terus suka dia. Jenis ni sebenarnya berlambak. Bila dah kenal pasangan tu dan dia nak makwe/pakwe dia dengan dia je. Bila makwe/pakwe dia keluar even dengan sepupu sendiri dia dah rasa tak berapa sedap. Rasa tu akan baik bila makwe/pakwe dia balik. Padahal sepupu tu laa main masak-masak dari kecik. Yang paling melampau ialah bila yang punya rasa insecure yang tinggi.

"okay."

Kalau sebelum tu diorang boleh sembang macam biasa, dan bila timbul topik ni dalam perbincangan, dan tiba-tiba dia reply apa kau kata dengan satu perkataan. Beringatlah. Dia tak berapa suka sebenarnya lu keluar tu. Tapi demi tanak di label sebagai queen/king control. Dia lepaskan jugak. Dan mungkin juga dia tak mahu memperbesarkan hal ni. Dan biarkan sahaja pasangan dia pergi. Padahal dia dekat rumah tengok TV pun dah bayangkan pasangan dia keluar seronok-seronok minum bersama laki/perempuan lain tanpa ada dia.

Okay. Cukup bicara pasal tahap tidak selamat ni. Mungkin ada yang setuju dan tak setuju. Sebenarnya gua nak bicara pasal insecure dan macam mana benda ni mengubah personaliti seseorang. Tapi intro dia melampau pulak. Aiyak!

Lu'olls nak tahu dak macam mana benda insecure ni boleh mengubah personaliti seseorang. Dari happygolucky. lepastu jiwanglovemeloveyou bila dah jumpe pasangan. lepastu dia jadi suka deep sorang-sorang kat blog dan akhir sekali dia cakap,

"Gua nak pergi tasik. Gua nak deep."



padahal dia dengan makwe/pakwe dia lek je. Takde pergolakan je. Buka lah mata wahai lu'olls-lu'olls sekelian! Sesungguhnya dia masa tu di landa insecure. Mungkin dia dan makwe dia selalu main tuiter.Tup-tup dia stalk page makwe dia. Kemaen sembang mesra dengan lelaki maya. Lepastu automatik dia rasa insecure. Padahal makwe dia tu saje je sembang. Lepastu mulalah update status pun merapu.

Nak yang lagi best bila ramai-ramai sembang. Contohnya di komen fesbuk mahupun ym conference (wujud lagi ka?) atau di tuiter. Pasangan dia ni punya lah semangat bekap makwe/pakwe dia secara sinis kalau ada member lain cuba nak mengusik. Tapi lu'olls takdelah perasankan? Yang lu'olls buat hanya terus sembang. Dan tak pedulikan pun apa dia cuba buat dekat lu'olls. Akhirnya dia rasa insecure. Kononnya makwe/pakwe dia dah bosan dengan dia. Sebab dah tak reti nak bergurau. Mungkin antara ramai-ramai member-member yang sembang tu boleh pikat makwe/pakwe dia.

Result? Pergi deep dekat tasik lagi. Kahkahkah.

Benda insecure ni sebenarnya ada bagus. Dia lain dari cemburu atau cemburu buta. Cemburu buta boleh di ubati bila dah ada rasa percaya. Tapi insecure ni lain. Dia bila dah percaya dekat pakwe/makwe/laki/bini dia yang diorang akan terus duduk sebelah lu'olls. Tapi insecure ni fikiran negatif masa depan. Walaupun percaya pasangan lu'olls takan pernah curang, tapi insecure ni bagitau neuron kepala bahawasanya kedatangan mamat/minah ni mungkin boleh buat pasangan lu sedikit lupa tentang lu. Dalam kepala bagitau lagi, lu takdelah sehappy mamat/minah tu. Dan akhir sekali wujud perkataan bosan. Lu anggap lu semakin bosan dan makwe/pakwe lu cari orang lain untuk sembang atau keluar.



Insecure boleh di ubati dengan geli-geli. Bila makwe/pakwe/suami/isteri dah mula cari dia balik dan geli-geli loveyoulovemewearehappyfamily. Ni lah insecure. Bila si pasangan perasan perubahan pada sifat pasangannya dan dia cuba untuk duduk dan cakap,

"Don't let yourself down okay? It just a feeling."

Dan duduk berejam-rejam cakap benda yang boleh buat dia senyum balik. Mungkin rasa tu boleh terus hilang. Sebab insecure ni hanya buat seseorang tu deep sorang-sorang sebenarnya. Dan dia pun kadang-kadang tak perasan. Kalau dah sampai marah. Mencarut tu. Tu bukan insecure dah tu. Tu dah masuk part cemburu dah tu. Dan lu'olls dah tau makwe/pakwe lu'olls tu tengah rasa tak selamat, jangan laa dok gatal nak keluar/sembang selalu dengan mamat/minah tu.

Tapi bila insecure tahap kronik tu, gua tak tau nak cakap apa. Minum coke terbatuk-batuk bukan cara nak ubati dia kot. Nanti gua call hospital love dekat Greenland tanya pendapat depa. Lu'olls tunggu ja!

Jumaat, November 19

Welkem 2 da klab!

Dalam tempoh dua hari ini, Terfaktab United berjaya mengikat kontrak bernilai hampir 150juta pound untuk membeli pemain baru menyertai Terfaktab United. Nilai ini pastinya tiada tandingan. Memecahkan nilai Kristiano Runaldo mahupun juga El Maximus.

Berita baik ini pastinya memberi semangat baru kepada pemain tua bangka Terfaktab United, lain tak bukan Shafiq Cikarito. Berikut temubual yang sempat di catat bersama Shafiq Cikarito ;

"Pastinya dengan kehadiran Mr.K dan Predator J.Abdullah mampu menyerap tekanan para pasangan bercinta yang tercari-cari arah. Ini penting dalam memastikan Terfaktab United kekal klasemen di galaksi blogsfera"

Ya, pemain baru itu ialah Mr.K yang mistirius dan Predator J.Abdullah di mana masing-masing merupakan heroic icon di kampung masing-masing.

Mr.K merupakan pemain yang misteri. Gerak langkah penulisannya kerap memeningkan pihak lawan. Pasti ramai yang akan menanyakan soalan cinta misteri kepada dia. Ilmu apa dia pakai, wallahualam kami pun tak tahu. Kita tunggu saja lah macam mana dia nak bagi Terfaktab United untuk kekal klasemen dan pecah punggung.

Manakala, Predator J.Abdullah merupakan yang tidak asing lagi di kalangan penggemar troller kerana kalau silap langkah berkata, mau di siku lipatnya sampai tak bangun. Mungkin dia boleh di jadikan striker dalam percintaan. Awas! Kehadirannya pasti menggamit suasana. Namun, kami tak gentar dengan J.Abdullah, apa barang takut dengan perempuan?

Sekian saja laporan ringkas dari kami, roger n out!

Khamis, November 18

This is probably not an education for unnormal people.

'Nak jugakkk' tu aku bagi tajuk dalam english. Bajek kool lah? Padahal english aku time SPM sikit lagi untuk tak melayakkan aku ke matrikulasi dulu.

Eyh, sebut matrikulasi. Mai sini aku nak bercerita tentang sebuah skrip yang sama di ulang-ulang setiap generasi bagi mereka yang pernah menjejak-kan kaki ke matrikulasi.

Aku sendiri tak paham bila seseorang itu masuk ke matrikulasi, kenapa jadi shock-culture dalam bercinta? Adakah kerana matrikulasi sekadar tempat cinta monyet?

Ini persoalan yang sebenarnya bermain dalam kepala aku dulu setelah aku keluar dari matrikulasi. So, sekarang aku cungkilkan untuk kamu semua nilai sama ada benar atau tak skrip nya sentiasa berulang.

1. Lelaki yang berasal dari sekolah lelaki seperti sekolah MCKK, SDAR mahupun English Collage adalah golongan yang paling cepat kena shock-culture di matrikulasi bila berjumpa dengan perempuan cantik, hot mahupun secomel muncung itik.

Fakta atau auta?

Berdasarkan pemerhatian aku dan beberapa pendapat dari orang lain, perkara ini 75% benar.

Kalau mereka bercouple, lain macam dia punya corak agresif couple-nya. Bukan jiwang, tapi seboleh-boleh nak dapat title couple paling cool atau paling manja taik kucing kat matrikulasi tu berdasarkan cara mereka berdating.

Kalau mereka tak dapat bercouple, cara mereka memerhatikan gadis cantik molek macam seolah tak pernah jumpa perempuan. Jangan terkejut kalau esok lusa si gadis yang di target itu akan dapat nombor misteri tak di undang. Brengsek. Aku pernah kena sebenarnya, kau tahu aku buat apa? Aku kumpulkan semua nombor yang ada, tulis atas kertas, photostat, dan tampal kat setiap pintu masuk dewan kuliah. Kat kertas tu aku tulis 'Saya pria kesepiaan yang gersang dengan perempuan, call saya ASAP!' Hik hik hik!

2. Perempuan yang berasal dari sekolah perempuan seperti Convent, Tun Fatimah, ataupun seceruk sekolah perempuan kat Kelantan nun sana pun tak terlepas dengan shock-culture ini.

Aku malas nak cakap lebih. Kamu lelaki mana tau apa yang perempuan gosipkan. Kamu tak tahu kalau kami berstalker tentang kamu pasal kamu suka pakai baju pink bila main bola sepak. Kejadah apa? Kamu tak tahu kalau kami berstalker pasal kamu yang nak mengurat perempuan tapi macam nak mengurat makcik kedai kantin. Ada ke patut datang kat aku, ribut takdak, apa takdak, salam takdak, terus melulu kat aku rapat-rapat cakap ;

"Hi, aku lah Obe tuu", dengan nada garau tongkang pecah.

Lepas tu ingatkan nak cakap apa. Terus blah lari di sebalik dinding. Kepala otak kamu?

Eh, kenapa aku troll lelaki ni? Eyh, silap. Ha, kat sini aku cuma nak cakap. Perempuan memang akan gedik menstalker sesama sendiri. Itu fakta. Tapi lebih teruk kalau ada yang datang dari sekolah perempuan ni, tak habes-habes nak tarik perhatian lelaki dengan cara murahan. Oh come on lah.

Kau tau berapa kilo make-up dia? Sebatu kau dah boleh bau make-up dia. Muka putih tapi tangan gelap. Aiseh, kantoi la kak.

Ye, pakai tudung. Cantik. Tapi please lah berkadar, tak payahlah pakai sanggul bak predator. Payah aku nak tengok slide-show time kuliah bila kau duduk depan aku. Babikkkkk.

Yang penting, memang gedik perempuan dari sekolah perempuan memang berlainan. Aku rasa, tak payah aku cakap lebih. Kamu semua akan faham sendiri. Karang kena fire aku dengan bestfriend-bestfriend aku.

3. Mereka yang datang dari bandar akan tunjukkan segala macam fesyen show dan cool nya mereka terkedapan, dan mereka yang datang dari desa akan mula terpengaruh serta mula menjejak langkah tapi sayangnya, FAILED.

Di matrikulasi lah, aku pertama kali nampak fesyen pakai tudung, baju ketat, cardigans, skirt atas lutut, dan legging. Haihhhh, series masuk air.

Bagaimana pula lelaki berbaju pink? Owh, aku takde masalahnya dengan kaler baju lelaki warna pink. Kaler je pun. Namun, orang lain yang mengata, mengutuk. Kasihan. Yang mengutuk tu of course lah yang datang dari desa atau bukan dari bandar besar seperti JB, KL dan Penang. Ya, of course lah dari ceruk Tanah Merah mahupun Kokdiang. Mereka yang dari desa sukar adopt dengan fesyen dan mungkin masalah warna kot. Yang peliknya, mula-mula mereka lihat fesyen tu diorang kutuk. Tapi, lama-lama diorang pulak terikut. Aikk?

Waktu zaman matrikulasi aku, tengah gila fenomena My Chemical Romance. So, korunk faham-faham lah, jangan terkejut kalau jumpa mayat berjalan di tengah panas, menyandang buku, bawak payung hitam, dan..... kemenyan. Eh tak, itu aku tambah. Hik hik!

Senang cerita, time aku matrikulasi, aku lebih suka memandang mereka yang nerdy. Lantak lah digelar skema, tapi pakaian mereka biasa dan tak sakit mata. Ini dahlah matrikulasi aku tu kat tengah sawah. Nak pergi bandar kena naik bas yang dah tak macam bas. Boleh plak perempuan ni pakai tube saja, oh seluar jeans juga. Cuma dia cover dengan sweater dulu, bila dah sampai destinasi, bukak sweater, berjalan lah bangga dengan tube dia. Apa? Besar ke kecik? Woi, lucahh!

4. Cinta matrikulasi hanya cinta sekerat jalan. Bila dah lepas matrikulasi putuslah nanti tu.

Siapa cakap? Aku start dengan Aqram sejak matrikulasi okehh. Sekarang dah.. em, kiralah sendiri.

Ok, mungkinlah. Memang ramai yang akan clash lepas matrikulasi. Sebabnya, mungkin cinta di matrikulasi adalah cinta yang gelojoh. Darah muda, nak sebat apa saja didepan mata. Tak fikir panjang. Lepas tu, akan bakal dapat universiti lain-lain. Kat situ nak kena long-distance relationship. Tahan tak tahan je lah.

Namun, bagi aku. Cinta di matrikulasi agak kelakar. Macam-macam hal, macam-macam drama. Ada yang aku jumpa ni, oh, mungkin aku pernah cerita tentang couple yang duduk bertentangan mata tanpa bercakap selama 3 jam kan? Ok, jap aku ingatkan yang lain. Ha! Ada satu couple ni siap berbaling-baling cawan pinggan. Si perempuan tu lah, entah emosi apa dengan pakwe dia, baling segala atas meja depan orang ramai. Selidik punya selidik, hanya sebab lelaki ni pinjam nota dengan kawan perempuan sekuliah lelaki ini. Cemburu, apa lagi meradang lah. Dan..... ok, dua-duanya orang Kelantan. Hadoiyai. ;P

Juga yang aku ingat, paling hot-news dalam sejarah. Kena tangkap basah. Masuk harian metro tu, glemer taww. 'Coli di katil, gadis dalam almari'. Ingatan aku masih baik, yes!. Dan, lelaki nya Kelantan. Perempuannya.... em... Johor. Ok, sebenarnya, dia lah perempuan yang aku stalker dari tadi pasal make-up bertimba sebatu boleh bau. Hish, rimas aku. So, patutlah kan?

5. Kalau couple tu bijak menjaga keharmonian sewaktu bercinta di matrikulasi, ada peluang cerah untuk kekal ke jinjang pelamin.

Aku rasa, banyak je kawan-kawan aku yang lain masih kekal sampai sekarang bila start bercinta di matrikulasi. Ada yang dah kahwin lagi. Beranak pun ada. Sebabnya satu, diorang rajin. Time matrikulasi, diorang datang bukan sebab bercinta nombor satu, tapi belajar nombor satu. Ia di sesuaikan dengan menjadikan percintaan sebagai perangsang untuk belajar. Rata-rata couple yang aku kenal masih kekal sampai sekarang, dulu mereka banyak bercinta di perpustakaan. Agak kedengaran geli. Tapi, itulah yang terjadi. Belajar bersama. Termasuk aku sekali, aku memang suka belajar di library, Aqram kurang sikit, dia nak main bola je kerjanya, belajar malas. Tapi, aku push dia, dan ajak sekali belajar bersama di perpustakaan. Oh come on lah, aku sebagai girlfriend ada hak kot untuk buat yang terbaik untuk orang aku sayang kan ka kan? Bercinta kena bertindak, kalau diam tak buat apa bila pasangan hanyut. Itu namanya bukan bercinta, tapi melingkup!

So, bercinta di library banyak kelebihan. Diam, senyap, hanya cakap bila perlu. Kita akan nampak wajah ikhlas atau tak seseorang tu bila di library. Kalau dia banyak cakap, tak belajar manapun masa dalam library, kita boleh reject on the spot. Tapi, kalau dia tekun belajar dalam library, dan pada masa yang sama ambil berat tentang diri kau. Itu lah pilihan yang terbaik. Ia seakan umpama ujian kecil sebelum kau dapat mengenali si dia lebih mendalam di dunia luar. Amacam?

Ok lah, sampai di sini cerita dan tips aku nak sampaikan. Semoga kamu semua hepi-hepi bercinta dan jangan gaduh-gaduh. Bye!

Muaxx!

1001 Masalah. Lelaki VS Perempuan. Edisi Lelaki.

Bila bicara tentang lelaki dan perempuan, pasti ada yg duduk termanggu di depan. Puak lelaki mengibarkan bendera mereka dan perempuan dengan bendera mereka. Pasti tidak selesai masalah ini. Dengan perasaaan ego yang terperap dalam hati, dengan tidak pernah mengakui kesilapan diri, pasti sampai kiamat pun kau dan aku akan membenci.

Allah SWT mencipta manusia dengan pelbagai jenis kecantikan luaran, dan dalaman. Ada yang positif dan negatif. Ia membuatkan tubuh kita melengkapi satu sama lain. Sudah punya ungkapan sendiri yang di sebut sejak berabad lamanya, "no one is perfect" dan ungkapan kita sendiri "tiada yang sempurna melainkan-Nya." Kita sudah pasti tidak sempurna.

Seperti lengkapnya cas positif dan negatif yang saling memerlukan antara satu sama lain untuk menjadi neutral, seperti perlunya Holes untuk electrons terus bergerak di dalam zarah, begitu juga kita manusia. Jika kita punya kelemahan diri, pastinya akan wujud kelebihan yang akan membuka mata manusia lain.

Balik tentang bicara lelaki dan perempuan. Aku sebenarnya masih belum faham. Apa yang perempuan mahukan? Aku ingin minta pendapat pembaca sekalian. Hulurkan lah bantuan. Ini aku punya satu jenis kisah sahaja.

Bagi lelaki, jika hati sudah tertambat, fokusnya akan pada satu benda itu. Contohnya jika dia sudah punya hati kepada sebuah kereta Honda Civic EK Type-R. Akan di mulakan dengan usya-usya dahulu. Kemudian dia akan cuba memikat. Dengan mengumpul duit. Bayar down payment. Oh! Kini dia punya sebuah kereta idaman. Dia akan jaga kereta itu sebaik mungkin. Jika rosak, dia takkan teragak-agak untuk berhabis beribu ringgit asalkan keretanya sihat dan gembira.

Bagitulah lelaki.

Dalam konsep lelaki dengan makhluk pula, jika hatinya sudah tertambat dengan seorang gadis. Pastinya awal-awal dia akan usya dahulu sebelum memikat dengan pelbagai cara. Dan akhirnya jika sudah punya chemistry.

Bagi seorang lelaki, jika perempuan/keluarga yang di sayanginya punya masalah, dia akan berbesar hati untuk tolong. Malah dia akan rasa bersalah jika masalah itu tidak dapat di selesaikan. Dia akan rasa useless. Dia sanggup tolong dengan berbagai cara asalkan orang yang disayanginya gembira.

Itu lelaki. Percaya atau tidak, itu ialah fakta. Sejahat mana pun lelaki itu, inilah faktanya.

Walau nampak lelaki itu ganas. Tetapi inilah yang berlaku. Ini bukan queen control atau apa. Aku bercakap tentang masalah. Bukannya membuat apa sahaja yang orang suruh.

Sangatlah marah apabila orang yang dia sayangi itu meminta pertolongan dari orang lain. Itu lelaki juga. Apabila masalah dirujuk kepada orang lain. Mungkin bukan marah. Lelaki akan rasa macam ini,

"Apa aku ni lemahkah ?"

Sedetik sahaja perasaan lelaki ini akan berubah. Bayangkan perempuan itu ada masalah tentang tayar kereta bocor di satu jalan. Dia telefon kawan baiknya. Lelaki. Balik sahaja rumah, kau nampak tayar kereta dah bertukar kepada tayar spare.

"Oh, Siapa yang tukarkan? Bukan kamu tak reti ke?"

"Aiman"

Bayangkan apa perasaan si lelaki itu. Jatuh. Dia mungkin rasa perempuan itu tidak perlukan dia lagi. Walaupun sang perempuan pula tidak mahu menyusahkan si lelaki. Mungkin jalan itu jauh dari kedudukan sang lelaki itu. Tetapi percayalah, kalau lelaki itu rasa itu satu tanggung jawab, dia akan turun juga.

Sama juga dengan 1001 jenis situasi yang lain. Lelaki sebenarnya seronok untuk menolong atau menyelesaikan masalah orang di sayangi nya. Dia akan rasa lega bila senyuman terpancar di muka.

Sebelum aku menutup rencana tidak berapa ada isi ini, aku sarankan kepada awek-awek di luar sana, agar kalau ada masalah rujuklah kepada balak/suami anda dahulu. Sekurang2nya bagitahu masalah. Dan terangkan tidak mahu menyusahkan sebelum meminta pertolongan orang lain. Sesungguhnya dia akan rasa di hargai.

Rabu, November 17

Hal Cemburu Pulak Dah!

Gambar hiasan. "Hai awekku. Aku ada di sini."

Gua pernah jumpa/dengar/kenal dengan lelaki yang kuat cemburu nya dengan makwe dia. Cemburu dia MasyaAllah. Kalah cemburu seorang anak kecil dengan mak dia bila mak dia usik-usik dukung anak kecil lain. Dalam kepala dia direct je neuron-neuron aktif, bila satu-satu benda tu jadi, terus ke hati dia dan dapat satu benda yang di gelar cemburu.

Okay ini bukan kelas sains nak jadi pandai. Gua cuma cakap berdasarkan otak minimal gua.

Selalunya lelaki jenis macam ni naik cemburu dia bila makwe dia tadi melepak dengan lelaki lain. Ada yang jenis macam ni. Mereka lepak ramai-ramai. Dalam enam orang. Dalam tu, 4 perempuan, 2 lelaki. Okay. Jenis macam ni pun ada juga yang jeles. Pedaah ni. Dalam kepala otak dia, tambah-tambah dua orang lelaki tadi single plak. Mesti laki tu nak target makwe dia. Adoiyai bak kata zahirlunatik.

Yang melepak bertiga tu lain macam jugak. Dua perempuan satu laki. Dia kenal perempuan seorang lagi. Perempuan seorang lagi tu, dia tau setia gila dengan balak dia. Tolak tepi. Mesti perempuan tu tak tergoda punya dengan laki sorang tu. So, tinggal makwe dia dengan laki sorang tu. Hey. Come on? Lu lagi percaya makwe orang lain dari percaya awek lu? Celaka apa?

Ada jugak kes ni. Makwe dia mintak izin melepak berdua. Dengan sorang laki je. Belum melepak lagi ni, lu dah naik angin macam dia nak beromen dengan awek lu. Tampar sia-sia jugak. Laki tu entah -entah nak luahkan masalah dia dekat makwe lu ke, sebab dia kena ngorat dengan bapuk ke siapa tahu kan? Mungkin makwe lu tu pendengar yang baik. Untung-untung laa lu couple dengan makwe pendengar yang baik. Walau seribu satu masalah laki lain pun, dia tetap terima lu sebagai balak dia ye dak? Dia pilih lu dari seribu satu laki lain. Tak ke rasa hebat tu?

Okay. Jom kita lompat dekat kes lain pulak.


Gambar hiasan. Konon merajuk.

Makwe lu ni jenis berkawan sejuta. Satu tempat dia pergi, sure mintak email add fesbuk. So, jenis-jenis macam ni, laki suka. Tambah-tambah kalau laki yang single dan available kata orang. Dia nak masukkan makwe-makwe ni semua dalam list KIV dia. Lu tau dak KIV tu apa? Ahh, google sendiri.

Jadi, nak di jadikan cerita, makwe lu ni sebelum couple dengan lu ada lah 2,3 laki yang rapat dengan dia. Sebagai kawan rapat lah. Yang selalu melepak mamak sama-sama mengutuk artis Malaysia kalah melodi. Yang sembang pasal minat yang sama. Mungkin muzik? Hobi sama? Kumpul setem dari luar negara ke. Siapa tahu kan?

Satu hari salah sorang mamat tu ajak makwe lu lepak. Lu pun okay ah. Konon balak yang cool. Tapi dia punya mengada kalah bini-bini yang kena kawin paksa. Setiap saat, minit apa yang makwe lu buat semua nak kena inform dekat lu. Ingat pengulas bola apa setiap masa nak ulas. Agak-agak lu tau dak yang makwe lu tu perlukan sejenis ruang? Dia pun ada hidup dia. Lu ada banyak lagi masa dengan dia.

Kata nak sehidup semati kan?

Apa lagi nak tambah eh? Sebelum nak tulis ni macam banyak pulak isi. Dah tulis separuh hilang separuh idea. Biasalah. Gua bukannya blogger handal yang ada ramai kawan maya dan suka baca blog orang.

Okay ni kita sembang hal lelaki plak. Side lelaki. Buat makwe-makwe di luar sana. Sila take note. Ni luahan dari seorang lelaki.

Lu ada seorang balak. Dia macam sport-rim gila. Lu nak melepak dengan siapa-siapa pun dia kasi. Takdehal. Dia pegang prinsip kononya nak bercinta biarlah ada percaya. Okay. Dia percaya lu. Lu pun suka.

"Cayang, cayang. Titew nak lepak dengan si Mamat tu boleh?"

"Cayang, cayang. Titew nak lepak dengan si Murad tu boleh?"

"Cayang, cayang. Titew nak lepak dengan si Mursyid tu boleh?"


si Cayang lu pun jawablah,

"Boleh."

lu pun jawab balik,

"Thanks cayang. Love you. Muah muah. xoxo. *sambil buat flying kiss*"

Tiba-tiba muka balak lu berubah. Walaupun ada gelaknya. Tapi tak ceria. Takde umph kata orang. Hey come on! Balak lu tengah jealous tu. Pada gua, step pertama yang lu patut buat bila benda macam ni berlaku ialah lu sebagai makwe berkaliber dan sayang dengan balak lu, lu patut tanya dia wadehel dia macam gitu kan?

Jangan nak assume sendiri pulak. Lelaki ni jenis takde nak simpan-simpan sengat. Selalunya diorang akan cakap je apesal. Kalau lu main assume sendiri, rupa-rupanya dia takde lah cemburu mana pun. Dia gitu sebab nak berak je. Tahan berak. Tu yang gitu muka dia tu.

Kalau dia sembang dia cemburu, lu sekali lagi sebagai makwe berkaliber, pergi ah tenangkan dia. Cakap apa tujuan korang melepak semua. Berapa lama. Kalau boleh tu, janganlah melepak lama sangat dengan laki yang boleh buat balak lu cemburu. Lu tahu tak sepanjang masa lu dengan lelaki tu melepak, dia takkan pernah tenang? Sampai lah lu message macam ni dekat dia baru dia tenang agaknya,

"Cayang! Dah balik!"

Baru laa dia lega seribu kali lega.

Lepas tu, kalau melepak tu, lu jangan laa gatal-gatal nak amik gambar berdua pulak. Lu tu dah ade balak. Jaga laa hati balak lu sikit. Dia dah kasi green light melepak tu dah cukup bagus tahu? Nak bergambar tu biar ah reramai sikit. Bertiga ke. takde ah dia nak mengamuk satu kampung bile terjumpa gambar gitu nanti.

Yang paling gua nak pesan ialah, jangan lah lu nak bandingkan member laki lu tu dengan balak lu. Eh, dia ni bagus lah. Eh dia ni buat bergini dekat makwe dia. Kan best gua jadi makwe dia. Balak gua tak pernah buat pun.

Jangan.

Sesungguhnya balak lu dari tak cemburu terus kecik hati. Bagi dia, dia tak cukup baguskah? Selama ni apa dia buat tak cukup hebatkah di mata makwe dia?

Gambar hiasan. Angsa jantan jeles dengan makwe dia nak kiss angsa lain. Kemaen!

Apa lagi eh? Jap pikiaq sat.

Dah lah, tepu dah.

Yang penting. Dalam hubungan lu, dengan makwe/balak lu, jaga ah hati masing-masing. Lelaki ni memang jenis tak tunjuk dia punya cemburu. Tapi silalah paham. Kalau dia reply message pun sejam lepas tu. Ingat makwe-makwe je ke boleh merajuk? Pujuk ah dia dengan ayat-ayat geli lu'olls. Lembut ah kot lepas tu.

Orang kata cemburu tu sayang. Tapi buat si balak plak. Lu jangan ah cemburu sangat tak tentu hala. Lu ingat lu punya cemburu je? Bila lu lepak dengan member dari tadika lu tu, makwe lu tak cemburu?

Ni cemburu sikit, datang tempat makwe lu melepak, tarik kolar mamat tu, simbah muka dia dengan air sambil berkata,

"Lu tau tak dia ni awek gua?"

Konon hero. Drama habis. Silap-silap dia tu bakal abang ipar lu yang baru balik dari oversea. Tak ke sia-sia?

Cemburu mana pun dalam hubungan, paling penting percaya. Selagi boleh tahan sifat cemburu tu, tahan lah. Lepas tu buang jauh-jauh. Kan?

Juga boleh di baca di : http://apitikustika.blogspot.com/2010/10/hal-cemburu-pulak-dah.html

Rabu, November 10

Love Lesson For Men 505

Nak ke tak nak?

Situasinya malam, kamu sedang sibuk menyiapkan proposal untuk pembentangan projek lagi 2-3 hari. Kemudian, makwe kamu yang sedang kelaparan menelefon kamu untuk menceritakan dirinya lapar.

Dia menceritakan kelaparan yang di alaminya, kepenatan dia bekerja sepanjang hari. Tekanan dia di bebel oleh bos yang mentaliti kampung. Habis dia bercerita, dia bertanyakan kepada kamu ;

"U dah makan?"

Lalu, kamu menjawab ;

"Dah, I tengah sibuk ni", menjawab dengan nada sibuk.

"Ok lah macam tu, I pergi makan sorang-sorang", lantas dia meletakkan telefon, menamatkan panggilan. Kamu terkedu dengan tamatnya panggilan telefon tanpa di habisi dengan perkataan 'i love u' seperti biasa.

Korunk rasa, apa yang tak kena di sini?
.........................................................................................................

Baiklah, mari sini abang-abang, aku nak bergebang.

Seperti yang kita pernah pelajari dalam love lesson lepas mengenai perilaku obvious lelaki ialah 'lelaki kebanyakkannya straight to the point dan hanya berkalis bila membincangkan perkara yang buat dia rasa segan'. Ini valid untuk kebanyakkan lelaki lah. Kalau yang bukan macam aku sebutkan tu, dia kategori lelaki lain. Abaikan saja, kita ambil yang majoriti terjadi.

Manakala, perempuan secara obvious-nya adalah 'perempuan gemar berkalis bila bercakap dengan lelaki dan akan gemar straight to the point bila bercakap dengan sejantina sendiri'. Tapi, kalau kau jumpa perempuan yang gemar straight to the point melafazkan kata-kata kesat seperti 'fuck you' kepada kau sebab rasa kau rasis, abaikan saja. Perempuan macam itu dah takde norma Melayu tulen, mungkin terkena shock-culture. So, kita ambil yang sering terjadi lah. Oh, lupa, ini untuk definasi 'bercakap', bukan definasi menulis mesej di henpon, fesbuk atau blog.

Jadi, dari dua definasi di atas, bila bertemu dalam satu permasalahan yang nampak macam remeh seperti yang aku ceritakan tadi, ia sebenarnya boleh menambah duka pada si perempuan dan lebih teruk, mengeruhkan hubungan. Kita sebagai lelaki harus bersedia dengan situasi ini.

Masalahnya simple, ada dua perspektif, dari perspektif lelaki :

Si perempuan sebenarnya nak mengajak si lelaki untuk makan bersama, tetapi si perempuan hanya menceritakan kesusahan diri dia dan kalau dah nama nak ajak makan, takkan lah susah si perempuan nak cakap 'jom makan' atau 'I nak ajak U makan' atau more nicely, 'sayangg, jom makan' kepada si lelaki?. Si lelaki takkan faham dengan apa yang di minta perempuan kalau si perempuan tak straight to the point lagi-lagi dengan keadaan lelaki yang nampak sibuk. Nampak?

Dari perspektif perempuan :

Si perempuan mahukan si lelaki yang memahami kesusahan si perempuan pada saat ini untuk lebih 'gentlemen' mengajak si perempuan makan. Si perempuan dah bagi hint yang dia lapar dan perlukan si lelaki di sisi saat dia dalam tekanan. Kalau boleh, nak si lelaki cakap dulu, 'Ala-la kesian U hari ini, i temankan U makan k' atau lebih mendambakan jiwa, 'Demi sayang yang penat bekerja, jom I belanja makan kat Seoul Garden, makan lah apa yang U nak makan'. Tapi tu lah, cuma si lelaki ni lembab nak mati tak faham-faham apa yang si perempuan nak. Boleh?

Bila perspektif ini bertembung, akan terjadilah pertikaman lidah antara makwe-pakwe ini. Masing-masing akan membangkitkan alasan seperti lelaki yang memberikan alasan ;

'kenapa U tak cakap terang-terang?',
'berat mulut ke nak ajak makan?',
'lagipun I dah kenyang, banyak kerja'.

Dan si perempuan akan memberikan alasan ;

'U memang takkan faham I kan?',
'sampai hati U buat I macam ni, I makan sorang-sorang tau tak? Kalau I kena culik macam mana? U kejam',

lebih tragis,

'U punya sibuk je U ingat,I punya sibuk boleh je I temankan U makan?'.

Ok, dah masuk kes mengungkit. Rilek-rilek. Dah-dah jangan gaduh-gaduh.

Untuk menangani masalah ini, aku lebih suka menitik-beratkan perancangan awal. Ya, para couple yang berkomitmen dengan kerjaya di luar sana harus menyematkan diri untuk merancang lebih awal. Tempoh 3-4 jam sebelum date pun ok jugak. Jangan time nak berak, time tu baru nak buat jamban. Time tu lapar, time tu baru nak pergi makan. Kan lebih elok cakap awal-awal, walau kau sibuk, tapi sebab dah janji awal, masa boleh dirancang, kan? Jadi atau tak belakang cerita. Aku bukan nak blame perempuan sepenuhnya, lelaki tu pun sama ada salahnya. Aku cuma mencungkil masalah ini ke pengetahuan umum supaya lepas ni masing-masing boleh ready, boleh hadapi dan tak lah sampai nak bergaduh baling henpon. Aparaa macam budak kecik. Bila dah gaduh, menangis, pilih KLCC atau diri dia, lepas tu bercium tepi jalan. Macam babi.

Sekian, muaxx!

p/s : pasal makan pun nak gaduh, buat makan hati je!